,, ,

Noterde Emlak Satışı Nasıl Yapılır?

Gündem 22.07.2023 - 23:19, Güncelleme: 22.07.2023 - 23:25 3541+ kez okundu.
 

Noterde Emlak Satışı Nasıl Yapılır?

Noterde Emlak Satışı Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Rehberi? Noterde Emlak Satışının Püf Noktaları: Gerekli Belgeler, Ücretler ve Avantajlar? Noterde Emlak Satışı Yapmanın Kolay Yolu: Başvuru, Sözleşme ve Tapu Devri?
Noterde emlak satışı yapmak, 2023 yılında yürürlüğe giren bir kanun değişikliği ile mümkün hale gelmiştir1. Bu sayede, tapu dairelerindeki yoğunluğu azaltmak ve alım-satım işlemlerini kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Noterde emlak satışı yapmak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir: Öncelikle, Türkiye Noterler Birliği’nin E-Başvuru/Randevu sistemi üzerinden başvuruda bulunmanız ve satmak istediğiniz taşınmazın bilgilerini sisteme girmeniz gerekmektedir. Sistem üzerinden işlem yapmak istediğiniz noterliği seçtikten sonra, noter tarafından taşınmazın tapu kaydının kontrolü yapılacak ve başvurunuz kabul edilecektir. Başvurunuz kabul edildikten sonra, noterle randevulaşarak taşınmaz satış sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme, taşınmazın mülkiyetinin alıcıya geçtiğini gösteren resmi bir belgedir. Sözleşme imzalandığında, noter tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydedecek ve tapu devri işlemini tamamlayacaktır. Noterde emlak satışı yapmak için gerekli belgeler şunlardır: Satıcı ve alıcının nüfus cüzdanları veya pasaportları Taşınmazın tapusu Taşınmazın rayiç bedelini gösteren emlak vergisi değerini belirten belge Taşınmazın satış bedeli Satış bedelinin ödenmesine ilişkin belge (banka dekontu, senet vb.) Satıcı ve alıcının ikametgah belgeleri Satıcı ve alıcının vergi numaraları Satıcı ve alıcının fotoğrafları Satıcı veya alıcının vekil olarak hareket etmesi halinde vekaletname
Noterde Emlak Satışı Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Rehberi? Noterde Emlak Satışının Püf Noktaları: Gerekli Belgeler, Ücretler ve Avantajlar? Noterde Emlak Satışı Yapmanın Kolay Yolu: Başvuru, Sözleşme ve Tapu Devri?

Noterde emlak satışı yapmak, 2023 yılında yürürlüğe giren bir kanun değişikliği ile mümkün hale gelmiştir1. Bu sayede, tapu dairelerindeki yoğunluğu azaltmak ve alım-satım işlemlerini kolaylaştırmak amaçlanmıştır.

Noterde emlak satışı yapmak için şu adımları izlemeniz gerekmektedir:

  • Öncelikle, Türkiye Noterler Birliği’nin E-Başvuru/Randevu sistemi üzerinden başvuruda bulunmanız ve satmak istediğiniz taşınmazın bilgilerini sisteme girmeniz gerekmektedir.
  • Sistem üzerinden işlem yapmak istediğiniz noterliği seçtikten sonra, noter tarafından taşınmazın tapu kaydının kontrolü yapılacak ve başvurunuz kabul edilecektir.
  • Başvurunuz kabul edildikten sonra, noterle randevulaşarak taşınmaz satış sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme, taşınmazın mülkiyetinin alıcıya geçtiğini gösteren resmi bir belgedir.
  • Sözleşme imzalandığında, noter tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydedecek ve tapu devri işlemini tamamlayacaktır.

Noterde emlak satışı yapmak için gerekli belgeler şunlardır:

Satıcı ve alıcının nüfus cüzdanları veya pasaportları

  • Taşınmazın tapusu
  • Taşınmazın rayiç bedelini gösteren emlak vergisi değerini belirten belge
  • Taşınmazın satış bedeli
  • Satış bedelinin ödenmesine ilişkin belge (banka dekontu, senet vb.)
  • Satıcı ve alıcının ikametgah belgeleri
  • Satıcı ve alıcının vergi numaraları
  • Satıcı ve alıcının fotoğrafları
  • Satıcı veya alıcının vekil olarak hareket etmesi halinde vekaletname
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.