,, ,

Dang Humması Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sağlık 18.12.2023 - 12:03, Güncelleme: 18.12.2023 - 12:03 4198+ kez okundu.
 

Dang Humması Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dang Humması Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dang humması , Aedes cinsi sivrisineklerin sokması ile bulaşan, tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen viral bir hastalıktır. Dang humması dört farklı virüs türünden kaynaklanabilir: DEN-1 , DEN-2 , DEN-3 ve DEN-4 Bu virüsler, birbirlerine benzerlik gösterirler ve benzer semptomlara neden olurlar. Dang humması genellikle ani başlayan, 2-7 gün süren ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve döküntü ile karakterizedir. Dang humması olan bazı kişiler hiçbir belirti göstermeyebilirken, semptom gösteren kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir: Yüksek ateş (40 °C'nin üzerinde) Baş ağrısı Kas ve eklem ağrıları Mide bulantısı ve kusma Döküntü (ciltte kırmızı lekeler veya noktalar şeklinde) Göz arkasında ağrı Halsizlik Yorgunluk Dang humması, şiddetli seyretmesi durumunda, şok, iç kanama ve hatta ölüme neden olabilir. Dang humması teşhisi, kan testleri ile konulur. Dang humması tedavisinde, semptomların giderilmesi ve komplikasyonların önlenmesi amaçlanır. Bu amaçla, ateş düşürücü ilaçlar, ağrı kesiciler ve sıvı tedavisi uygulanabilir. Dang humması için kesin bir aşı yoktur. Ancak, bazı aşılar, dang humması virüsünün neden olduğu ciddi hastalık riskini azaltabilir. Dang humması, sivrisinek ısırmaları ile önlenebilir. Bu amaçla, aşağıdaki önlemler alınabilir: Sivrisineklerin üreme alanlarının azaltılması Sivrisinek kovucuların kullanılması Uzun kollu ve uzun bacaklı kıyafetlerin giyilmesi Sivrisinek ağına takılan yatakların kullanılması Dang humması, tropikal ve subtropikal bölgelere seyahat eden kişiler için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu bölgelere seyahat eden kişilerin, dang humması hakkında bilgi sahibi olmaları ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.
Dang Humması Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dang humması , Aedes cinsi sivrisineklerin sokması ile bulaşan, tropikal ve sub tropikal bölgelerde görülen viral bir hastalıktır.

Dang humması dört farklı virüs türünden kaynaklanabilir: DEN-1 , DEN-2 , DEN-3 ve DEN-4 Bu virüsler, birbirlerine benzerlik gösterirler ve benzer semptomlara neden olurlar.

Dang humması genellikle ani başlayan, 2-7 gün süren ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve döküntü ile karakterizedir.

Dang humması olan bazı kişiler hiçbir belirti göstermeyebilirken, semptom gösteren kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Yüksek ateş (40 °C'nin üzerinde)
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Döküntü (ciltte kırmızı lekeler veya noktalar şeklinde)
  • Göz arkasında ağrı
  • Halsizlik
  • Yorgunluk

Dang humması, şiddetli seyretmesi durumunda, şok, iç kanama ve hatta ölüme neden olabilir.

Dang humması teşhisi, kan testleri ile konulur.

Dang humması tedavisinde, semptomların giderilmesi ve komplikasyonların önlenmesi amaçlanır. Bu amaçla, ateş düşürücü ilaçlar, ağrı kesiciler ve sıvı tedavisi uygulanabilir.

Dang humması için kesin bir aşı yoktur. Ancak, bazı aşılar, dang humması virüsünün neden olduğu ciddi hastalık riskini azaltabilir.

Dang humması, sivrisinek ısırmaları ile önlenebilir. Bu amaçla, aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Sivrisineklerin üreme alanlarının azaltılması
  • Sivrisinek kovucuların kullanılması
  • Uzun kollu ve uzun bacaklı kıyafetlerin giyilmesi
  • Sivrisinek ağına takılan yatakların kullanılması

Dang humması, tropikal ve sub tropikal bölgelere seyahat eden kişiler için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu bölgelere seyahat eden kişilerin, dang humması hakkında bilgi sahibi olmaları ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.