,, ,
Anasayfa Yazarlar Rana Şat Yazı Detayı Bu yazı 2298+ kez okundu.
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezlerinden Vişneli Yaprak Sarma

Yaprak Sarması Osmanlı Mutfağı Kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaya başlanmıştır. Asma yaprağıyla yapılan yaprak sarmalar Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olanlar Zeytinyağlı sarma veya kıymalı sarma şeklinde çeşitlenmiştir. Osmanlı Mutfağında Melceü’t- Tabbahin Basılı ilk yemek kitabı olarak yaprak dolması tariflerine yer verilmiştir.        Ramazan Bayramı’nda sofralarımızı şenlendirecek Vişneli Yaprak Sarması tarifiyle Eğitmen Chef Rana Şat’ın reçetesine kulak verelim. Vişneli Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler 400 gr asma yaprağı 2 su bardağı pirinç 2 adet soğan Yarım su bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 1 yemek kaşığı kuş üzümü 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 yemek kaşığı toz şeker Yarım tatlı kaşığı karabiber Yarım tatlı kaşığı nane Yarım tatlı kaşığı yenibahar Yarım tatlı kaşığı tarçın Yarım tatlı kaşığı toz şeker Yarım tatlı kaşığı sumak ekşisi 1 dilim limonun dilimleri 400 gr donuk vişne 2 su bardağı vişne suyu Tuz Osmanlı Mutfağından Vişneli Yaprak Sarma Tarifi Asma yapraklarını sıcak suda bekletip tuzunu alalım ve biraz diri kalacak şekilde haşlayalım. Pirinci yıkayıp süzelim. Tencerede zeytin yağını ilave ederek Dolmalık fıstığı ekleyip biraz kavurun. İnce kıyılmış soğanı ve iki diş kıyılmış sarımsağı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekleyin, bir miktar kavurun. Islatılıp yumuşatılmış kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın ve kuru naneyi, sumak ekşisini ekleyip karıştırın. Son olarak vişne suyunu ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın. Pilavın suyu çekmeye yakın, ıslatıp suyunu aldığınız vişnelerin yarısını pilava ekleyerek karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Asma yapraklarına harç ve birer adet vişne koyun, parmak kalınlığında saralım. Tencerenin dibine yırtık asma yapraklarından ve asma saplarından bir taban yapalım Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığınız vişneleri serpiştirelim. Üzerine de bir miktar vişne ekleyelim. Bir miktar da tuz ve zeytinyağı gezdirdikten sonra sarmaların hizasına gelecek kadar su ekleyelim. Üstüne bir tabak koyup tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim. İyice dinlenen sarmaları altına yoğurt tabanı hazırlayarak servis edelim.   Afiyet Olsun Hazırlayan Rana ŞAT  
Ekleme Tarihi: 18 Nisan 2023 - Salı

Osmanlı Mutfağının Vazgeçilmezlerinden Vişneli Yaprak Sarma

Yaprak Sarması Osmanlı Mutfağı Kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaya başlanmıştır. Asma yaprağıyla yapılan yaprak sarmalar Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olanlar Zeytinyağlı sarma veya kıymalı sarma şeklinde çeşitlenmiştir. Osmanlı Mutfağında Melceü’t- Tabbahin Basılı ilk yemek kitabı olarak yaprak dolması tariflerine yer verilmiştir.

       Ramazan Bayramı’nda sofralarımızı şenlendirecek Vişneli Yaprak Sarması tarifiyle Eğitmen Chef Rana Şat’ın reçetesine kulak verelim.

Vişneli Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım tatlı kaşığı sumak ekşisi
  • 1 dilim limonun dilimleri
  • 400 gr donuk vişne
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • Tuz

Osmanlı Mutfağından Vişneli Yaprak Sarma Tarifi

  1. Asma yapraklarını sıcak suda bekletip tuzunu alalım ve biraz diri kalacak şekilde haşlayalım.
  2. Pirinci yıkayıp süzelim. Tencerede zeytin yağını ilave ederek Dolmalık fıstığı ekleyip biraz kavurun.
  3. İnce kıyılmış soğanı ve iki diş kıyılmış sarımsağı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekleyin, bir miktar kavurun.
  4. Islatılıp yumuşatılmış kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın ve kuru naneyi, sumak ekşisini ekleyip karıştırın.
  5. Son olarak vişne suyunu ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın. Pilavın suyu çekmeye yakın, ıslatıp suyunu aldığınız vişnelerin yarısını pilava ekleyerek karıştırın.
  6. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Asma yapraklarına harç ve birer adet vişne koyun, parmak kalınlığında saralım.
  7. Tencerenin dibine yırtık asma yapraklarından ve asma saplarından bir taban yapalım Sarmaları tencereye dizerken aralarına ayırdığınız vişneleri serpiştirelim.
  8. Üzerine de bir miktar vişne ekleyelim. Bir miktar da tuz ve zeytinyağı gezdirdikten sonra sarmaların hizasına gelecek kadar su ekleyelim.
  9. Üstüne bir tabak koyup tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim. İyice dinlenen sarmaları altına yoğurt tabanı hazırlayarak servis edelim.

 

Afiyet Olsun Hazırlayan Rana ŞAT

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.