,, ,
Anasayfa Yazarlar Rana Şat Yazı Detayı Bu yazı 1323+ kez okundu.
Rana Şat
Köşe Yazarı
Rana Şat
 

Yazın Kalbi Ege’de Kalanlar için Enginarın Tam Mevsimi

Zeytinyağlı yemekleri özellikle pek çok kişi tarafından sevilen ve vazgeçilmez olan enginar lif zenginliği bakımından, bir sebze türü olarak kabul edilse de devedikeni familyasından olduğu bilinmektedir. Tam bir vitamin ve mineral deposudur. 120 gram haşlanmış enginarda 14,3 gr Karbonhidraf, 6,8 gr Lif, 3,5 gr Protein, 0,4 gr Yağ, %15 C vitamini ve %22 K vitamini bulunmaktadır. Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana Şat’ın Enginar tariflerine yer veriyoruz. Kuzu Etli Zeytinyağlı Enginar Malzemeler:  4 adet enginar 300 gr kuzu kuşbaşı (yağsız ve sinirsiz) 1 limon dilimlenmiş 1 limon suyu 1 portakal suyu 1 yemek kaşığı tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 küp küp doğranmış soğan 2 diş ince kıyılmış sarımsak 2 adet havuç küp küp doğranmış haşlanmış 250 gr haşlanmış bezelye 2 adet küp küp doğranmış haşlanmış patates Yarım demet kıyılmış dereotu 1 çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon, tuz 2 küp şeker 3 bardağı su     Yapılışı Enginarlar çanak yaprakları kopartılarak temizlenir. Tüyleri çıkartılır. Sert olan yerleri de temizlendikten sonra 2-3 bardak suya 1 limon sıkılarak bir kabın içinde enginarlar 15-20 dk bekletilir. (beyaz olması ve kara suyunun çıkması için). Diğer yanda ocaktaki tencerede tereyağı, zeytinyağı karışımında küçük doğranmış soğan, havuç orta ateşte hafif çevrilir. Daha sonra etler konulur ve yine orta ateşte 10 dk kadar suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınarak çanak enginarların içerisi doldurulur. Pişmesine yakın bir kasede 1/2 limonun suyu, portakal suyu biraz su ile çırpılır. Baharatlar ve şeker eklenerek tencereye dökülür. Daha sonra yemeğin suyundan 2 kaşık alınıp içine konur ve tekrar çırpılır. Bu karışım yemeğe katılır. 1-2 dk kaynayınca üzerine ince doğranmış dereotu koyulup ocağın altı kapatılır.  
Ekleme Tarihi: 22 Ağustos 2023 - Salı

Yazın Kalbi Ege’de Kalanlar için Enginarın Tam Mevsimi

Zeytinyağlı yemekleri özellikle pek çok kişi tarafından sevilen ve vazgeçilmez olan enginar lif zenginliği bakımından, bir sebze türü olarak kabul edilse de devedikeni familyasından olduğu bilinmektedir. Tam bir vitamin ve mineral deposudur. 120 gram haşlanmış enginarda 14,3 gr Karbonhidraf, 6,8 gr Lif, 3,5 gr Protein, 0,4 gr Yağ, %15 C vitamini ve %22 K vitamini bulunmaktadır.

Bu haftaki köşe yazımızda Eğitmen Chef Rana Şat’ın Enginar tariflerine yer veriyoruz.

Kuzu Etli Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler: 

4 adet enginar

300 gr kuzu kuşbaşı (yağsız ve sinirsiz)

1 limon dilimlenmiş

1 limon suyu

1 portakal suyu

1 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küp küp doğranmış soğan

2 diş ince kıyılmış sarımsak

2 adet havuç küp küp doğranmış haşlanmış

250 gr haşlanmış bezelye

2 adet küp küp doğranmış haşlanmış patates

Yarım demet kıyılmış dereotu

1 çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon, tuz

2 küp şeker

3 bardağı su

 

 

Yapılışı

  1. Enginarlar çanak yaprakları kopartılarak temizlenir. Tüyleri çıkartılır. Sert olan yerleri de temizlendikten sonra 2-3 bardak suya 1 limon sıkılarak bir kabın içinde enginarlar 15-20 dk bekletilir. (beyaz olması ve kara suyunun çıkması için).
  2. Diğer yanda ocaktaki tencerede tereyağı, zeytinyağı karışımında küçük doğranmış soğan, havuç orta ateşte hafif çevrilir.
  3. Daha sonra etler konulur ve yine orta ateşte 10 dk kadar suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.
  4. Ocaktan alınarak çanak enginarların içerisi doldurulur.
  5. Pişmesine yakın bir kasede 1/2 limonun suyu, portakal suyu biraz su ile çırpılır. Baharatlar ve şeker eklenerek tencereye dökülür. Daha sonra yemeğin suyundan 2 kaşık alınıp içine konur ve tekrar çırpılır. Bu karışım yemeğe katılır.
  6. 1-2 dk kaynayınca üzerine ince doğranmış dereotu koyulup ocağın altı kapatılır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.