,, ,

Pers İmparatorluğu

Genel Kültür 17.07.2023 - 14:03, Güncelleme: 17.07.2023 - 14:03 3438+ kez okundu.
 

Pers İmparatorluğu

Pers İmparatorluğu
Pers İmparatorluğu , MÖ 550-330 yılları arasında var olmuş, Orta Doğu , Anadolu , Mısır , Hindistan ve Avrupa’ya kadar uzanan büyük bir devlettir. Pers İmparatorluğu kurucusu, Perslerin ilk kralı olan Büyük Kiros ’tur. Kiros, Medleri yenerek İran bölgesinde bağımsız bir devlet kurmuş ve ardından Babil , Lidya , Fenike gibi ülkeleri fethetmiştir. Pers İmparatorluğu başkenti ise Persepolis ’tir. Pers İmparatorluğu , tarihin ilk süper gücü olarak tanımlanır. Persler, dünya nüfusunun yarısından çoğunu içerisinde barındıran topraklara sahipti. Persler , ayrıca hoşgörü politikası izleyerek farklı kültür ve dinlere saygı göstermişlerdir. Perslerin yönetim şekli ise mutlakiyet idi. Pers İmparatorluğu , satraplık adı verilen birimlere ayrılmıştı. Her satraplıkta bir vali ve bir ordu komutanı bulunurdu. Pers İmparatorluğu MÖ 330 yılında Makedon Kralı Büyük İskender tarafından yıkılmıştır. Bu olay, Grek-Pers Savaşları’nın sonucudur. Grek-Pers Savaşları , Perslerin Anadolu ve Yunanistan’ı işgal etmesiyle başlamıştır. Yunanlılar, Perslere karşı direnmiş ve bazı zaferler kazanmıştır. Ancak sonunda Perslerin gücüne karşı koyamamışlardır
Pers İmparatorluğu

Pers İmparatorluğu , MÖ 550-330 yılları arasında var olmuş, Orta Doğu , Anadolu , Mısır , Hindistan ve Avrupa’ya kadar uzanan büyük bir devlettir. Pers İmparatorluğu kurucusu, Perslerin ilk kralı olan Büyük Kiros ’tur. Kiros, Medleri yenerek İran bölgesinde bağımsız bir devlet kurmuş ve ardından Babil , Lidya , Fenike gibi ülkeleri fethetmiştir. Pers İmparatorluğu başkenti ise Persepolis ’tir.

Pers İmparatorluğu , tarihin ilk süper gücü olarak tanımlanır. Persler, dünya nüfusunun yarısından çoğunu içerisinde barındıran topraklara sahipti. Persler , ayrıca hoşgörü politikası izleyerek farklı kültür ve dinlere saygı göstermişlerdir. Perslerin yönetim şekli ise mutlakiyet idi. Pers İmparatorluğu , satraplık adı verilen birimlere ayrılmıştı. Her satraplıkta bir vali ve bir ordu komutanı bulunurdu.

Pers İmparatorluğu MÖ 330 yılında Makedon Kralı Büyük İskender tarafından yıkılmıştır. Bu olay, Grek-Pers Savaşları’nın sonucudur. Grek-Pers Savaşları , Perslerin Anadolu ve Yunanistan’ı işgal etmesiyle başlamıştır. Yunanlılar, Perslere karşı direnmiş ve bazı zaferler kazanmıştır. Ancak sonunda Perslerin gücüne karşı koyamamışlardır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.