,, ,

Abdülhamit Han Kimdir?

Kimdir 19.07.2023 - 09:10, Güncelleme: 19.07.2023 - 09:10 3869+ kez okundu.
 

Abdülhamit Han Kimdir?

Abdülhamit Han kimdir? Abdülhamit Han’ın hayatı, padişahlık dönemi
Abdülhamit Han , Osmanlı İmparatorluğu ’nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesidir. 21 Eylül 1842 yılında İstanbul’da doğmuş, 10 Şubat 1918’de Beylerbeyi Sarayı ’nda vefat etmiştir. 33 yıl boyunca tahtta kalmış ve Osmanlı Devleti ’ni zorlu bir dönemde yönetmiştir123. Abdülhamit Han Sultan Abdülmecid ’ in oğludur. Annesi Tirimüjgan Sultan, babası Abdülmecid’in ikinci eşidir. Annesi öldükten sonra Piristû Kadın Efendi tarafından büyütülmüştür. Amcası Abdülaziz, onun eğitimiyle yakından ilgilenmiş ve onu 1867’de Avrupa gezisine götürmüştür. Abdülhamit Han 1876’da tahta çıktığında Osmanlı Devleti büyük bir bunalım içindeydi. Balkanlar’da isyanlar, Rusya ile savaş, borçlar ve siyasi krizler devletin varlığını tehdit ediyordu. Abdülhamit Han, bu sorunlarla başa çıkmak için dengeci ve İslamcı bir politika izledi. Meclis-i Mebusan’ı kapatarak mutlakiyetçi bir yönetim kurdu. Ayastefanos Antlaşması’nı reddederek Berlin Antlaşması ile kaybedilen toprakların bir kısmını geri aldı. Abdülhamit Han devletin borçlarını azaltmak, eğitimi geliştirmek, ülkeyi modernleştirmek için çeşitli reformlar yaptı. Demiryolları, hastaneler, okullar, camiler gibi pek çok eser inşa ettirdi. Yahudilerin Filistin’de devlet kurma teklifini reddetti. Yunanistan’a karşı savaştı. İslam dünyasının liderliğini üstlendi. Abdülhamit Han aynı zamanda kültürlü ve sanatsever bir padişahtı. Şiir, müzik, resim ve marangozlukla ilgilendi. Kendine ait bir kütüphane kurdu. Çeşitli diller öğrendi. Tarih ve coğrafya ile yakından ilgilendi. Abdülhamit Han ’ın saltanatı boyunca pek çok iç ve dış düşmanla mücadele etti. Jön Türkler , Ermeniler, Masonlar ve Batılı devletler onu tahttan indirmek için komplolar kurdu. Suikast girişimleri ve iftiralarla karşılaştı. 1908’de meydana gelen 31 Mart Vakası sonucunda tahttan indirildi. Selanik’e sürgüne gönderildi. Bir süre sonra İstanbul’a getirilerek Beylerbeyi Sarayı’na yerleştirildi
Abdülhamit Han kimdir? Abdülhamit Han’ın hayatı, padişahlık dönemi

Abdülhamit Han , Osmanlı İmparatorluğu ’nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesidir. 21 Eylül 1842 yılında İstanbul’da doğmuş, 10 Şubat 1918’de Beylerbeyi Sarayı ’nda vefat etmiştir. 33 yıl boyunca tahtta kalmış ve Osmanlı Devleti ’ni zorlu bir dönemde yönetmiştir123.

Abdülhamit Han Sultan Abdülmecid ’ in oğludur. Annesi Tirimüjgan Sultan, babası Abdülmecid’in ikinci eşidir. Annesi öldükten sonra Piristû Kadın Efendi tarafından büyütülmüştür. Amcası Abdülaziz, onun eğitimiyle yakından ilgilenmiş ve onu 1867’de Avrupa gezisine götürmüştür.

Abdülhamit Han 1876’da tahta çıktığında Osmanlı Devleti büyük bir bunalım içindeydi. Balkanlar’da isyanlar, Rusya ile savaş, borçlar ve siyasi krizler devletin varlığını tehdit ediyordu. Abdülhamit Han, bu sorunlarla başa çıkmak için dengeci ve İslamcı bir politika izledi. Meclis-i Mebusan’ı kapatarak mutlakiyetçi bir yönetim kurdu. Ayastefanos Antlaşması’nı reddederek Berlin Antlaşması ile kaybedilen toprakların bir kısmını geri aldı.

Abdülhamit Han devletin borçlarını azaltmak, eğitimi geliştirmek, ülkeyi modernleştirmek için çeşitli reformlar yaptı. Demiryolları, hastaneler, okullar, camiler gibi pek çok eser inşa ettirdi. Yahudilerin Filistin’de devlet kurma teklifini reddetti. Yunanistan’a karşı savaştı. İslam dünyasının liderliğini üstlendi.

Abdülhamit Han aynı zamanda kültürlü ve sanatsever bir padişahtı. Şiir, müzik, resim ve marangozlukla ilgilendi. Kendine ait bir kütüphane kurdu. Çeşitli diller öğrendi. Tarih ve coğrafya ile yakından ilgilendi.

Abdülhamit Han ’ın saltanatı boyunca pek çok iç ve dış düşmanla mücadele etti. Jön Türkler , Ermeniler, Masonlar ve Batılı devletler onu tahttan indirmek için komplolar kurdu. Suikast girişimleri ve iftiralarla karşılaştı. 1908’de meydana gelen 31 Mart Vakası sonucunda tahttan indirildi. Selanik’e sürgüne gönderildi. Bir süre sonra İstanbul’a getirilerek Beylerbeyi Sarayı’na yerleştirildi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.