,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Gordion Antik Kenti

Genel Kültür 12.05.2022 - 16:09, Güncelleme: 12.05.2022 - 16:09 8875+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Gordion Antik Kenti

Ankara’nın Antik Mekanları / Gordion Antik Kenti
Ankara’nın Polatlı ilçesine 18 kilometre uzaklıktadır. Yassıhöyük köyünün bulunduğu alan Gordion Antik Kenti olarak geçmektedir. Gordion’un adı Kral Gordios’un Tahtı anlamına gelen Gordieion kelimesinin kısaltmasından gelmektedir. Gordion’un en eski yerleşimi Erken Tunç Çağı Döneminden gelmektedir. Gordion, Hattiler, Auslar ve Hititler döneminin en önemli yerleşim birimiydi. Frigya’nın başkenti olarak kullanılmıştır. Ünlü Kral Yolu, Gordion’dan geçmektedir. Kral Yolu Kimmerler tarafından M.Ö. 7. Yüzyıl başlarında yakılmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinden sonra Gordion kentinin önemi git gide azalmıştır. Gordion 1893 yılında bulunmuştur. 1900’lü yıllardan beri Gordion’da yapılan kazı çalışmaları devam etmektedir. Gordion birçok efsaneye konu olmuştur. Midas’ın babası Gordios tarafından sabanına atılan bir düğüm için ‘’ Bu düğümü çözen Asya’nın kralı olacaktır’’ dediği ve M.Ö. 333 yılında Gordion’a gelen Büyük İskender’in düğümü çözmeye çalıştığı ve çözemeyince bir kılıç darbesi ile kestiği söylenir. Büyük İskender’in 33 yılında ateşli hastalık yüzünden ölmesi ise bu düğümü normal yolla açmaya çalışmak yerine kestiği için başına geldiği şeklinde yorumlanır. Gordion Antik Kentinde 10 metre yükseklik ve 500x350 metre genişliğinde olan bir höyük yer alır. Bu höyüğün 9 metrelik devasa ve görkemli bir kapısı bulunmaktadır.Bu kapının yanında çok renkli taşlar ile yapılmış ‘Çok Renkli Ev’ olarak bilinen küçük bir ev bulunur. Bu kapının eski dönemlere ait bir sur kapısı olduğu düşünülmektedir. Kent merkezinde yedi adet ‘’megaron’’dan oluşan saraylar bulunmaktadır. En büyük ve en görkemli olan Megaron 3’de kral ve ailesinin yaşadığı düşünülmektedir.
Ankara’nın Antik Mekanları / Gordion Antik Kenti

Ankara’nın Polatlı ilçesine 18 kilometre uzaklıktadır. Yassıhöyük köyünün bulunduğu alan Gordion Antik Kenti olarak geçmektedir. Gordion’un adı Kral Gordios’un Tahtı anlamına gelen Gordieion kelimesinin kısaltmasından gelmektedir.

Gordion’un en eski yerleşimi Erken Tunç Çağı Döneminden gelmektedir. Gordion, Hattiler, Auslar ve Hititler döneminin en önemli yerleşim birimiydi. Frigya’nın başkenti olarak kullanılmıştır. Ünlü Kral Yolu, Gordion’dan geçmektedir. Kral Yolu Kimmerler tarafından M.Ö. 7. Yüzyıl başlarında yakılmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinden sonra Gordion kentinin önemi git gide azalmıştır. Gordion 1893 yılında bulunmuştur. 1900’lü yıllardan beri Gordion’da yapılan kazı çalışmaları devam etmektedir.

Gordion birçok efsaneye konu olmuştur. Midas’ın babası Gordios tarafından sabanına atılan bir düğüm için ‘’ Bu düğümü çözen Asya’nın kralı olacaktır’’ dediği ve M.Ö. 333 yılında Gordion’a gelen Büyük İskender’in düğümü çözmeye çalıştığı ve çözemeyince bir kılıç darbesi ile kestiği söylenir. Büyük İskender’in 33 yılında ateşli hastalık yüzünden ölmesi ise bu düğümü normal yolla açmaya çalışmak yerine kestiği için başına geldiği şeklinde yorumlanır.

Gordion Antik Kentinde 10 metre yükseklik ve 500x350 metre genişliğinde olan bir höyük yer alır. Bu höyüğün 9 metrelik devasa ve görkemli bir kapısı bulunmaktadır.Bu kapının yanında çok renkli taşlar ile yapılmış ‘Çok Renkli Ev’ olarak bilinen küçük bir ev bulunur. Bu kapının eski dönemlere ait bir sur kapısı olduğu düşünülmektedir. Kent merkezinde yedi adet ‘’megaron’’dan oluşan saraylar bulunmaktadır. En büyük ve en görkemli olan Megaron 3’de kral ve ailesinin yaşadığı düşünülmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.