,, ,

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

İş Dünyası 04.08.2023 - 13:12, Güncelleme: 04.08.2023 - 13:12 12762+ kez okundu.
 

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

Hububat sektörü 7 ayda 6,9 milyar dolar ihracat yaptı. İtalya’ya ihracat 10 kat arttı. Bakan Bak, Suudi Arabistan ile işbirliği potansiyeli olduğunu söyledi.
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 7 ayı sonunda sektörün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artarak 6,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında 781 milyon dolara ihracata imza atan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün Temmuz ayındaki ihracatı 1,4 milyar dolar ile tarihi seviyeye erişti.  İlk 7 ayda en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak ve ABD olduğu sektörde, ihracatı 10 katına yükselen İtalya 3. sıraya yerleşti. Sektörün bir diğer önemli pazarı olan Sudi Arabistan'a ihracatı ise bu dönemde 124 milyon doları geçti.  “Riyad Ticaret Heyeti sonrası olumlu dönüşler aldık” Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, Körfez bölgesinin Türkiye için ticari potansiyelini yerinde gözlemlediklerini belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi: “Bu bölgedeki ülkelerle aramızdaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi sektörümüzün önünü de açan bir gelişme. Gıda ihracatında ürün kalitesi kadar önemli bir husus da lojistik konusu olduğundan, üç kıtanın kavşağındaki bu bölgeyle stratejik bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. Riyad Ticaret Heyeti’nde kurduğumuz temaslardan olumlu dönüşler aldık. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 7 ayda yaklaşık 270 milyon dolar ihracat yaptığımız Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki payımızı, ilerleyen dönemde daha da yukarı taşıyabiliriz.” “Küresel nohut ticaretinde büyük bir potansiyel barındırıyoruz” Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ağustos itibarıyla firmaların nohut ihracatına yeniden kısıtlama getirmesi konusunu da değerlendiren Tiryakioğlu şunları söyledi:  “Ticaret Bakanlığımız kuraklık, verim ve kalite sorunları karşısında hem arz talep dengesinin hem de fiyat istikrarının korunması amacıyla 2021 yılında uygulamaya aldığı ihracat kısıtlamasını, Temmuz ayında kaldırmıştı. Fakat, bu ay itibarıyla uygulamaya alınan kararla yüksek rekolte beklediğimiz bir dönemde  nohut ihracatına tekrardan kota sınırı getirildi.  Nohut ihracatında çok geniş bir yelpazede de müşteri grubumuz var.BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 2020 yılında dünyada 15 milyon ton üretilen nohutta, Hindistan'ın ardından Türkiye’nin ikinci sırada yer alıyor ve küresel nohut ticaretinde çok yüksek bir potansiyel barındırıyor. Çünkü nohut, protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle her geçen gün önemi artan besinlerinden biri ve tüm dünyada tüketimi artan, mutfaklardaki pek çok lezzettin de temel malzemesi.”
Hububat sektörü 7 ayda 6,9 milyar dolar ihracat yaptı. İtalya’ya ihracat 10 kat arttı. Bakan Bak, Suudi Arabistan ile işbirliği potansiyeli olduğunu söyledi.

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 7 ayı sonunda sektörün ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artarak 6,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında 781 milyon dolara ihracata imza atan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün Temmuz ayındaki ihracatı 1,4 milyar dolar ile tarihi seviyeye erişti. 

İlk 7 ayda en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak ve ABD olduğu sektörde, ihracatı 10 katına yükselen İtalya 3. sıraya yerleşti. Sektörün bir diğer önemli pazarı olan Sudi Arabistan'a ihracatı ise bu dönemde 124 milyon doları geçti. 

Riyad Ticaret Heyeti sonrası olumlu dönüşler aldık”

Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, Körfez bölgesinin Türkiye için ticari potansiyelini yerinde gözlemlediklerini belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:

Bu bölgedeki ülkelerle aramızdaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi sektörümüzün önünü de açan bir gelişme. Gıda ihracatında ürün kalitesi kadar önemli bir husus da lojistik konusu olduğundan, üç kıtanın kavşağındaki bu bölgeyle stratejik bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor. Riyad Ticaret Heyetinde kurduğumuz temaslardan olumlu dönüşler aldık. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 7 ayda yaklaşık 270 milyon dolar ihracat yaptığımız Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki payımızı, ilerleyen dönemde daha da yukarı taşıyabiliriz.”

Küresel nohut ticaretinde büyük bir potansiyel barındırıyoruz”

Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ağustos itibarıyla firmaların nohut ihracatına yeniden kısıtlama getirmesi konusunu da değerlendiren Tiryakioğlu şunları söyledi: 

Ticaret Bakanlığımız kuraklık, verim ve kalite sorunları karşısında hem arz talep dengesinin hem de fiyat istikrarının korunması amacıyla 2021 yılında uygulamaya aldığı ihracat kısıtlamasını, Temmuz ayında kaldırmıştı. Fakat, bu ay itibarıyla uygulamaya alınan kararla yüksek rekolte beklediğimiz bir dönemde  nohut ihracatına tekrardan kota sınırı getirildi.  Nohut ihracatında çok geniş bir yelpazede de müşteri grubumuz var.BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 2020 yılında dünyada 15 milyon ton üretilen nohutta, Hindistan'ın ardından Türkiyenin ikinci sırada yer alıyor ve küresel nohut ticaretinde çok yüksek bir potansiyel barındırıyor. Çünkü nohut, protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle her geçen gün önemi artan besinlerinden biri ve tüm dünyada tüketimi artan, mutfaklardaki pek çok lezzettin de temel malzemesi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.