,, ,
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Ramazan Sofralarınızın Besleyici Çorbası: Leblebi Çorbası

Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır. İlk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390'da bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Evliya Çelebi, 17. yüzyılda leblebinin İstanbul'da yaygın şekilde tüketildiğini ve bu 100 dükkân ve 400 çalışanın olduğunu belirtmektedir. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunulur. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir. Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir. 40 çeşit leblebi bulunmaktadır. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Leblebi Çorbası tarifine yer vereceğiz. Leblebi Çorbası Tarifi İçin Malzemeler Leblebi çorbası için: 4yemek kaşığı tereyağı 1su bardağı sarı leblebi 6su bardağı et suyu 1tutam tuz 1tutam karabiber Leblebi çorbası üzeri için: 1yemek kaşığıtereyağı 3yemek kaşığısıvı yağ 1/2çay kaşığıtoz kırmızı biber Leblebi çorbasının servisi için Kruton: 4dilimtost ekmeği Leblebi Çorbası Nasıl Yapılır? Leblebi çorbasını hazırlamadan önce tost ekmeklerini ufak küpler halinde doğrayıp fırın tepsisine dizin ve 140 derecelik sıcak, fanlı fırında altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Çorba için leblebileri doğrayıcıda toz haline getirin. Orta boy bir tencereyi ocağa koyun ve tereyağını erittikten sonra leblebi tozunu ekleyip 8-10 dakika kısık ateşte kavurun. Leblebilerin rengi döndükten ve hafifçe koyulaştıktan sonra et suyunu ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. Kıvam alan çorbaya tuz ve karabiber ekleyip ateşten alın. Servis etmeden önce ufak bir tavada tereyağı ve sıvı yağı ısıtın içine toz kırmızı biber koyup karıştırıp ocaktan alın. Leblebi çorbasını kaselere paylaştırın, biberli yağ gezdirin ve bolca kıtır ekmeklerden ekleyip servis edin. Afiyet olsun! Leblebi Çorbası için Pişirme Önerisi Leblebi tozunu kavurduktan sonra et suyunu ekleyin ve çorbayı yavaşça pişirin. Leblebi çorbası koyulaşıp kıvam aldığında ateşten alın.  
Ekleme Tarihi: 02 Nisan 2024 - Salı

Ramazan Sofralarınızın Besleyici Çorbası: Leblebi Çorbası

Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır. İlk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390'da bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Evliya Çelebi, 17. yüzyılda leblebinin İstanbul'da yaygın şekilde tüketildiğini ve bu 100 dükkân ve 400 çalışanın olduğunu belirtmektedir. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur. 3. tavlamadan sonra bir alana serilerek dinlenmeye bırakılır. Bu işlem sırasında nohutların bir kısmı ikiye bölünür. Bu ikiye ayrılanlar elekle bütünlerden ayrılır. Bölünenlere "kırık leblebi" de denir. Bunlardan daha çok leblebi unu yapmak için yararlanılır. Bütün olan leblebiler değişik şekillerde satışa sunulur. Bir kez daha kavrulma işlemine tabi tutulmaları sonrasında sarı üstüne siyah benekli görünüm kazanır. Buna "çifte kavrulmuş leblebi" denir. Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir. 40 çeşit leblebi bulunmaktadır. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT’ın Leblebi Çorbası tarifine yer vereceğiz.

Leblebi Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Leblebi çorbası için:

  • 4yemek kaşığı tereyağı
  • 1su bardağı sarı leblebi
  • 6su bardağı et suyu
  • 1tutam tuz
  • 1tutam karabiber

Leblebi çorbası üzeri için:

  • 1yemek kaşığıtereyağı
  • 3yemek kaşığısıvı yağ
  • 1/2çay kaşığıtoz kırmızı biber

Leblebi çorbasının servisi için Kruton:

  • 4dilimtost ekmeği

Leblebi Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Leblebi çorbasını hazırlamadan önce tost ekmeklerini ufak küpler halinde doğrayıp fırın tepsisine dizin ve 140 derecelik sıcak, fanlı fırında altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  2. Çorba için leblebileri doğrayıcıda toz haline getirin.
  3. Orta boy bir tencereyi ocağa koyun ve tereyağını erittikten sonra leblebi tozunu ekleyip 8-10 dakika kısık ateşte kavurun.
  4. Leblebilerin rengi döndükten ve hafifçe koyulaştıktan sonra et suyunu ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin.
  5. Kıvam alan çorbaya tuz ve karabiber ekleyip ateşten alın.
  6. Servis etmeden önce ufak bir tavada tereyağı ve sıvı yağı ısıtın içine toz kırmızı biber koyup karıştırıp ocaktan alın.
  7. Leblebi çorbasını kaselere paylaştırın, biberli yağ gezdirin ve bolca kıtır ekmeklerden ekleyip servis edin. Afiyet olsun!

Leblebi Çorbası için Pişirme Önerisi

Leblebi tozunu kavurduktan sonra et suyunu ekleyin ve çorbayı yavaşça pişirin. Leblebi çorbası koyulaşıp kıvam aldığında ateşten alın.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.