,, ,

İyon Ayaklanması

Genel Kültür 17.07.2023 - 13:58, Güncelleme: 17.07.2023 - 13:58 3249+ kez okundu.
 

İyon Ayaklanması

İyon Ayaklanması
İyon Ayaklanması , MÖ 499-493 yılları arasında, İyonya, Aiolis , Doris , Karya ve Kıbrıs ’taki Grek kent devletlerinin, Pers İmparatorluğu ’na karşı başlattıkları bir isyandır. İsyanın nedeni, Perslerin bu kentleri vergiye bağlaması ve tiranlar atamasıdır. İsyanın lideri Miletli Aristagoras ’tır. İsyan, Nakşa Adası ’nın Persler tarafından fethedilmesiyle tetiklenmiştir. Aristagoras, Atina ve Eretria ’dan yardım alarak Sardis’e saldırmış, ancak başarılı olamamıştır. Persler ise karşı saldırıya geçerek İyonya kentlerini teker teker ele geçirmişlerdir. İsyanın en önemli çatışması Lade Deniz Muharebesi ’dir. Bu muharebede Pers donanması, İyonya donanmasını yenerek Milet’i kuşatmış ve yıkmıştır. İyon Ayaklanması , Grek-Pers Savaşları’nın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu savaşlar, Grek dünyasının siyasi ve kültürel gelişimini etkilemiştir. Ayrıca İyon Ayaklanması tarihte bilinen ilk demokrasi hareketi olarak da önem taşır
İyon Ayaklanması

İyon Ayaklanması , MÖ 499-493 yılları arasında, İyonya, Aiolis , Doris , Karya ve Kıbrıs ’taki Grek kent devletlerinin, Pers İmparatorluğu ’na karşı başlattıkları bir isyandır. İsyanın nedeni, Perslerin bu kentleri vergiye bağlaması ve tiranlar atamasıdır. İsyanın lideri Miletli Aristagoras ’tır.

İsyan, Nakşa Adası ’nın Persler tarafından fethedilmesiyle tetiklenmiştir. Aristagoras, Atina ve Eretria ’dan yardım alarak Sardis’e saldırmış, ancak başarılı olamamıştır. Persler ise karşı saldırıya geçerek İyonya kentlerini teker teker ele geçirmişlerdir. İsyanın en önemli çatışması Lade Deniz Muharebesi ’dir. Bu muharebede Pers donanması, İyonya donanmasını yenerek Milet’i kuşatmış ve yıkmıştır.

İyon Ayaklanması , Grek-Pers Savaşları’nın başlangıcı olarak kabul edilir. Bu savaşlar, Grek dünyasının siyasi ve kültürel gelişimini etkilemiştir. Ayrıca İyon Ayaklanması tarihte bilinen ilk demokrasi hareketi olarak da önem taşır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.