,, ,
Anasayfa Yazarlar Rana Şat Yazı Detayı Bu yazı 1423+ kez okundu.
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Devrekani Hindi Banduması

Banduma veya Devrekani Hindi Banduması Kastamonu'ya özgü bir yemektir. Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar çevresinde ıslama, Küre ve İnebolu çevresinde bandırma, Araç, Daday ve Devrekani’de banduma adıyla anılır. Serme ekmek denilen, köy kadınlarının kendi yaptıkları yufka ekmeğinin, yuvarlanarak bir boru şekline getirilmesi ve bunun yaklaşık 15′er cm aralıklarla kesilerek, daha önceden hazırlanmış hindi suyuna batırılıp tepsiye dik bir şekilde dizilmesiyle hazırlanır. Adını da bu bandırma işleminden almaktadır. Bandırılan sermeler tepsiye dizilirken her katına bol eritilmiş tereyağı ve ceviz dökülür ortasına da hindi ya da tavuk eti konulur. Daha çok kış aylarında ve özel günlerde tüketilmektedir. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Kastamonu bölgesine özgü Banduma tarifine yer vereceğiz. Banduma Tarifi İçin Malzemeler 2 kg bandumalık yufka 1 su bardağı ceviz içi 7-8 çorba kaşığı tereyağı 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ Hindi eti veya tavuk eti (en makbul olanı hindi etiyle olanıdır) Banduma Nasıl Yapılır? Yufkalar rulo halinde sarılır, 4 parmak eninde kesilir, Pişirilmiş hindi veya tavuk etinin suyuna bandırılarak tepsiye dizilir, aralarına dövülmüş ceviz içi ve kızdırılmış tereyağı ekilir. Kat kat istediğimiz yükseklikte yufkalar dizilir. Yuvarlak bir tepsiye dizeceğimiz için orta kısmı boş kalır boş kalan kısmada haşladığımız hindi etini veya tavuk etini o boşluğa koyulmaktadır. Sonra da ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika bekletip fırından çıkarılmaktadır. Sonra da afiyetle yenilir. Banduma Kastamonu’nun meşhur bir yemeğidir. Hindi de Devrekani ilçesinin en meşhur hindisidir.   
Ekleme Tarihi: 09 Ekim 2023 - Pazartesi

Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Devrekani Hindi Banduması

Banduma veya Devrekani Hindi Banduması Kastamonu'ya özgü bir yemektir. Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar çevresinde ıslama, Küre ve İnebolu çevresinde bandırma, Araç, Daday ve Devrekani’de banduma adıyla anılır.
Serme ekmek denilen, köy kadınlarının kendi yaptıkları yufka ekmeğinin, yuvarlanarak bir boru şekline getirilmesi ve bunun yaklaşık 15′er cm aralıklarla kesilerek, daha önceden hazırlanmış hindi suyuna batırılıp tepsiye dik bir şekilde dizilmesiyle hazırlanır. Adını da bu bandırma işleminden almaktadır. Bandırılan sermeler tepsiye dizilirken her katına bol eritilmiş tereyağı ve ceviz dökülür ortasına da hindi ya da tavuk eti konulur. Daha çok kış aylarında ve özel günlerde tüketilmektedir. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Kastamonu bölgesine özgü Banduma tarifine yer vereceğiz.

Banduma Tarifi İçin Malzemeler
2 kg bandumalık yufka
1 su bardağı ceviz içi
7-8 çorba kaşığı tereyağı
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
Hindi eti veya tavuk eti (en makbul olanı hindi etiyle olanıdır)
Banduma Nasıl Yapılır?
Yufkalar rulo halinde sarılır, 4 parmak eninde kesilir, Pişirilmiş hindi veya tavuk etinin suyuna bandırılarak tepsiye dizilir, aralarına dövülmüş ceviz içi ve kızdırılmış tereyağı ekilir. Kat kat istediğimiz yükseklikte yufkalar dizilir. Yuvarlak bir tepsiye dizeceğimiz için orta kısmı boş kalır boş kalan kısmada haşladığımız hindi etini veya tavuk etini o boşluğa koyulmaktadır. Sonra da ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika bekletip fırından çıkarılmaktadır. Sonra da afiyetle yenilir. Banduma Kastamonu’nun meşhur bir yemeğidir. Hindi de Devrekani ilçesinin en meşhur hindisidir. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.