,, ,

KDV Oranları Lokanta ve Kafelerde %10'a, Diğer İşletmelerde %20'ye Yükseldi!

Gündem 27.04.2024 - 10:26, Güncelleme: 27.04.2024 - 10:26 4204 kez okundu.
 

KDV Oranları Lokanta ve Kafelerde %10'a, Diğer İşletmelerde %20'ye Yükseldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapılan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gitti. İşte bu yeni düzenlemeyle ilgili detaylar
Resmi Gazete 'de yayımlanan tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapılan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gitti. Yeni düzenlemeyle birlikte: Lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları ve dışarıdan temin ettikleri ürünler için KDV oranı %10 olarak hesaplayacak. Bu oran, internet üzerinden, telefonla ya da gel-al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda da geçerli olacak. Yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin, iş yeri ruhsatı olmadan müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi alanlarda hizmet sunmaları durumunda, bu alanlarda gerçekleştirdikleri satışlar da %10 KDV kapsamında değerlendirilecek. Diğer tüm mal ve hizmet satışları için ise KDV oranı %20 olarak uygulanmaya devam edecek. Tebliğin 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği ve hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yürütüleceği Resmi Gazete'de belirtildi. Bu düzenlemenin, lokanta ve kafe gibi işletmelerin maliyetlerini artırması ve fiyatlara yansıması bekleniyor. Ayrıca, internet üzerinden, telefonla ya da gel-al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda da KDV oranının %10'a yükselmesi, bu tür satışları tercih eden tüketicileri de etkileyecek. KDV oranlarındaki bu artış, enflasyonla mücadele kapsamında atılan bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak düzenlemenin, sektördeki işletmeleri ve tüketicileri nasıl etkileyeceği zamanla daha net ortaya çıkacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapılan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gitti. İşte bu yeni düzenlemeyle ilgili detaylar

Resmi Gazete 'de yayımlanan tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, kafe gibi yiyecek ve içecek satışı yapılan işletmelerde uygulanan KDV oranlarında düzenlemeye gitti.

Yeni düzenlemeyle birlikte:

  • Lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları ve dışarıdan temin ettikleri ürünler için KDV oranı %10 olarak hesaplayacak.
  • Bu oran, internet üzerinden, telefonla ya da gel-al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda da geçerli olacak.
  • Yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin, iş yeri ruhsatı olmadan müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi alanlarda hizmet sunmaları durumunda, bu alanlarda gerçekleştirdikleri satışlar da %10 KDV kapsamında değerlendirilecek.
  • Diğer tüm mal ve hizmet satışları için ise KDV oranı %20 olarak uygulanmaya devam edecek.

Tebliğin 1 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği ve hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca yürütüleceği Resmi Gazete'de belirtildi.

Bu düzenlemenin, lokanta ve kafe gibi işletmelerin maliyetlerini artırması ve fiyatlara yansıması bekleniyor.

Ayrıca, internet üzerinden, telefonla ya da gel-al gibi yöntemlerle yapılan satışlarda da KDV oranının %10'a yükselmesi, bu tür satışları tercih eden tüketicileri de etkileyecek.

KDV oranlarındaki bu artış, enflasyonla mücadele kapsamında atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ancak düzenlemenin, sektördeki işletmeleri ve tüketicileri nasıl etkileyeceği zamanla daha net ortaya çıkacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.