,, ,

ZİRAİ DON NEDENİYLE ADANA'DAKİ LİMON AĞAÇLARI KURUDU

Gündem 10.04.2022 - 13:20, Güncelleme: 10.04.2022 - 13:31 4196+ kez okundu.
 

ZİRAİ DON NEDENİYLE ADANA'DAKİ LİMON AĞAÇLARI KURUDU

ZİRAİ DON NEDENİYLE ADANA'DAKİ LİMON AĞAÇLARI KURUDU
Zirai don nedeniyle Adana Karataş Ovası'ndaki limon ağaçları kurudu. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçinin zararının karşılanmasını istedi. Barut, "İlkbaharda çiçeklerin açtığı bir dönemdeyiz ama sonbahar hazanı yaşanıyor. Don felaketinden dolayı ağaçlar tamamen kurudu, bir felaket tablosu oluştu” dedi. CHP’li Barut, Adana'daki Karataş Ovası'nda Mart ayında yaşanan zirai don afetinin vurduğu limon bahçesine gitti. Yaprakları sararıp solarak dökülmeye başlayan ve kurumaya yüz tutan limon bahçesinden yetkililere çağrı yapan Barut, "Nisan ayında, doğanın yeşile büründüğü, çiçeklerin açtığı bir dönemdeyiz ama burada sonbahar hazanı yaşanıyor. Bir felaket yaşıyoruz. Bunlar limon ağaçları ama limon ağacı demeye bin şahit ister. Çünkü Akdeniz Bölgesi'nde son dönemde yaşanan don felaketinden dolayı ağaçlar tamamen kurudu, bir felaket tablosu oluştu. Don afetinden dolayı da üreticilerimiz de büyük mağduriyet yaşıyor ve zararları da henüz karşılanmadı" diye konuştu. "ÜRETİCİLERİN ZARARI KARŞILANMALI" Artan üretim maliyetlerinin mağdur ettiği limon üreticisinin bu yıl 10 kuruşa dahi limon satamadığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti: "Zaten üretici bu sene limonunu 10 kuruşa satamadı, dalında bıraktı. Daldaki limonu temizlemek için üstüne ekstra işçilik parası ödeyerek ağaçları boşalttı bir umutla yeni sezonda ürün alabilmek için. Ancak görünen tablo önümüzdeki sene bu ağaçlar meyve vermeyecek. Bu üreticilerin zararları karşılanmalı. Tarımda tehlike çanları çalışıyor. Bu sene üretici 10 kuruşa satamadı limonu ama seneye bulabilirseniz limonu belki 20 liraya veya üzerinde alacaksınız. Şimdiden uyarıyoruz, demedi demeyin. Tehlike kapıda. Sert çekirdekli meyvelerde ve narenciyede tedbirlerimizi alalım. Çiftçilerimizin üzerindeki vergi yükünü, mazottaki vergileri kaldıralım. Tohumda, ilaçta, gübredeki zamları derhal geri çekin ki üretici rahat nefes alsın."
ZİRAİ DON NEDENİYLE ADANA'DAKİ LİMON AĞAÇLARI KURUDU

Zirai don nedeniyle Adana Karataş Ovası'ndaki limon ağaçları kurudu. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçinin zararının karşılanmasını istedi. Barut, "İlkbaharda çiçeklerin açtığı bir dönemdeyiz ama sonbahar hazanı yaşanıyor. Don felaketinden dolayı ağaçlar tamamen kurudu, bir felaket tablosu oluştu” dedi.

CHP’li Barut, Adana'daki Karataş Ovası'nda Mart ayında yaşanan zirai don afetinin vurduğu limon bahçesine gitti. Yaprakları sararıp solarak dökülmeye başlayan ve kurumaya yüz tutan limon bahçesinden yetkililere çağrı yapan Barut, "Nisan ayında, doğanın yeşile büründüğü, çiçeklerin açtığı bir dönemdeyiz ama burada sonbahar hazanı yaşanıyor. Bir felaket yaşıyoruz. Bunlar limon ağaçları ama limon ağacı demeye bin şahit ister. Çünkü Akdeniz Bölgesi'nde son dönemde yaşanan don felaketinden dolayı ağaçlar tamamen kurudu, bir felaket tablosu oluştu. Don afetinden dolayı da üreticilerimiz de büyük mağduriyet yaşıyor ve zararları da henüz karşılanmadı" diye konuştu.

"ÜRETİCİLERİN ZARARI KARŞILANMALI"

Artan üretim maliyetlerinin mağdur ettiği limon üreticisinin bu yıl 10 kuruşa dahi limon satamadığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:

"Zaten üretici bu sene limonunu 10 kuruşa satamadı, dalında bıraktı. Daldaki limonu temizlemek için üstüne ekstra işçilik parası ödeyerek ağaçları boşalttı bir umutla yeni sezonda ürün alabilmek için. Ancak görünen tablo önümüzdeki sene bu ağaçlar meyve vermeyecek. Bu üreticilerin zararları karşılanmalı. Tarımda tehlike çanları çalışıyor. Bu sene üretici 10 kuruşa satamadı limonu ama seneye bulabilirseniz limonu belki 20 liraya veya üzerinde alacaksınız. Şimdiden uyarıyoruz, demedi demeyin. Tehlike kapıda. Sert çekirdekli meyvelerde ve narenciyede tedbirlerimizi alalım. Çiftçilerimizin üzerindeki vergi yükünü, mazottaki vergileri kaldıralım. Tohumda, ilaçta, gübredeki zamları derhal geri çekin ki üretici rahat nefes alsın."

Adana HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.