,, ,

Emar: Türkiye'de Kamu Harcamaları ve İstihdam Yetersiz

Gündem 01.11.2023 - 12:17, Güncelleme: 01.11.2023 - 12:17 3027+ kez okundu.
 

Emar: Türkiye'de Kamu Harcamaları ve İstihdam Yetersiz

DİSK Araştırma Dairesi Emar’ın raporu, Türkiye’deki kamu harcamaları ve istihdamın OECD ortalamasının altında olduğunu gösteriyor.
DİSK Araştırma Dairesi Emar 'ın (Emek Araştırma) her yıl düzenli olarak hazırladığı "Kamuda ve Genel İşler İşkolunda İstihdam" raporu 2023/ Kasım yayınlandı. Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle: Türkiye'de kamu harcamaları OECD ülkeleri ortalamasının 10 puan altında. Kamuda sosyal harcamalar yetersiz. Kamuda eğitim, sağlık ve sosyal korumaya dönük politikalar yetersiz. Kamuda istihdam OECD ortalamasının 5 puan altında. Kamuda istihdamın sadece yüzde 34'ü kadın. Rapora göre, Türkiye'de kamu harcamaları GSYH'nin yüzde 35,8'ini oluşturuyor. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının 10 puan altında. Bu durum, kamu hizmetlerine olan talebi karşılayamamanın yanı sıra ülkedeki işsizlik oranlarını da etkiliyor. Rapor, kamuda sosyal harcamaların da yetersiz olduğunu ortaya koydu. 2020 yılında kamu sosyal harcamalarına ayrılan pay GSYH'nin yüzde 17,6'sı iken; 2022'de 4 puan azalarak yüzde 13,3'e; 2023 ilk dönemi için ise yüzde 14,5'e gerilemiştir. Kamu hizmetleri içerisinde eğitim, sağlık ve sosyal korumaya ayrılan payları inceleyen rapor, GSYH içinde eğitime ayrılan payın yalnızca yüzde 3,2 olduğunu ortaya koydu. Sağlık hizmetlerine ayrılan pay ise pandemi süreci haricinde hiç artmamış olup GSYH'nin yüzde 3,7'sidir. Rapor, kamuda istihdamın da yetersiz olduğunu ortaya koydu. 2021 verilerine göre, Türkiye'de toplam istihdam içinde kamu sektöründeki istihdam oranı yüzde 13,4 iken; OECD üye ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 18,6'dır. Kamuda istihdamın sadece yüzde 34'ü kadın. Fransa'da kamu sektöründe çalışanların yüzde 64,6'sı kadınken Türkiye'de bu oran yüzde 34,8'de kalmaktadır. Raporun diğer öne çıkan başlıkları ise şöyle: Her 10 kişiden 8'i özel sektörde, 2'si kamuda istihdam ediliyor. Kamu istihdamı seçimlere endeksli. Belediyelerde istihdamın yüzde 17'si memur, yüzde 82'si işçi. Genel işler işkolunda istihdamın yüzde 70'i belediyelerde çalışıyor. Genel işler işkolunda sendikalaşma oranı yüzde 58, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi oranı ise yüzde 41,1'dir. Son dört yılda, genel işler işkolunda 400'den fazla işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Rapor, Türkiye'de kamu harcamalarının ve istihdamın yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumun kamu hizmetlerine erişimi ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
DİSK Araştırma Dairesi Emar’ın raporu, Türkiye’deki kamu harcamaları ve istihdamın OECD ortalamasının altında olduğunu gösteriyor.

DİSK Araştırma Dairesi Emar 'ın (Emek Araştırma) her yıl düzenli olarak hazırladığı "Kamuda ve Genel İşler İşkolunda İstihdam" raporu 2023/ Kasım yayınlandı. Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle:

  • Türkiye'de kamu harcamaları OECD ülkeleri ortalamasının 10 puan altında.
  • Kamuda sosyal harcamalar yetersiz.
  • Kamuda eğitim, sağlık ve sosyal korumaya dönük politikalar yetersiz.
  • Kamuda istihdam OECD ortalamasının 5 puan altında.
  • Kamuda istihdamın sadece yüzde 34'ü kadın.

Rapora göre, Türkiye'de kamu harcamaları GSYH'nin yüzde 35,8'ini oluşturuyor. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının 10 puan altında. Bu durum, kamu hizmetlerine olan talebi karşılayamamanın yanı sıra ülkedeki işsizlik oranlarını da etkiliyor.

Rapor, kamuda sosyal harcamaların da yetersiz olduğunu ortaya koydu. 2020 yılında kamu sosyal harcamalarına ayrılan pay GSYH'nin yüzde 17,6'sı iken; 2022'de 4 puan azalarak yüzde 13,3'e; 2023 ilk dönemi için ise yüzde 14,5'e gerilemiştir.

Kamu hizmetleri içerisinde eğitim, sağlık ve sosyal korumaya ayrılan payları inceleyen rapor, GSYH içinde eğitime ayrılan payın yalnızca yüzde 3,2 olduğunu ortaya koydu. Sağlık hizmetlerine ayrılan pay ise pandemi süreci haricinde hiç artmamış olup GSYH'nin yüzde 3,7'sidir.

Rapor, kamuda istihdamın da yetersiz olduğunu ortaya koydu. 2021 verilerine göre, Türkiye'de toplam istihdam içinde kamu sektöründeki istihdam oranı yüzde 13,4 iken; OECD üye ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 18,6'dır.

Kamuda istihdamın sadece yüzde 34'ü kadın. Fransa'da kamu sektöründe çalışanların yüzde 64,6'sı kadınken Türkiye'de bu oran yüzde 34,8'de kalmaktadır.

Raporun diğer öne çıkan başlıkları ise şöyle:

  • Her 10 kişiden 8'i özel sektörde, 2'si kamuda istihdam ediliyor.
  • Kamu istihdamı seçimlere endeksli.
  • Belediyelerde istihdamın yüzde 17'si memur, yüzde 82'si işçi.
  • Genel işler işkolunda istihdamın yüzde 70'i belediyelerde çalışıyor.
  • Genel işler işkolunda sendikalaşma oranı yüzde 58, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi oranı ise yüzde 41,1'dir.
  • Son dört yılda, genel işler işkolunda 400'den fazla işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti.

Rapor, Türkiye'de kamu harcamalarının ve istihdamın yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumun kamu hizmetlerine erişimi ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.