,, ,

İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur, Marmara'yı kurtaracak

Gündem 29.08.2023 - 15:54, Güncelleme: 29.08.2023 - 15:57 3824+ kez okundu.
 

İzmit Körfezi'nden 33 milyon metreküp çamur, Marmara'yı kurtaracak

Çevre Bakanı Özhaseki, İzmit Körfezi’ndeki dip çamuru temizliğini inceledi. Kentsel dönüşüm için de önemli açıklamalarda bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki , İzmit Körfezi'ndeki dip çamuru temizliği çalışmalarını inceledi. Kocaeli 'nin İzmit ilçesindeki Interteks Fuar Alanı arkasındaki dip çamuru temizliği bölgesinde inceleme yapan Özhaseki, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Özhaseki, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmit Körfezi'ndeki dip çamurunun Marmara Denizi'nin kirlenmesine neden olduğunu söyledi. Dip çamuru temizliğinin Marmara Denizi'nin eski haline dönmesi için önemli bir adım olduğunu belirten Özhaseki, "Buradan 33 milyon metreküp çamur çıkaracağız ve Marmara bundan yıllar öncesindeki gibi asli haline yeniden dönecek. Burada hayat yeniden canlanmış olacak. Ne koku kalacak ne de bizim tehdit olarak gördüğümüz müsilajlar bir daha buralarda gözükecek diye düşünüyoruz." dedi. Dip çamuru temizliğinin 5 yılda tamamlanmasının planlandığını ifade eden Özhaseki, "Bu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yürüttüğümüz en büyük projelerin başında geliyor. Bu faaliyetleri sürdüreceğiz. Bu ülke bizim. Bir tane ülkemiz var. Buranın da asla kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Yanlış işlerin yapılmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu. Depremde can kaybını azaltmak için kentsel dönüşüm şart Deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Özhaseki, Türkiye'nin yüzde 66'sının deprem bölgesi olduğunu söyledi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra yönetmeliklerin değiştiğini belirten Özhaseki, bu tarihten sonra yönetmeliklere uygun yapılmış binaların, suistimal edilmediği takdirde zarar görmeyeceğini söyledi. Bakan Özhaseki, imar yetkilerinin Bakanlık bünyesinde toplandığını belirterek, "Bu bölgelerde artık fay kırıklarının olduğu yerde, dere yataklarının olduğu yerlerde, zemin sıvılaşması olan yerlerde ve mühendislik hesaplarına uyulmayan yerlerde bir daha inşaat yapılmayacak." dedi. Dip çamuru temizliği ve kentsel dönüşüm için elimizden geleni yapacağız Özhaseki, dip çamuru temizliği ve kentsel dönüşüm için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Bu konudaki kırmızı çizgilerimizi her yerde ifade ediyoruz. Bundan sonra buna asla tahammülümüz yok. İnşallah bundan sonra daha dikkatli olacağız. Bunlara riayet ettiğimizde 8-9 büyüklüğünde deprem olsa bile evimizde güvenli şekilde oturacağımızı ümit ediyorum." ifadelerini kullandı. Özhaseki'ye, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz , Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın , AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman ve Veysal Tipioğlu , Mehmet Akif Yılmaz , MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı , İl Başkanı Şahin Talus ve ilçe belediye başkanları eşlik etti.
Çevre Bakanı Özhaseki, İzmit Körfezi’ndeki dip çamuru temizliğini inceledi. Kentsel dönüşüm için de önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki , İzmit Körfezi'ndeki dip çamuru temizliği çalışmalarını inceledi.

Kocaeli 'nin İzmit ilçesindeki Interteks Fuar Alanı arkasındaki dip çamuru temizliği bölgesinde inceleme yapan Özhaseki, yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Özhaseki, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmit Körfezi'ndeki dip çamurunun Marmara Denizi'nin kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

Dip çamuru temizliğinin Marmara Denizi'nin eski haline dönmesi için önemli bir adım olduğunu belirten Özhaseki, "Buradan 33 milyon metreküp çamur çıkaracağız ve Marmara bundan yıllar öncesindeki gibi asli haline yeniden dönecek. Burada hayat yeniden canlanmış olacak. Ne koku kalacak ne de bizim tehdit olarak gördüğümüz müsilajlar bir daha buralarda gözükecek diye düşünüyoruz." dedi.

Dip çamuru temizliğinin 5 yılda tamamlanmasının planlandığını ifade eden Özhaseki, "Bu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak yürüttüğümüz en büyük projelerin başında geliyor. Bu faaliyetleri sürdüreceğiz. Bu ülke bizim. Bir tane ülkemiz var. Buranın da asla kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Yanlış işlerin yapılmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Depremde can kaybını azaltmak için kentsel dönüşüm şart

Deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Özhaseki, Türkiye'nin yüzde 66'sının deprem bölgesi olduğunu söyledi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra yönetmeliklerin değiştiğini belirten Özhaseki, bu tarihten sonra yönetmeliklere uygun yapılmış binaların, suistimal edilmediği takdirde zarar görmeyeceğini söyledi.

Bakan Özhaseki, imar yetkilerinin Bakanlık bünyesinde toplandığını belirterek, "Bu bölgelerde artık fay kırıklarının olduğu yerde, dere yataklarının olduğu yerlerde, zemin sıvılaşması olan yerlerde ve mühendislik hesaplarına uyulmayan yerlerde bir daha inşaat yapılmayacak." dedi.

Dip çamuru temizliği ve kentsel dönüşüm için elimizden geleni yapacağız

Özhaseki, dip çamuru temizliği ve kentsel dönüşüm için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Bu konudaki kırmızı çizgilerimizi her yerde ifade ediyoruz. Bundan sonra buna asla tahammülümüz yok. İnşallah bundan sonra daha dikkatli olacağız. Bunlara riayet ettiğimizde 8-9 büyüklüğünde deprem olsa bile evimizde güvenli şekilde oturacağımızı ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

Özhaseki'ye, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz , Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın , AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman ve Veysal Tipioğlu , Mehmet Akif Yılmaz , MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı , İl Başkanı Şahin Talus ve ilçe belediye başkanları eşlik etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.