,, ,

Amilaz nedir

Sağlık 12.06.2023 - 09:42, Güncelleme: 12.06.2023 - 09:44 4083+ kez okundu.
 

Amilaz nedir

Amilaz nedir
Amilaz, sindirim sisteminde ve bazı diğer dokularda bulunan bir enzimdir. Karbohidratları parçalamakla görevli olan amilaz, nişasta ve glikojen gibi karmaşık karbonhidratları daha basit şekerlere ( glukoz , maltoz ) dönüştürür. Bu sayede sindirim sistemindeki besinlerin emilimi kolaylaşır. Amilaz enzimi, ağızda ve pankreasta salgılanır. İşlevine göre iki tür amilaz bulunur: tükürük amilazı (amilaz α-1,4-bağları parçalayan α-amilaz) ve pankreatik amilaz (amilaz α-1,4-bağları ve α-1,6-bağları parçalayan α-amilaz). Tükürük amilazı, ağızda besinlerin çiğneme ve karıştırma sırasında salgılanır. Burada nişasta molekülleri, amilaz tarafından glukoz ve maltaza dönüştürülür. Pankreatik amilaz ise pankreas tarafından salgılanır ve ince bağırsağa ulaşarak nişastanın tamamını glukoz moleküllerine parçalar. Amilazın sindirim sistemindeki rolü, besinlerin karbonhidrat içeriğinin sindirilerek daha küçük ve emilebilir moleküllere ayrılmasını sağlamaktır. Bu şekilde vücut, karbonhidratları enerji için kullanabilir.
Amilaz nedir

Amilaz, sindirim sisteminde ve bazı diğer dokularda bulunan bir enzimdir. Karbohidratları parçalamakla görevli olan amilaz, nişasta ve glikojen gibi karmaşık karbonhidratları daha basit şekerlere ( glukoz , maltoz ) dönüştürür. Bu sayede sindirim sistemindeki besinlerin emilimi kolaylaşır.

Amilaz enzimi, ağızda ve pankreasta salgılanır. İşlevine göre iki tür amilaz bulunur: tükürük amilazı ( amilaz α-1,4-bağları parçalayan α-amilaz) ve pankreatik amilaz ( amilaz α-1,4-bağları ve α-1,6-bağları parçalayan α-amilaz).

Tükürük amilazı, ağızda besinlerin çiğneme ve karıştırma sırasında salgılanır. Burada nişasta molekülleri, amilaz tarafından glukoz ve maltaza dönüştürülür. Pankreatik amilaz ise pankreas tarafından salgılanır ve ince bağırsağa ulaşarak nişastanın tamamını glukoz moleküllerine parçalar.

Amilazın sindirim sistemindeki rolü, besinlerin karbonhidrat içeriğinin sindirilerek daha küçük ve emilebilir moleküllere ayrılmasını sağlamaktır. Bu şekilde vücut, karbonhidratları enerji için kullanabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.