,, ,
Anasayfa Yazarlar Rana Şat Yazı Detayı Bu yazı 1467+ kez okundu.
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Türk Mutfağı Çorbalarının Yeni Gözdesi: Aşçıbaşı Çorbası

Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ‘iyi beslenme’ anlamı taşır. Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır.Çinde 2400 yıllık çorba arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulunmuştur. İnsanlığın çorbayla tanışması, MS 3. yüzyıla rastlanmaktadır.O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu haftaki Köşe Yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT'ın Aşçıbaşı çorbası tarifine yer vereceğiz. Aşçıbaşı Çorbası  Malzemeleri 1 adet haşlanmış tavuk budu Yarım su bardağı kırmızı mercimek Yarım çay bardağı tel şehriye 1 adet soğan 1 adet domates 1 yemek kaşığı tereyağ 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı un 1 tatlı kaşığı domates salçası 6 su bardağı tavuk suyu 2 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı ucuyla tatlı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı ucuyla  pul biber 1 çay kaşığı ucuyla  karabiber Tuz Üzeri için ince kıyılmış maydanoz Aşçıbaşı Çorbası'nın Yapılışı Tavuk budu haşlanır ve tiftiklenir. Uygun bir tencereye yağlar eritilir yemeklik doğranmış soğan 2 dk kavurulur. Daha sonra un eklenir ve kokusu çıkana dek kavrulmaya devam edilir. Salça eklenir az daha kavrulur. Yıkanmış suyu süzülmüş mercimek de eklendikten sonra biraz daha kavrulur ve üzerine tavuk suyu dökülür. Bı şekilde mercimek yumuşayana kadar kaynamaya bırakılır. Yumuşayan mercimekler blenderden pürüzsüz olana dek çekilir. Daha sonra tel şehriye, didilmiş tavuk ve küçük küçük doğranmış domates eklenir.Şehriye ve domates yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir. Eğer kıvamı koyu geldiyse sıcak su ilavesi yapılabilir. Son olarak damak tadınıza göre tuz ve baharatları ekleyip 2 taşım kaynatıp ocaktan alın.Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Afiyet olsun..
Ekleme Tarihi: 14 Aralık 2023 - Perşembe

Türk Mutfağı Çorbalarının Yeni Gözdesi: Aşçıbaşı Çorbası

Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ‘iyi beslenme’ anlamı taşır. Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır.Çinde 2400 yıllık çorba arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulunmuştur. İnsanlığın çorbayla tanışması, MS 3. yüzyıla rastlanmaktadır.O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu haftaki Köşe Yazımızda Eğitmen Chef Rana ŞAT'ın Aşçıbaşı çorbası tarifine yer vereceğiz.
Aşçıbaşı Çorbası  Malzemeleri
1 adet haşlanmış tavuk budu
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı tel şehriye
1 adet soğan
1 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
6 su bardağı tavuk suyu
2 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı ucuyla tatlı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı ucuyla  pul biber
1 çay kaşığı ucuyla  karabiber
Tuz
Üzeri için ince kıyılmış maydanoz
Aşçıbaşı Çorbası'nın Yapılışı
Tavuk budu haşlanır ve tiftiklenir.
Uygun bir tencereye yağlar eritilir yemeklik doğranmış soğan 2 dk kavurulur.
Daha sonra un eklenir ve kokusu çıkana dek kavrulmaya devam edilir.
Salça eklenir az daha kavrulur. Yıkanmış suyu süzülmüş mercimek de eklendikten sonra biraz daha kavrulur ve üzerine tavuk suyu dökülür.
Bı şekilde mercimek yumuşayana kadar kaynamaya bırakılır.
Yumuşayan mercimekler blenderden pürüzsüz olana dek çekilir.
Daha sonra tel şehriye, didilmiş tavuk ve küçük küçük doğranmış domates eklenir.Şehriye ve domates yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir.
Eğer kıvamı koyu geldiyse sıcak su ilavesi yapılabilir.
Son olarak damak tadınıza göre tuz ve baharatları ekleyip 2 taşım kaynatıp ocaktan alın.Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. Afiyet olsun..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.