,, ,
Anasayfa Yazarlar Rana Şat Yazı Detayı Bu yazı 1812+ kez okundu.
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Ramazan Sofralarınızı Süsleyecek Osmanlı Mutfağı Çorbalarından Çeşm-İ Nigar Çorbası

Osmanlı mutfağı denildiği zaman yemekler ve bunların tariflerine ait ilk kaynakların Muhammed bin Mahmüd Şirvani’nin (1375-1450) yıllarında çevirdiği El-Bağdadir (Kitabü’t- tab’in) isimli yemek kitabı olduğu görülmektedir. Osmanlı mutfağından günümüzde birçok çorba çeşitinin özel gün ve aylarda yapılmakta olduğu görülmektedir. Ramazan sofralarınıza besleyici ve kültürümüzü yansıtan bir tarifle Eğitmen Chef Rana Şat’ın Çeşm-İ Nigar çorbası tarifine yer verelim.                 Çeşm-İ Nigâr Çorbası için Gerekli Malzemeler: 1 büyük baş soğan 1 küçük çay bardağı sıvı yağ 4 yemek kaşığı un 1 su bardağı kırmızı mercimek 2 litre su (10 su bardağı) Yeteri kadar tuz Terbiyesi için: 1 su bardağı süt 1 limonun suyu 2 yumurta sarısı Üzerindeki Sosu için Tereyağı Nane Pul biber Çeşm-İ Nigâr Çorbası Tarifi Nasıl Uygulanır?   Çeşm-i Nigar Çorbası için ilk olarak soğanlar yemeklik doğranarak sıvıyağ ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar sotelenir. Soğanlar sotelendikten sonra un ilave edilerek unun kokusu çıkana dek kavrulur. 2 litre ılık su veya et suyu ilave edilip mercimekelrde eklenerek pişirilene dek kaynatılır. Bu esnada çorbanın terbiyesi ayrı bir kap içerisinde hazırlanır. 1 su bardağı süt, 1 limon suyu, 2 yumurta sarısı iyice çırpılarak köşede bekletilir. Pişen çorba ocağın altı kapatılarak ocaktan alınır ve blenderdan geçirilir daha sonra ocağa tekrar alınarak bir kepçe çorbanın suyundan terbiyeye eklenerek karıştırılır ve terbiyeden çorbaya karıştırılarak yavaş yavaş aynı yönde karıştırılarak aktarılır. 1-2 taşım daha kaynatılarak çorbanın sosu hazırlanır. Sosu için sahana tereyağı, nane ve pulbiber eklenerek yakılır. Servis esnasında çorbanın üzerinde gezdirilir. Tercihe bağlı olarak ekmek kıtırı hazırlanarak serviste kullanılabilir. Afiyet Olsun… Hazırlayan Rana ŞAT  
Ekleme Tarihi: 14 Nisan 2023 - Cuma

Ramazan Sofralarınızı Süsleyecek Osmanlı Mutfağı Çorbalarından Çeşm-İ Nigar Çorbası

Osmanlı mutfağı denildiği zaman yemekler ve bunların tariflerine ait ilk kaynakların Muhammed bin Mahmüd Şirvani’nin (1375-1450) yıllarında çevirdiği El-Bağdadir (Kitabü’t- tab’in) isimli yemek kitabı olduğu görülmektedir. Osmanlı mutfağından günümüzde birçok çorba çeşitinin özel gün ve aylarda yapılmakta olduğu görülmektedir. Ramazan sofralarınıza besleyici ve kültürümüzü yansıtan bir tarifle Eğitmen Chef Rana Şat’ın Çeşm-İ Nigar çorbası tarifine yer verelim.

                Çeşm-İ Nigâr Çorbası için Gerekli Malzemeler:

  • 1 büyük baş soğan
  • 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 litre su (10 su bardağı)
  • Yeteri kadar tuz

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 limonun suyu
  • 2 yumurta sarısı

Üzerindeki Sosu için

  • Tereyağı
  • Nane
  • Pul biber

Çeşm-İ Nigâr Çorbası Tarifi Nasıl Uygulanır?

 

  1. Çeşm-i Nigar Çorbası için ilk olarak soğanlar yemeklik doğranarak sıvıyağ ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar sotelenir.
  2. Soğanlar sotelendikten sonra un ilave edilerek unun kokusu çıkana dek kavrulur.
  3. 2 litre ılık su veya et suyu ilave edilip mercimekelrde eklenerek pişirilene dek kaynatılır.
  4. Bu esnada çorbanın terbiyesi ayrı bir kap içerisinde hazırlanır. 1 su bardağı süt, 1 limon suyu, 2 yumurta sarısı iyice çırpılarak köşede bekletilir.
  5. Pişen çorba ocağın altı kapatılarak ocaktan alınır ve blenderdan geçirilir daha sonra ocağa tekrar alınarak bir kepçe çorbanın suyundan terbiyeye eklenerek karıştırılır ve terbiyeden çorbaya karıştırılarak yavaş yavaş aynı yönde karıştırılarak aktarılır.
  6. 1-2 taşım daha kaynatılarak çorbanın sosu hazırlanır.
  7. Sosu için sahana tereyağı, nane ve pulbiber eklenerek yakılır. Servis esnasında çorbanın üzerinde gezdirilir.
  8. Tercihe bağlı olarak ekmek kıtırı hazırlanarak serviste kullanılabilir.

Afiyet Olsun… Hazırlayan Rana ŞAT

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.