,, ,

Yerli mıknatıs üretiminin endüstrileşmesi için NATEN ile iş birliği yapılacak

Gündem 09.06.2022 - 13:26, Güncelleme: 09.06.2022 - 13:26 4121+ kez okundu.
 

Yerli mıknatıs üretiminin endüstrileşmesi için NATEN ile iş birliği yapılacak

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan: "Neodimyum-Demir-Bor mıknatıslar, günümüz teknolojisinde dronlardan elektrikli otomobillere, ev elektroniğine, bilgisayarlara ve cep telefonlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılmaktadı
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi nde (SBTÜ) yaklaşık 6 ay önce laboratuvar ortamında üretilen yerli mıknatısın endüstriyel boyuta taşınması için Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) ile iş birliği yapılacağı bildirildi. SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan 2,5 yıl önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle, elektrik motorlarından cep telefonlarına, televizyonlardan bilgisayar ve insansız hava araçlarına kadar elektronik cihazların yapımında kullanılan "Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" mıknatısların yerli imkanlarla üretilmesi için proje geliştirdi. Üniversitenin 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alan hızlı katılaştırma laboratuvarında ekibiyle uzun süre proje üzerinde çalışan Kılıçaslan, yaklaşık 6 ay önce NdFeB mıknatısların "sıcak preslenmiş-izotropik" türünü üretmeyi başardı. Ekibin, laboratuvardaki çalışmalarını inceleyen SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretilen yerli mıknatısların NATEN'in ilgisini çekmeyi başardığını söyledi. Kul, söz konusu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi için Ankara'da NATEN'i ziyaret ettiklerini belirterek, "Burada enstitünün başkanı Dr. Belma Soydaş Sözer ve ekibiyle görüştük. NATEN'in hedefleri doğrultusunda ortak iş birliği gerçekleştirilerek, üniversitemiz, NATEN, başka üniversitelerden de araştırmacılar olmak üzere bir çalışma planı oluşturmaya karar verdik. Önümüzdeki günlerde Belma Hanım, ekibi ve akademisyenler üniversitemizi ziyaret edecek. Burada hem altyapımızı hem de mıknatıslarla ilgili çalışmalarımızı yerinde görmek istiyorlar. Ziyaretin ardından, ülkemiz için çok önemli olan yerli mıknatısların endüstriyel boyutta üretilmesine yönelik bir yol haritası oluşturulacak." diye konuştu. - "Ülkemizde bu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi mevcut değil" Çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kılıçaslan ise yerli cihazlarla gerçekleştirilen mıknatıs üretimiyle küresel çapta 25 milyar doları bulan pazarda Türkiye'nin de söz sahibi olmasını hedeflediklerini vurguladı. Mıknatısların elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanıldığına dikkati çeken Kılıçaslan, "Neodimyum-Demir-Bor mıknatıslar, günümüz teknolojisinde dronlardan elektrikli otomobillere, ev elektroniğine, bilgisayarlara ve cep telefonlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Ülkemizde bu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi mevcut değil. Biz bunu üniversitemizin laboratuvarında tamamen yerli şekilde geliştirdik." dedi.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan: "Neodimyum-Demir-Bor mıknatıslar, günümüz teknolojisinde dronlardan elektrikli otomobillere, ev elektroniğine, bilgisayarlara ve cep telefonlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılmaktadı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi nde (SBTÜ) yaklaşık 6 ay önce laboratuvar ortamında üretilen yerli mıknatısın endüstriyel boyuta taşınması için Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) ile iş birliği yapılacağı bildirildi.

SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan 2,5 yıl önce Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle, elektrik motorlarından cep telefonlarına, televizyonlardan bilgisayar ve insansız hava araçlarına kadar elektronik cihazların yapımında kullanılan "Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" mıknatısların yerli imkanlarla üretilmesi için proje geliştirdi.

Üniversitenin 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alan hızlı katılaştırma laboratuvarında ekibiyle uzun süre proje üzerinde çalışan Kılıçaslan, yaklaşık 6 ay önce NdFeB mıknatısların "sıcak preslenmiş-izotropik" türünü üretmeyi başardı.

Ekibin, laboratuvardaki çalışmalarını inceleyen SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretilen yerli mıknatısların NATEN'in ilgisini çekmeyi başardığını söyledi.

Kul, söz konusu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi için Ankara'da NATEN'i ziyaret ettiklerini belirterek, "Burada enstitünün başkanı Dr. Belma Soydaş Sözer ve ekibiyle görüştük. NATEN'in hedefleri doğrultusunda ortak iş birliği gerçekleştirilerek, üniversitemiz, NATEN, başka üniversitelerden de araştırmacılar olmak üzere bir çalışma planı oluşturmaya karar verdik. Önümüzdeki günlerde Belma Hanım, ekibi ve akademisyenler üniversitemizi ziyaret edecek. Burada hem altyapımızı hem de mıknatıslarla ilgili çalışmalarımızı yerinde görmek istiyorlar. Ziyaretin ardından, ülkemiz için çok önemli olan yerli mıknatısların endüstriyel boyutta üretilmesine yönelik bir yol haritası oluşturulacak." diye konuştu.

- "Ülkemizde bu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi mevcut değil"

Çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kılıçaslan ise yerli cihazlarla gerçekleştirilen mıknatıs üretimiyle küresel çapta 25 milyar doları bulan pazarda Türkiye'nin de söz sahibi olmasını hedeflediklerini vurguladı.

Mıknatısların elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanıldığına dikkati çeken Kılıçaslan, "Neodimyum-Demir-Bor mıknatıslar, günümüz teknolojisinde dronlardan elektrikli otomobillere, ev elektroniğine, bilgisayarlara ve cep telefonlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Ülkemizde bu mıknatısların endüstriyel boyutta üretimi mevcut değil. Biz bunu üniversitemizin laboratuvarında tamamen yerli şekilde geliştirdik." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.