,, ,

Kışlık Turşu Yapımı: Püf Noktaları ve Malzemeler

Gündem 21.09.2023 - 14:45, Güncelleme: 21.09.2023 - 14:45 3596+ kez okundu.
 

Kışlık Turşu Yapımı: Püf Noktaları ve Malzemeler

Ev Yapımı Turşu: Malzemeler, Püf Noktaları ve Tarifler
Kış mevsimi yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlamışken gözler kışlık yiyeceklere çevrildi. Evlerde domates sosu, patlıcan kızartma, balkonda biber/patlıcan kurutma derken sıra geldi turşuya…. Evde yapılmış iyi bir turşu yemek hepimizin aradığı lezzetler arasında….. Öncelikle taze, aynı büyüklüklerde sivri biber, kornişon salatalık ve aynı büyüklüklerde kesilmiş lahana malzemelerini bir araya getirmek gerekiyor. Pancar, kelek, domates başta olmak üzere birçok farklı malzeme ile turşuyu çeşitlendirmek de mümkün. Ancak en çok aranan lezzet kornişon salatalık ve sivri biberden yapılmış herkes tarafından beğenilen lezzetleri ortaya çıkarabilmek … Malzemeleri tek tek kullanarak turşu yapabileceğiniz gibi, uyumlu malzemeler kullanıp karışık turşu yapmak da mümkün …. İYİ TURŞU NASIL YAPILIR? Turşu yapılacak malzemeleri öncelikle sirkeli suda bekletip sebzelere dirilik kazandırmak gerekiyor. Turşu suyunun sebzelere daha iyi nüfuz etmesi için üzerlerine toplu iğne batırıp, delikler açılması tavsiye edilir. Bir diğer önemli başlangıç ise tam ararında iri taneli kaya tuzu da kullanmak gerekiyor. Ustalar her ne kadar göz kararı ile tuz miktarını bilse de 1 litre su için 80 gr kadar kaya tuzu kullanılması işin bir başka püf noktası.  Turşuda kullanılacak su için de suyun kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması lezzete artı bir değer daha katacaktır. Turşu kurma yolunda ilerlemişken sıra geldi kavanozlara Kanserojen maddelerden uzak durmak için mutlaka kavanozların cam olması gerekir. Bu arada turşunuzun daha iyi olması için. 5 lt suya 2 baş sarımsak ve birkaç adet, defne yaprağı ilave etmeyi unutmayalım. Kavanoz dibine bir dilim limon ve birkaç tane nohut konulması biraz da toz şeker konulması turşunuzun daha hızlı fermente edilmesini saplar. İyi bir salatalık turşusu 1 ay biber turşusu 2 ay gibi bir sürede olgunlaşmış olacaktır. Kavanoza konulan malzemeleri ilk günlerde çalkalama işlemi büyük üreticiler tarafından sadece turşu yapmak için bulaşık makinesinde de karıştırmak mümkün… Haber : İsteniş Hakan Tüplek
Ev Yapımı Turşu: Malzemeler, Püf Noktaları ve Tarifler

Kış mevsimi yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlamışken gözler kışlık yiyeceklere çevrildi. Evlerde domates sosu, patlıcan kızartma, balkonda biber/patlıcan kurutma derken sıra geldi turşuya….

Evde yapılmış iyi bir turşu yemek hepimizin aradığı lezzetler arasında…..

Öncelikle taze, aynı büyüklüklerde sivri biber, kornişon salatalık ve aynı büyüklüklerde kesilmiş lahana malzemelerini bir araya getirmek gerekiyor. Pancar, kelek, domates başta olmak üzere birçok farklı malzeme ile turşuyu çeşitlendirmek de mümkün. Ancak en çok aranan lezzet kornişon salatalık ve sivri biberden yapılmış herkes tarafından beğenilen lezzetleri ortaya çıkarabilmek … Malzemeleri tek tek kullanarak turşu yapabileceğiniz gibi, uyumlu malzemeler kullanıp karışık turşu yapmak da mümkün ….

İYİ TURŞU NASIL YAPILIR?

Turşu yapılacak malzemeleri öncelikle sirkeli suda bekletip sebzelere dirilik kazandırmak gerekiyor. Turşu suyunun sebzelere daha iyi nüfuz etmesi için üzerlerine toplu iğne batırıp, delikler açılması tavsiye edilir. Bir diğer önemli başlangıç ise tam ararında iri taneli kaya tuzu da kullanmak gerekiyor. Ustalar her ne kadar göz kararı ile tuz miktarını bilse de 1 litre su için 80 gr kadar kaya tuzu kullanılması işin bir başka püf noktası.  Turşuda kullanılacak su için de suyun kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılması lezzete artı bir değer daha katacaktır.

Turşu kurma yolunda ilerlemişken sıra geldi kavanozlara

Kanserojen maddelerden uzak durmak için mutlaka kavanozların cam olması gerekir. Bu arada turşunuzun daha iyi olması için. 5 lt suya 2 baş sarımsak ve birkaç adet, defne yaprağı ilave etmeyi unutmayalım. Kavanoz dibine bir dilim limon ve birkaç tane nohut konulması biraz da toz şeker konulması turşunuzun daha hızlı fermente edilmesini saplar. İyi bir salatalık turşusu 1 ay biber turşusu 2 ay gibi bir sürede olgunlaşmış olacaktır. Kavanoza konulan malzemeleri ilk günlerde çalkalama işlemi büyük üreticiler tarafından sadece turşu yapmak için bulaşık makinesinde de karıştırmak mümkün…

Haber : İsteniş Hakan Tüplek

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.