,, ,

Ankara’nın Antik Mekanları / Aziz Klemens Kilisesi

Genel Kültür 12.05.2022 - 15:24, Güncelleme: 12.05.2022 - 15:33 9190+ kez okundu.
 

Ankara’nın Antik Mekanları / Aziz Klemens Kilisesi

Ankara’nın Antik Mekanları / Aziz Klemens Kilisesi
Ulus’ta bulunan kiliseye bir iş merkezinin içerisinden girilebilmektedir. Dışarıdan bakıldığı zaman kilise maalesef etraftaki binaların uzunluğu sebebi ile görülememektedir. Aziz Klemens kilisesi Ulus’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı binasının yanında yer almaktadır. Aziz Klemens Kilisesi Bizans döneminde yapılıp günümüze ulaşan Ankara’daki tek eserdir. Aziz Klemens Kilisesi’nin yapım tarihi tam bilinmemektedir fakat Ayasofya’dan daha eski olduğu düşünülmektedir. Aziz Klemens Kilisesi Roma imparatoru Diocletianus tarafından, Vali'nin gözteminde Ankara'da işkence ile öldürüldüğü söylenen Clementios ve arkadaşı Aganthangelos adına inşa ettirilmiştir. Clemens 20 yaşında Ankara piskoposu olmuş ve aziz ilan edilmiştir. Kilise'nin yapımında horosan harç kullanılmıştır. Fotoğrafta görüldüğü üzere 1931 yılında kilise açıkta görülebiliyor fakat daha sonra yapılan yapılar ile birlikte kilsenin dışarıdan görünmesi malesef mümkün olmuyor. Günümüzde kilisenin görülebilen sadece iki kısmı vardır. Birincisi en kutal bölümü olan bema'nın duvar parçaları ve güneydoğusunda bulunan Latin haç bezemeli bir mermer sütundur. Aziz Klemens kilisesi'nin 1438 yılında Sultan II. Murad zamanında Turasan Bey'in yeğeni tarafından cami ve medreseye çevirildiği fakat çıkan yangında ikisininde tamamen yok olduğu bilinmektedir.
Ankara’nın Antik Mekanları / Aziz Klemens Kilisesi

Ulus’ta bulunan kiliseye bir iş merkezinin içerisinden girilebilmektedir. Dışarıdan bakıldığı zaman kilise maalesef etraftaki binaların uzunluğu sebebi ile görülememektedir. Aziz Klemens kilisesi Ulus’ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı binasının yanında yer almaktadır.

Aziz Klemens Kilisesi Bizans döneminde yapılıp günümüze ulaşan Ankara’daki tek eserdir. Aziz Klemens Kilisesi’nin yapım tarihi tam bilinmemektedir fakat Ayasofya’dan daha eski olduğu düşünülmektedir.

Aziz Klemens Kilisesi Roma imparatoru Diocletianus tarafından, Vali'nin gözteminde Ankara'da işkence ile öldürüldüğü söylenen Clementios ve arkadaşı Aganthangelos adına inşa ettirilmiştir. Clemens 20 yaşında Ankara piskoposu olmuş ve aziz ilan edilmiştir. Kilise'nin yapımında horosan harç kullanılmıştır.

Fotoğrafta görüldüğü üzere 1931 yılında kilise açıkta görülebiliyor fakat daha sonra yapılan yapılar ile birlikte kilsenin dışarıdan görünmesi malesef mümkün olmuyor. Günümüzde kilisenin görülebilen sadece iki kısmı vardır. Birincisi en kutal bölümü olan bema'nın duvar parçaları ve güneydoğusunda bulunan Latin haç bezemeli bir mermer sütundur.

Aziz Klemens kilisesi'nin 1438 yılında Sultan II. Murad zamanında Turasan Bey'in yeğeni tarafından cami ve medreseye çevirildiği fakat çıkan yangında ikisininde tamamen yok olduğu bilinmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.