,, ,

Trüf mantarı nedir?

Yaşam 08.07.2023 - 17:18, Güncelleme: 08.07.2023 - 17:18 9353+ kez okundu.
 

Trüf mantarı nedir?

Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı nerede yetişir? Trüf mantarı çeşitleri nelerdir? Trüf mantarı nasıl yenir, hangi yemeklerde kullanılır?
Trüf mantarı , toprağın derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Tıpkı patates gibi yer altında, özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde yetişir. Bunun nedeni kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Trüf mantarı , dünyada önemli bir ticari değere sahiptir. “ Kara Elmas ” olarak adlandırılır. Kralların yiyeceği olarak bilinmektedir. Trüf mantarı nerede yetişir? Trüf mantarı , Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. 70 kadar çeşidi olduğu söylenen Trüf mantarı ; pek çok yerde yetişse de en değerli ve lezzetlileri, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır Trüf mantarı çeşitleri nelerdir? Trüf mantarı , toprağın derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Trüf mantarının yaklaşık 120 çeşidi vardır. Trüf mantarı çeşitleri yetiştiği bölge doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Dünya çapında ün yapmış bu besinlerden birkaç tanesi şunlardır: Tuber magnatum : Beyaz trüf mantarı olarak da anılan yalnızca İtalya’da ve Balkan yarımadasında doğal olarak yetişen yoğun kokulu ve patates görünümünde bir mantardır. Dünyada fiyatı en yüksek olan mantardır. Ekim ve kasım aylarında toplanır. Tuber melanosporum : Fransızların ünlü karaelmas mantarı olarak da bilinen siyah trüf, Fransa, İspanya ve İtalya’da yetişmektedir. Yoğun kokuludur. İçi kahverengi-beyaz damarlı bir yapıdadır. Aralık ve mart ayları arasında çıkar. Yağı, votkası ve sosu üretilir. Tuber brumale : Siyah trüfün bir türü olup aynı koşulları taşıyan bölgelerde, kasım ve şubat aylarında yetişmektedir. Tuber aestivum : Yaz trüfü de denen tür, Akdeniz’e kıyısı olan hemen bütün ülkelerde yetişir. Ayrıca Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde, Batı Rusya’da ve Kaliforniya’da da doğal olarak yetişmektedir. Mayıs ve ağustos ayları arasında toplanır. Dünyada en çok tüketilen trüf mantarı budur. Trüf mantarı nasıl yenir, hangi yemeklerde kullanılır? Trüf mantarı , tazeyken yenilmeli ve toplandıktan sonra azami beş günün içinde tüketilmelidir. Aksi durumunda kokusu ve aromasını kaybeder. Trüf mantarı , cam kavanozun içerisinde ve suya değmeden saklanmalıdır. Su, trüfün çürümesine neden olacağı için bu konuda özenli olmak gerekmektedir. Trüf mantarı , çok yönlü bir besin olduğu için farklı yemeklerde kullanılabilir. Bazı örnekler şunlardır: Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz. Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir. İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir. Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır
Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı nerede yetişir? Trüf mantarı çeşitleri nelerdir? Trüf mantarı nasıl yenir, hangi yemeklerde kullanılır?

Trüf mantarı , toprağın derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Tıpkı patates gibi yer altında, özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde yetişir. Bunun nedeni kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Trüf mantarı , dünyada önemli bir ticari değere sahiptir. “ Kara Elmas ” olarak adlandırılır. Kralların yiyeceği olarak bilinmektedir.

Trüf mantarı nerede yetişir?
Trüf mantarı , Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. 70 kadar çeşidi olduğu söylenen Trüf mantarı ; pek çok yerde yetişse de en değerli ve lezzetlileri, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır

Trüf mantarı çeşitleri nelerdir?

Trüf mantarı , toprağın derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır. Trüf mantarının yaklaşık 120 çeşidi vardır. Trüf mantarı çeşitleri yetiştiği bölge doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Dünya çapında ün yapmış bu besinlerden birkaç tanesi şunlardır:

Tuber magnatum : Beyaz trüf mantarı olarak da anılan yalnızca İtalya’da ve Balkan yarımadasında doğal olarak yetişen yoğun kokulu ve patates görünümünde bir mantardır. Dünyada fiyatı en yüksek olan mantardır. Ekim ve kasım aylarında toplanır.
Tuber melanosporum : Fransızların ünlü karaelmas mantarı olarak da bilinen siyah trüf, Fransa, İspanya ve İtalya’da yetişmektedir. Yoğun kokuludur. İçi kahverengi-beyaz damarlı bir yapıdadır. Aralık ve mart ayları arasında çıkar. Yağı, votkası ve sosu üretilir.
Tuber brumale : Siyah trüfün bir türü olup aynı koşulları taşıyan bölgelerde, kasım ve şubat aylarında yetişmektedir.
Tuber aestivum : Yaz trüfü de denen tür, Akdeniz’e kıyısı olan hemen bütün ülkelerde yetişir. Ayrıca Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde, Batı Rusya’da ve Kaliforniya’da da doğal olarak yetişmektedir. Mayıs ve ağustos ayları arasında toplanır. Dünyada en çok tüketilen trüf mantarı budur.

Trüf mantarı nasıl yenir, hangi yemeklerde kullanılır?

Trüf mantarı , tazeyken yenilmeli ve toplandıktan sonra azami beş günün içinde tüketilmelidir. Aksi durumunda kokusu ve aromasını kaybeder. Trüf mantarı , cam kavanozun içerisinde ve suya değmeden saklanmalıdır. Su, trüfün çürümesine neden olacağı için bu konuda özenli olmak gerekmektedir.

Trüf mantarı , çok yönlü bir besin olduğu için farklı yemeklerde kullanılabilir. Bazı örnekler şunlardır:

Trüf mantarını omletin üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz.
Yağın aromayı hapsetmesi sebebiyle yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır.
Bunların dışında salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirerek ya da füme olarak da tüketilebilir.
İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir.
Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.