,, ,

Münif Paşa Konağı'nın Geçmişten Bugüne Tarihi

Genel Kültür 13.05.2022 - 19:29, Güncelleme: 13.05.2022 - 19:34 9984+ kez okundu.
 

Münif Paşa Konağı'nın Geçmişten Bugüne Tarihi

Münif Paşa Konağı Nedir? Önemi Nedir?
Münif Paşa konağı, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde bulunmaktaydı. Bu konak 1830-1910 yılları arasında yaşamış Gaziantep’te doğup, Mısır ve Şam’da eğitim görmüş Osmanlı devlet adamlarından Mehmed Tahir Münif Paşa’ya aittir. Münif Paşa Konağı, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin 1908 yılında devletin tekrar anayasal düzene geçmesi ve Meclis-i Mebusan’ın tekrar açılmasını sağlamak için genel merkez binası olarak kullandığı bir konaktır. Bu konak ahşap bir yapıdan oluşmaktadır. Yapımında kırmızı ahşap kullanılmasından dolayı eski zamanlarda ‘Kırmızı Köşk’ olarak da adlandırılmıştır. Kullanılan ahşapların zamanla renklerini kaybetmesi ile pembeye dönmüş ve yakın tarihte ‘Pembe Köşk’ olarak da adlandırılmıştır. 1913 yılında Bab-ı Ali Baskını ile birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti yönetimi ele geçirmiş ve Münif Paşa konağı bu cemiyetin resmi genel merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1 Kasım 1918 yılında İttihat ve Terakki Fıkrası’nın kendisini feshedip Millî Mücadeleye katılmasına kadar Münif Paşa Konağı aktif olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kullanılmıştır. 1918’de Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa’nın zorunlu olarak yurtdışına çıkması ile Teceddüt Fıkrası’nın kullanımına girmiş fakat bu kullanım uzun sürmemiştir. Binayı Hürriyet ve İtilaf Fıkrası yanlıları basmış ve içerisinde bulunan arşivi talan edilmiştir. Münif Paşa konağını kullanan kişiler arasnıda; Doktor Nazım Bey, Mithat Şükrü Bleda, Ahmed Rıza Bey, Mizancı Murad, Said Halim Paşa, Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa gibi isimler vardır. 1918’de İttihat ve Terakki’nin kendisini feshetmesi ile boşalan konak uzun süre boş kalmıştır. Daha sonra 1924 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu olan Yunus Nadi Bey bu binayı satın almıştır. Cumhuriyet gazetesi 1974 yılına kadar bu binadan yönetilmiştir. 2005 yılında, Pembe Konak’ın hissedarlarının talep ettiği kira çok artınca Cumhuriyet Gazetesi Şişli'de bulunan farklı bir binaya taşınmış ve Münif Paşa Konağı tamamen boşaltılmıştır. 1977 yılında Anıtlar Kurulu, Münif Paşa Konağı’nı birinci derecede Tarihi Yapı olarak tescillemiştir. Fakat Münif Paşa Konağı 2019’un şubat ayında Anıtlar Kurulu gözetiminde yıkılmıştır. Birinci derecede tarihi yapı olması nedeni ile yerine aynı şekilde yeniden yapılması gerek olan tarihi konak yapılmamış ve bulunduğu alan otopark olarak hizmete açılmıştır.
Münif Paşa Konağı Nedir? Önemi Nedir?

Münif Paşa konağı, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde bulunmaktaydı. Bu konak 1830-1910 yılları arasında yaşamış Gaziantep’te doğup, Mısır ve Şam’da eğitim görmüş Osmanlı devlet adamlarından Mehmed Tahir Münif Paşa’ya aittir.

Münif Paşa Konağı, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin 1908 yılında devletin tekrar anayasal düzene geçmesi ve Meclis-i Mebusan’ın tekrar açılmasını sağlamak için genel merkez binası olarak kullandığı bir konaktır. Bu konak ahşap bir yapıdan oluşmaktadır. Yapımında kırmızı ahşap kullanılmasından dolayı eski zamanlarda ‘Kırmızı Köşk’ olarak da adlandırılmıştır. Kullanılan ahşapların zamanla renklerini kaybetmesi ile pembeye dönmüş ve yakın tarihte ‘Pembe Köşk’ olarak da adlandırılmıştır.

1913 yılında Bab-ı Ali Baskını ile birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti yönetimi ele geçirmiş ve Münif Paşa konağı bu cemiyetin resmi genel merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1 Kasım 1918 yılında İttihat ve Terakki Fıkrası’nın kendisini feshedip Millî Mücadeleye katılmasına kadar Münif Paşa Konağı aktif olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından kullanılmıştır. 1918’de Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa’nın zorunlu olarak yurtdışına çıkması ile Teceddüt Fıkrası’nın kullanımına girmiş fakat bu kullanım uzun sürmemiştir. Binayı Hürriyet ve İtilaf Fıkrası yanlıları basmış ve içerisinde bulunan arşivi talan edilmiştir.

Münif Paşa konağını kullanan kişiler arasnıda; Doktor Nazım Bey, Mithat Şükrü Bleda, Ahmed Rıza Bey, Mizancı Murad, Said Halim Paşa, Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa gibi isimler vardır.

1918’de İttihat ve Terakki’nin kendisini feshetmesi ile boşalan konak uzun süre boş kalmıştır. Daha sonra 1924 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu olan Yunus Nadi Bey bu binayı satın almıştır. Cumhuriyet gazetesi 1974 yılına kadar bu binadan yönetilmiştir. 2005 yılında, Pembe Konak’ın hissedarlarının talep ettiği kira çok artınca Cumhuriyet Gazetesi Şişli'de bulunan farklı bir binaya taşınmış ve Münif Paşa Konağı tamamen boşaltılmıştır.

1977 yılında Anıtlar Kurulu, Münif Paşa Konağı’nı birinci derecede Tarihi Yapı olarak tescillemiştir. Fakat Münif Paşa Konağı 2019’un şubat ayında Anıtlar Kurulu gözetiminde yıkılmıştır. Birinci derecede tarihi yapı olması nedeni ile yerine aynı şekilde yeniden yapılması gerek olan tarihi konak yapılmamış ve bulunduğu alan otopark olarak hizmete açılmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.