,, ,

Aşure Tarifi

Yemek 30.12.2023 - 14:23, Güncelleme: 30.12.2023 - 14:23 8289+ kez okundu.
 

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi
Malzemeler: 500 gram aşurelik buğday Yarım çay bardağı pirinç 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kuru fasulye 200 gram kuru kayısı 200 gram kuru üzüm 1 su bardağı fındık, ceviz, badem veya fıstık (isteğe bağlı) 1 su bardağı şeker 1 adet karanfil 1 adet portakal kabuğu rendesi Yapılışı: Buğdayları bir gece önceden suda ıslatın. Nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı ayrı bir gece önceden suda ıslatın. Ertesi gün, buğdayları süzün ve 3 litre suda haşlayın. Buğdaylar yumuşamaya başlayınca nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Pirinçleri de ekleyin ve pişirmeye devam edin. Kuru kayısı ve kuru üzümü yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Pişen aşurenin içine kuru meyveleri ekleyin. Şekeri ve karanfili ekleyin ve karıştırın. Portakal kabuğu rendesini ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun! Püf Noktaları: Aşureyi yaparken malzemeleri sırasıyla eklemek önemlidir. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli. Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Aşurenin kıvamı koyu olursa, içine sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz. Aşurenin içine dilediğiniz diğer kuru yemişleri de ekleyebilirsiniz. Aşureyi sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Aşurenin Tarihçesi: Aşure , İslam inancında önemli bir yere sahiptir. Muharrem ayında yapılan Aşure Günü'nde aşure yapmak ve dağıtmak geleneksel bir gelenektir. Aşurenin Hz. Nuh'un gemisinden indikten sonra yaptığı bir yemek olduğu rivayet edilir. Aşure Orta Doğu ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yapılır. Ülkemizde de her bölgede aşurenin farklı tarifleri vardır. Bazı bölgelerde aşureye sebze, meyve veya baharat da eklenir.
Aşure Tarifi

Malzemeler:

  • 500 gram aşurelik buğday
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 200 gram kuru kayısı
  • 200 gram kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık, ceviz, badem veya fıstık (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet karanfil
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi

Yapılışı:

  1. Buğdayları bir gece önceden suda ıslatın.
  2. Nohut ve kuru fasulyeyi de ayrı ayrı bir gece önceden suda ıslatın.
  3. Ertesi gün, buğdayları süzün ve 3 litre suda haşlayın.
  4. Buğdaylar yumuşamaya başlayınca nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.
  5. Pirinçleri de ekleyin ve pişirmeye devam edin.
  6. Kuru kayısı ve kuru üzümü yıkayın ve küçük küçük doğrayın.
  7. Pişen aşurenin içine kuru meyveleri ekleyin.
  8. Şekeri ve karanfili ekleyin ve karıştırın.
  9. Portakal kabuğu rendesini ekleyin ve karıştırın.
  10. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirin.
  11. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  12. Soğuduktan sonra servis yapın.

Afiyet olsun!

Püf Noktaları:

  • Aşureyi yaparken malzemeleri sırasıyla eklemek önemlidir. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli.
  • Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart.
  • Aşurenin kıvamı koyu olursa, içine sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz.
  • Aşurenin içine dilediğiniz diğer kuru yemişleri de ekleyebilirsiniz.
  • Aşureyi sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Aşurenin Tarihçesi:

Aşure , İslam inancında önemli bir yere sahiptir. Muharrem ayında yapılan Aşure Günü'nde aşure yapmak ve dağıtmak geleneksel bir gelenektir. Aşurenin Hz. Nuh'un gemisinden indikten sonra yaptığı bir yemek olduğu rivayet edilir.

Aşure Orta Doğu ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yapılır. Ülkemizde de her bölgede aşurenin farklı tarifleri vardır. Bazı bölgelerde aşureye sebze, meyve veya baharat da eklenir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.