,, ,

Göbeklitepe Nerede?

Seyahat 04.01.2024 - 16:32, Güncelleme: 04.01.2024 - 16:32 10148+ kez okundu.
 

Göbeklitepe Nerede?

Göbeklitepe Nerede?
Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. Göbeklitepe, MÖ 9600–9500 civarına tarihlenmektedir ve dünyanın bilinen en eski tarihî yapısıdır. Alan, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tepe üzerinde, 3 metre yüksekliğinde ve 40 ton ağırlığındaki taşlardan oluşan dikilitaşlar ve bunların etrafında dairesel bir şekilde dizilmiş taş platformlar bulunmaktadır. Göbeklitepe, insanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan bir keşiftir. Alan, insanların tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlamadan önce, tapınak benzeri yapılar inşa ettiğini göstermektedir. Göbeklitepe, aynı zamanda, avcı-toplayıcı toplumların karmaşık bir sosyal ve dini yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Alan, her yıl dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Göbeklitepe'ye ulaşım, Şanlıurfa şehir merkezinden kalkan otobüslerle sağlanabilmektedir. Ayrıca, özel araçla da ulaşım mümkündür.
Göbeklitepe Nerede?

Göbeklitepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır.

Göbeklitepe, MÖ 9600–9500 civarına tarihlenmektedir ve dünyanın bilinen en eski tarihî yapısıdır. Alan, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tepe üzerinde, 3 metre yüksekliğinde ve 40 ton ağırlığındaki taşlardan oluşan dikilitaşlar ve bunların etrafında dairesel bir şekilde dizilmiş taş platformlar bulunmaktadır.

Göbeklitepe, insanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan bir keşiftir. Alan, insanların tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başlamadan önce, tapınak benzeri yapılar inşa ettiğini göstermektedir. Göbeklitepe, aynı zamanda, avcı-toplayıcı toplumların karmaşık bir sosyal ve dini yapıya sahip olduğunu göstermektedir.

Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Alan, her yıl dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Göbeklitepe'ye ulaşım, Şanlıurfa şehir merkezinden kalkan otobüslerle sağlanabilmektedir. Ayrıca, özel araçla da ulaşım mümkündür.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.