,, ,

Rothmund-Thomson Sendromu Nedir? Semptomları Bebeklik Döneminde Başlayan Bu Sendromu Tedavi Etmek Mümkün mü?

Sağlık 16.12.2023 - 14:50, Güncelleme: 16.12.2023 - 14:50 4962+ kez okundu.
 

Rothmund-Thomson Sendromu Nedir? Semptomları Bebeklik Döneminde Başlayan Bu Sendromu Tedavi Etmek Mümkün mü?

Rothmund-Thomson Sendromu Nedir? Semptomları Bebeklik Döneminde Başlayan Bu Sendromu Tedavi Etmek Mümkün mü?
Rothmund-Thomson sendromu (RTS), nadir görülen, kalıtsal bir hastalıktır. Bu sendromda, cilt, gözler, kemikler ve diğer organlarda hasar meydana gelir. RTS, otozomal resesif bir hastalıktır, bu da her iki ebeveynden de mutasyonlu bir gen almanız gerektiği anlamına gelir. RTS 'nin belirtileri genellikle bebeklik döneminde başlar. Cilt belirtileri arasında şunlar bulunur: Poikiloderma: Ciltte, kırmızı, kahverengi ve beyaz bölgelerin bir karışımı görülür. Alopesi: Saç dökülmesi Keratoderma: Deri kalınlaşması Fotosensitivite: Güneş ışığına karşı artan hassasiyet Göz belirtileri arasında şunlar bulunur: Katarakt: Gözün lensinin bulanıklaşması Keratokonus: Korneanın incelmesi ve öne doğru çıkması **Göz kuruluğu Kemik belirtileri arasında şunlar bulunur: **Kısa boy **Radius anomalileri (aplazi, hipoplazi) **Diz kapağı (patella) anomalileri **Kemik yoğunluğunda azalma (osteoporoz) Diğer belirtiler arasında şunlar bulunur: Hipogonadizm: Cinsel gelişimde gecikme **Displastik tırnaklar **Anhidrozis (terleme olmaması) **Malignansi riski: RTS hastaları, bazı kanser türlerine yakalanma riski altındadır. Bu kanser türleri arasında kemik kanseri, deri kanseri ve lösemi bulunur. RTS'nin tedavisi yoktur. Tedavi, semptomları kontrol etmeye ve komplikasyonları önlemeye odaklanır. Cilt belirtileri için, güneş ışığından kaçınmak ve güneş kremi kullanmak önemlidir. Katarakt için, gözlük veya ameliyat gerekebilir. Osteoporoz için, ilaç tedavisi veya egzersiz gerekebilir. RTS hastaları, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir. Bu kontroller, semptomların yakından izlenmesine ve komplikasyonların erken teşhis edilmesine yardımcı olur.
Rothmund-Thomson Sendromu Nedir? Semptomları Bebeklik Döneminde Başlayan Bu Sendromu Tedavi Etmek Mümkün mü?

Rothmund-Thomson sendromu (RTS), nadir görülen, kalıtsal bir hastalıktır. Bu sendromda, cilt, gözler, kemikler ve diğer organlarda hasar meydana gelir. RTS, otozomal resesif bir hastalıktır, bu da her iki ebeveynden de mutasyonlu bir gen almanız gerektiği anlamına gelir.

RTS 'nin belirtileri genellikle bebeklik döneminde başlar. Cilt belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Poikiloderma: Ciltte, kırmızı, kahverengi ve beyaz bölgelerin bir karışımı görülür.
  • Alopesi: Saç dökülmesi
  • Keratoderma: Deri kalınlaşması
  • Fotosensitivite: Güneş ışığına karşı artan hassasiyet

Göz belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Katarakt: Gözün lensinin bulanıklaşması
  • Keratokonus: Korneanın incelmesi ve öne doğru çıkması
  • **Göz kuruluğu

Kemik belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • **Kısa boy
  • **Radius anomalileri (aplazi, hipoplazi)
  • **Diz kapağı (patella) anomalileri
  • **Kemik yoğunluğunda azalma (osteoporoz)

Diğer belirtiler arasında şunlar bulunur:

  • Hipogonadizm: Cinsel gelişimde gecikme
  • **Displastik tırnaklar
  • **Anhidrozis (terleme olmaması)
  • **Malignansi riski: RTS hastaları, bazı kanser türlerine yakalanma riski altındadır. Bu kanser türleri arasında kemik kanseri, deri kanseri ve lösemi bulunur.

RTS'nin tedavisi yoktur. Tedavi, semptomları kontrol etmeye ve komplikasyonları önlemeye odaklanır. Cilt belirtileri için, güneş ışığından kaçınmak ve güneş kremi kullanmak önemlidir. Katarakt için, gözlük veya ameliyat gerekebilir. Osteoporoz için, ilaç tedavisi veya egzersiz gerekebilir.

RTS hastaları, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir. Bu kontroller, semptomların yakından izlenmesine ve komplikasyonların erken teşhis edilmesine yardımcı olur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.