,, ,
Güney Ferhat Batı
Köşe Yazarı
Güney Ferhat Batı
 

KKTC’nin Uluslararası Tanınırlığı Azerbaycan ile Meşru!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bağımsızlığı ile beraber, uluslararası tanınırlığının meşruluğu için 20’inci yüzyıldan günümüze kadar mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadele kolay olmadığı gibi savaşarak, canların yitirilmesiyle acı ve gözyaşlarıyla çetin geçmiştir. Velâkin hala da farklı engellemelerle KKTC’nin önüne setlerin çekilmek istendiği ve bu mücadelenin sürdürüldüğünü görebilmekteyiz.   KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif Denktaş’ın şu sözleri aslında ülkenin uluslararası tanınırlığı içinde belirleyici olmaktadır: ‘’Söyleyin onlara burası bağımsız bir Cumhuriyet’tir.’’ Dünya’nın gözleri önünde ‘Kıbrıs Ada’sında yaşanan vahşet ve burada yaşayan Kıbrıslı Türk’lerin inkâr edilmesidir. Buna Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD, Fransa gibi ülkelerin ve uluslararası örgütlerin tek yanlı bakış açısı ve politikaları eklendiğinde/görüldüğünde Kıbrıs Rum Yönetiminden yana karar almalarıdır, bu da hiçte eşit ve egemen bir zeminde olmadıklarını da ortaya koymaktadır.   KKTC’nin uluslararası tanınırlığı açısından Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olması önemli ve stratejik bir gelişmedir. Bugün itibariyle KKTC’nin Azerbaycan’da üst düzey (resmi) bir heyetle karşılanacak olması sadece bölgesel anlamda değil, asıl uluslararası anlamda birçok mesaj taşımaktadır. KKTC’nin Azerbaycan ile siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, diplomatik, güvenlik ve savunma başlıklarında gerçekleştireceği ikili antlaşmalar, muhakkak ki dünya’ya, bazı ülkelere ve uluslararası örgütlere gereken cevabın verilmesiyle ‘okkalı’’ olacaktır.   Sonuç olarak, bugün KKTC ile Azerbaycan’ın ilk defa resmi olarak yan yana gelecek olmaları, ‘Türk Dünya’sının Asya’dan Kafkasya’ya, Kafkasya’dan Karadeniz ve Doğu Akdeniz’e kadar olan coğrafyada bir yerlere/bazılarına(!) güçlü birliğin vurgusu olarak tarih tarafından da yazılacaktır. KKTC’nin uluslararası tanınırlığı en meşru hakkıdır, bugün Azerbaycan ile başlayan bu süreç bir hakkaniyetin ‘sembol’ü olacaktır! Tüm sistemli ve kirli dezenformasyona rağmen, gün gelecek -yakındır- dünya tarafından KKTC haklı davasında nihayete erecek, bunu kabul edeceklerdir.
Ekleme Tarihi: 12 Ekim 2023 - Perşembe

KKTC’nin Uluslararası Tanınırlığı Azerbaycan ile Meşru!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bağımsızlığı ile beraber, uluslararası tanınırlığının meşruluğu için 20’inci yüzyıldan günümüze kadar mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadele kolay olmadığı gibi savaşarak, canların yitirilmesiyle acı ve gözyaşlarıyla çetin geçmiştir. Velâkin hala da farklı engellemelerle KKTC’nin önüne setlerin çekilmek istendiği ve bu mücadelenin sürdürüldüğünü görebilmekteyiz.

 

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif Denktaş’ın şu sözleri aslında ülkenin uluslararası tanınırlığı içinde belirleyici olmaktadır: ‘’Söyleyin onlara burası bağımsız bir Cumhuriyet’tir.’’ Dünya’nın gözleri önünde ‘Kıbrıs Ada’sında yaşanan vahşet ve burada yaşayan Kıbrıslı Türk’lerin inkâr edilmesidir. Buna Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD, Fransa gibi ülkelerin ve uluslararası örgütlerin tek yanlı bakış açısı ve politikaları eklendiğinde/görüldüğünde Kıbrıs Rum Yönetiminden yana karar almalarıdır, bu da hiçte eşit ve egemen bir zeminde olmadıklarını da ortaya koymaktadır.

 

KKTC’nin uluslararası tanınırlığı açısından Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olması önemli ve stratejik bir gelişmedir. Bugün itibariyle KKTC’nin Azerbaycan’da üst düzey (resmi) bir heyetle karşılanacak olması sadece bölgesel anlamda değil, asıl uluslararası anlamda birçok mesaj taşımaktadır. KKTC’nin Azerbaycan ile siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, diplomatik, güvenlik ve savunma başlıklarında gerçekleştireceği ikili antlaşmalar, muhakkak ki dünya’ya, bazı ülkelere ve uluslararası örgütlere gereken cevabın verilmesiyle ‘okkalı’’ olacaktır.

 

Sonuç olarak, bugün KKTC ile Azerbaycan’ın ilk defa resmi olarak yan yana gelecek olmaları, ‘Türk Dünya’sının Asya’dan Kafkasya’ya, Kafkasya’dan Karadeniz ve Doğu Akdeniz’e kadar olan coğrafyada bir yerlere/bazılarına(!) güçlü birliğin vurgusu olarak tarih tarafından da yazılacaktır. KKTC’nin uluslararası tanınırlığı en meşru hakkıdır, bugün Azerbaycan ile başlayan bu süreç bir hakkaniyetin ‘sembol’ü olacaktır! Tüm sistemli ve kirli dezenformasyona rağmen, gün gelecek -yakındır- dünya tarafından KKTC haklı davasında nihayete erecek, bunu kabul edeceklerdir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.