,, ,
Orhan Çağatay
Köşe Yazarı
Orhan Çağatay
 

Yeni Anayasa Tartışması: Bir Vatandaşın Bakış Açısı

22 yıl aradan sonra yeni bir anayasa tartışması gündemde. Peki neden şimdi? Uzun yıllardır üzerinde düşünülen bu konu, nihayet somut bir hal alıyor. Bir vatandaş olarak ben de bu konudaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Yeni anayasa, yeni bir çağ mı demek? Bence hayır. Hangi çağda olduğumuzu göz önünde bulundurursak, yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Fakat bu, eskisini tamamen yok saymak anlamına gelmemeli. Sorun yasada değil, uygulamada Yeni bir anayasa taslağı hazırlanmadan önce, mevcut yasaların nasıl uygulandığını sorgulamamız gerekiyor. Hemen her kurumda kanunsuzluk ve suistimal kol geziyor. Vatandaşın kanunlara olan inancı sarsıldı İktidarın kanunlara uymaması, vatandaşlarda güvensizlik duygusu yaratıyor. Kırmızı ışıktan geçen politikacılar, canları çekince af çıkaranlar, vergi muafiyeti alanlar... Bu çelişkiler, vatandaşın adalete olan inancını zedeliyor. Yeni anayasada ne olmalı? Yeni anayasanın çiftçiyi, işçiyi, emekliyi, öğretmeni, öğrenciyi ve tüm vatandaşları koruması gerekiyor. Küresel güçlerin değil, milletin çıkarlarını gözetmeli. Vatandaş ne istiyor? Biz vatandaşlar olarak hakimlerimizi, adaleti ve şefkatli bir devlet istiyoruz. Gücünü düşmana karşı gösteren, vatandaşına kol kanat geren bir devlet istiyoruz. Anayasa değişikliği gerekli mi? Eğer mevcut anayasa vatandaşına standart bir hayat sunamıyorsa, o zaman elbette ki değişiklik gereklidir. Fakat bu değişiklik, milletin iradesini yansıtmalıdır. Batı takıntısı mı, özümüze dönüş mü? Batı'yı körü körüne taklit etmek yerine, özümüze dönmemiz gerekiyor. Güneş'in bile doğmadığı batıdan bize ne hayır geldi ki? Anayasa değişikliği, eğitimde mi çözüm? Anayasa değişikliği yerine, okumak isteyen gençlere yönelik çalışmalar yapılmalı. Eğitime yatırım yapılmalı, yeni nesil aydın ve bilinçli bireyler olarak yetiştirilmeli. Sonuç olarak: Yeni bir anayasa taslağı hazırlanmadan önce, mevcut yasaların nasıl uygulandığı ve vatandaşın taleplerinin ne olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Anayasa değişikliği, milletin iradesini yansıtmalı ve vatandaşa daha adil bir yaşam sunmayı amaçlamalıdır.
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2024 - Çarşamba

Yeni Anayasa Tartışması: Bir Vatandaşın Bakış Açısı

22 yıl aradan sonra yeni bir anayasa tartışması gündemde. Peki neden şimdi?

Uzun yıllardır üzerinde düşünülen bu konu, nihayet somut bir hal alıyor. Bir vatandaş olarak ben de bu konudaki görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Yeni anayasa, yeni bir çağ mı demek?

Bence hayır. Hangi çağda olduğumuzu göz önünde bulundurursak, yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Fakat bu, eskisini tamamen yok saymak anlamına gelmemeli.

Sorun yasada değil, uygulamada

Yeni bir anayasa taslağı hazırlanmadan önce, mevcut yasaların nasıl uygulandığını sorgulamamız gerekiyor. Hemen her kurumda kanunsuzluk ve suistimal kol geziyor.

Vatandaşın kanunlara olan inancı sarsıldı

İktidarın kanunlara uymaması, vatandaşlarda güvensizlik duygusu yaratıyor. Kırmızı ışıktan geçen politikacılar, canları çekince af çıkaranlar, vergi muafiyeti alanlar... Bu çelişkiler, vatandaşın adalete olan inancını zedeliyor.

Yeni anayasada ne olmalı?

Yeni anayasanın çiftçiyi, işçiyi, emekliyi, öğretmeni, öğrenciyi ve tüm vatandaşları koruması gerekiyor. Küresel güçlerin değil, milletin çıkarlarını gözetmeli.

Vatandaş ne istiyor?

Biz vatandaşlar olarak hakimlerimizi, adaleti ve şefkatli bir devlet istiyoruz. Gücünü düşmana karşı gösteren, vatandaşına kol kanat geren bir devlet istiyoruz.

Anayasa değişikliği gerekli mi?

Eğer mevcut anayasa vatandaşına standart bir hayat sunamıyorsa, o zaman elbette ki değişiklik gereklidir. Fakat bu değişiklik, milletin iradesini yansıtmalıdır.

Batı takıntısı mı, özümüze dönüş mü?

Batı'yı körü körüne taklit etmek yerine, özümüze dönmemiz gerekiyor. Güneş'in bile doğmadığı batıdan bize ne hayır geldi ki?

Anayasa değişikliği, eğitimde mi çözüm?

Anayasa değişikliği yerine, okumak isteyen gençlere yönelik çalışmalar yapılmalı. Eğitime yatırım yapılmalı, yeni nesil aydın ve bilinçli bireyler olarak yetiştirilmeli.

Sonuç olarak:

Yeni bir anayasa taslağı hazırlanmadan önce, mevcut yasaların nasıl uygulandığı ve vatandaşın taleplerinin ne olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Anayasa değişikliği, milletin iradesini yansıtmalı ve vatandaşa daha adil bir yaşam sunmayı amaçlamalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.