,, ,

Belkıs Şevket Kimdir? Uçağa binen ilk Türk kadını Belkıs Şevket

Kimdir 27.03.2022 - 17:21, Güncelleme: 27.03.2022 - 17:21 15599+ kez okundu.
 

Belkıs Şevket Kimdir? Uçağa binen ilk Türk kadını Belkıs Şevket

Belkıs Şevket Kimdir? Uçağa binen ilk Türk kadını Belkıs Şevket
Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınlarının Hukuku Savunma Derneği) kurucu üyesi olan Belkıs Şevket Hanım, tayyare alımını desteklemek için 1 Aralık 1913 tarihinde Yeşilköy’de Fethi Bey’in kullandığı tayyareye binerek “uçağa binen ilk Türk Kadını” oldu. Belkıs hanım dernek adına, uçaktan atmak amacıyla bir sepet dolusu kart bastırmıştı. Bu kartta; " Osmanlı Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti azasından ve Kadınlar Dünyası muhabirlerinden Osmanlı ve İslam kadınlığı namına havada tayrân ederken (uçarken) “Kadınlar Dünyası” ismi ile muhterem ordumuza bir tayyare ihdâsını (hediye edilmesini) bilâ tefrîk-i cins ve mezhep (Irk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin) Osmanlı kadınlığından bekler.” » (Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti)" yazıyordu.Belkıs Şevket Hanım uçakla havadayken, kalabalığa hazırlanan kartları attı. Toplam uçuş ise 15 dakika sürmüştür.   Belkıs Şevket Hanım’ın uçak ile uçmasından sonra, dönemin askeri hukumeti Belkıs Hanım’ın fotoğraflarını askeri müzelerde sergilemiş ve o dönemin yeni çıkan bir kolonya markası’da kolyaya ‘Belkıs Kolonya Suyu’ adını vermiştir.
Belkıs Şevket Kimdir? Uçağa binen ilk Türk kadını Belkıs Şevket

Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınlarının Hukuku Savunma Derneği) kurucu üyesi olan Belkıs Şevket Hanım, tayyare alımını desteklemek için 1 Aralık 1913 tarihinde Yeşilköy’de Fethi Bey’in kullandığı tayyareye binerek “uçağa binen ilk Türk Kadını” oldu.


Belkıs hanım dernek adına, uçaktan atmak amacıyla bir sepet dolusu kart bastırmıştı. Bu kartta;


" Osmanlı Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti azasından ve Kadınlar Dünyası muhabirlerinden Osmanlı ve İslam kadınlığı namına havada tayrân ederken (uçarken) “Kadınlar Dünyası” ismi ile muhterem ordumuza bir tayyare ihdâsını (hediye edilmesini) bilâ tefrîk-i cins ve mezhep (Irk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin) Osmanlı kadınlığından bekler.” » (Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti)" yazıyordu. Belkıs Şevket Hanım uçakla havadayken, kalabalığa hazırlanan kartları attı. Toplam uçuş ise 15 dakika sürmüştür.

 

Belkıs Şevket Hanım’ın uçak ile uçmasından sonra, dönemin askeri hukumeti Belkıs Hanım’ın fotoğraflarını askeri müzelerde sergilemiş ve o dönemin yeni çıkan bir kolonya markası’da kolyaya ‘Belkıs Kolonya Suyu’ adını vermiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.