,, ,
Bülent Kaçar
Köşe Yazarı
Bülent Kaçar
 

Lüks Otomobil Alanlara Vergi Şoku: Maliye’den Karşılıksız İktisap İncelemesi

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, “Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu,” aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında ise ;”ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği”  belirtilmiştir. Kanunun 5 inci maddesinde; "Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıstır" .7 nci maddesinde de,  ” veraset yoluyla  veya sair suretle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenlerin iktisap ettikleri malları bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları,” 9 uncu maddenin 2 nci fıkrasında ise,” ivazsız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde beyanname verileceği” hükme bağlanmıştır. Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir ancak, intikali yapılacak iktisadi kıymete isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağın yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez.  MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN, LÜKS OTOMOBİL ALAN KİŞİLER MALİYENİN RADARINDA TAKILMIŞTIR. Yapılan incelemelerde, herhangi bir vergi ödemediği, beyana tabi geliri olmadığı halde, lüks otomobilleri nasıl aldıklarına ilişkin olarak, idare tarafından ilgili kişiler incelemeye alınmıştır.  Bilgi istenen ilgili kişilere, bu araçları nasıl aldıkları sorulmuş olup; lüks otomobile sahip olan kişilerin, ilgili araçları anne, babası ya da yakınları tarafından ya da borç para alınarak alındığı ifade edilmiştir. Peki! Bu ilgili kişilerin beyanlarına istinaden ne mi oldu dersiniz? Bu kişilere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında tarhiyatlar yapılmıştır.  Lüks otomobilleri alan kişilerin bu alımları, her ne şekilde olursa olsun karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikaldir. Dolayısıyla, veraset ve intikal vergisine tabi olup, verginin mükellefi karşılıksız olarak mal iktisap eden kişilerdir. Bu itibarla, sahibi olunan lüks otomobillerin, çocuklarınıza bedelsiz devri ivazsız bir intikal olup; veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu intikallerin mükelleflerince bir beyanname ile ilgili vergi dairesine beyan edilip, veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekmekte olup; idare tarafından lüks otomobillerin anne, baba, yakınlarından vb… tarafından iktisabı dolayısıyla yapılan tarhiyat usule uygundur. 
Ekleme Tarihi: 03 June 2025 - Tuesday

Lüks Otomobil Alanlara Vergi Şoku: Maliye’den Karşılıksız İktisap İncelemesi

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde,Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu,” aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında ise ;”ivazsız intikal tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ettiği”  belirtilmiştir.

Kanunun 5 inci maddesinde; "Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden şahıstır" .7 nci maddesinde de,  ” veraset yoluyla  veya sair suretle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenlerin iktisap ettikleri malları bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları,” 9 uncu maddenin 2 nci fıkrasında ise,” ivazsız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde beyanname verileceği” hükme bağlanmıştır.

Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir ancak, intikali yapılacak iktisadi kıymete isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağın yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez. 

MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN, LÜKS OTOMOBİL ALAN KİŞİLER MALİYENİN RADARINDA TAKILMIŞTIR.

Yapılan incelemelerde, herhangi bir vergi ödemediği, beyana tabi geliri olmadığı halde, lüks otomobilleri nasıl aldıklarına ilişkin olarak, idare tarafından ilgili kişiler incelemeye alınmıştır. 

Bilgi istenen ilgili kişilere, bu araçları nasıl aldıkları sorulmuş olup; lüks otomobile sahip olan kişilerin, ilgili araçları anne, babası ya da yakınları tarafından ya da borç para alınarak alındığı ifade edilmiştir.

Peki! Bu ilgili kişilerin beyanlarına istinaden ne mi oldu dersiniz?

Bu kişilere, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında tarhiyatlar yapılmıştır. 

Lüks otomobilleri alan kişilerin bu alımları, her ne şekilde olursa olsun karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikaldir. Dolayısıyla, veraset ve intikal vergisine tabi olup, verginin mükellefi karşılıksız olarak mal iktisap eden kişilerdir.

Bu itibarla, sahibi olunan lüks otomobillerin, çocuklarınıza bedelsiz devri ivazsız bir intikal olup; veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu intikallerin mükelleflerince bir beyanname ile ilgili vergi dairesine beyan edilip, veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekmekte olup; idare tarafından lüks otomobillerin anne, baba, yakınlarından vb… tarafından iktisabı dolayısıyla yapılan tarhiyat usule uygundur. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.