,, ,

Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri

Genel Kültür 12.05.2022 - 22:19, Güncelleme: 12.05.2022 - 22:22 26907+ kez okundu.
 

Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri

Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri'nin Tarihi? Neden Ters? Niçin oraya koyuldular?
Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri Yerebatan Sarayı’nın en sonunda kuzeybatı köşesindeki iki sütunun alt tarafları Medusa başı şeklindeki kaidelerden oluşmaktadır. Bu kaidelerden bir tanesi tam ters şeklinde diğeri ise yana yatık şeklinde Medusa heykeli şeklindedir. Bu Medusa heykelleri Roma döneminde yapılmıştır. Medusa başları’nın asıl yerleri bilinmemek ile birlikte araştırmacılar bu Medusa başlarının yapısı ve sağlamlığı gereği salt sütun kaidesi olarak getirilmiş olacağını düşünmektedir. Medusa Başları tarih boyunca onlarca efsaneye konu olmuştur; Efsanelerden en bilineni ise, Yunan mitolojisinin yer altı dünyasında yaşayan, üç kardeşten birisi Medusa’dır. Medusa canavar bir varlık olarak kendisine bakan herkesi taşa çevirebilme yeteneğine sahip olan bir kadındır. Sarnıcın yapılmış olduğu zamanlarda ise Medusa (Gorgona Yaratıklarından Bir Tanesi) ve benzeri gorgona yaratıklarının heykelleri veya resimleri korku yaratmak ve saray gibi özel yerleri korumak için sıkça kullanılırdı. Bu Medusa başlarının ise Yerebatan Sarnıcı’na getirilme sebebinin, sarnıcı koruması için olduğu düşünülmektedir. Medusa sütunlarının Yerebatan Sarnıcı’nın sütun altlarına kaide olarak yerleştirilirken ters olarak yerleştirilmesinin sebebi ise bakan kişilerin taşa dönüşmesini engellemektir.
Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri'nin Tarihi? Neden Ters? Niçin oraya koyuldular?

Yerebatan Sarayı’ndaki Gizemli Medusa Başı Kaideleri

Yerebatan Sarayı’nın en sonunda kuzeybatı köşesindeki iki sütunun alt tarafları Medusa başı şeklindeki kaidelerden oluşmaktadır. Bu kaidelerden bir tanesi tam ters şeklinde diğeri ise yana yatık şeklinde Medusa heykeli şeklindedir. Bu Medusa heykelleri Roma döneminde yapılmıştır. Medusa başları’nın asıl yerleri bilinmemek ile birlikte araştırmacılar bu Medusa başlarının yapısı ve sağlamlığı gereği salt sütun kaidesi olarak getirilmiş olacağını düşünmektedir.

Medusa Başları tarih boyunca onlarca efsaneye konu olmuştur;

Efsanelerden en bilineni ise, Yunan mitolojisinin yer altı dünyasında yaşayan, üç kardeşten birisi Medusa’dır. Medusa canavar bir varlık olarak kendisine bakan herkesi taşa çevirebilme yeteneğine sahip olan bir kadındır.

Sarnıcın yapılmış olduğu zamanlarda ise Medusa (Gorgona Yaratıklarından Bir Tanesi) ve benzeri gorgona yaratıklarının heykelleri veya resimleri korku yaratmak ve saray gibi özel yerleri korumak için sıkça kullanılırdı. Bu Medusa başlarının ise Yerebatan Sarnıcı’na getirilme sebebinin, sarnıcı koruması için olduğu düşünülmektedir. Medusa sütunlarının Yerebatan Sarnıcı’nın sütun altlarına kaide olarak yerleştirilirken ters olarak yerleştirilmesinin sebebi ise bakan kişilerin taşa dönüşmesini engellemektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.