,, ,

Türkiye-Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi

Gündem 15.02.2024 - 15:44, Güncelleme: 15.02.2024 - 15:46 2955+ kez okundu.
 

Türkiye-Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye-Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi
Türkiye-Macaristan Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komisyonu (ETOK/JETCO) I. Dönem Toplantısı ve Yuvarlak Masa İş İnsanları Toplantısı, 15 Şubat 2024 tarihinde Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Péter SZIJJÁRTÓ başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilmiştir.   Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk ve yakın işbirliği, uluslararası platformlarda verilen karşılıklı destek, gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla daha da gelişmektedir. Nitekim son olarak, Aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı ve Türkiye-Macaristan Kültür Yılı açılışı vesilesiyle gerçekleştirdiği Budapeşte ziyareti de ikili ilişkilerdeki bu yakın işbirliğinin teyidi niteliğindedir.   İki ülke arasındaki JETCO mekanizması, 19 Nisan 2022 tarihinde, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter SZIJJÁRTÓ’nun ülkemizi ziyareti vesilesiyle imzalanmıştır.   Türkiye-Macaristan JETCO I. Dönem Toplantısında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik konular tüm veçheleri ile görüşülmüştür. Bu kapsamda; enerji, ulaştırma, sanayi ve teknoloji, Yeşil Mutabakat, çevre ve şehircilik konularındaki iş birliği ve ortak yatırım imkânları hakkında verimli bir görüş alışverişinde bulunulmuş; ayrıca, ticarette karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik tedbirler üzerinde de istişarelerde bulunulmuştur.   İki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonunda, üzerinde mutabık kalınan hususları içeren Türkiye-Macaristan JETCO I. Dönem Toplantısı Protokolü, Sayın Bakanlar tarafından imzalanmıştır. Protokolün imzasını müteakiben Sayın Bakanlar, Türk ve Macar iş çevrelerinin katılımlarıyla, Türkiye-Macaristan Yuvarlak Masa İş İnsanları Toplantısına iştirak etmişler ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da derinleştirilmesi adına iş insanlarının kıymetli görüşlerini dinleyerek atılacak adımlar hususunda görüş birliğine varmışlardır.   2023 yılında, Macaristan’a ihracatımız bir önceki yıla göre %1,2 artarak 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş; ithalatımız ise %26 artış göstererek 2,3 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. İkili ticaret hacmimiz, 2023 yılı sonu itibariyle yaklaşık 4 milyar dolara ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Macaristan Başbakanı Sayın Viktor ORBÁN tarafından belirlenen 6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefine en kısa sürede ulaşılması adına gerekli adımların atılması konusundaki karşılıklı irade teyit edilmiştir.   Öte yandan; Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin bir diğer önemli sac ayağı konumundaki yatırımlar konusunda ise, Macaristan’da gerçekleştirilen Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da dikkate alındığında, yaklaşık 800 milyon Dolar düzeyine ulaşmakta; önümüzdeki dönemde ise halihazırda devam eden ve planlanan yatırımların da devreye alınması ile bu rakamın çok üzerinde bir seviyeye ulaşılması öngörülmektedir.  
Türkiye-Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye- Macaristan Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komisyonu (ETOK/JETCO) I. Dönem Toplantısı ve Yuvarlak Masa İş İnsanları Toplantısı, 15 Şubat 2024 tarihinde Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Péter SZIJJÁRTÓ başkanlığında Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

 

Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk ve yakın işbirliği, uluslararası platformlarda verilen karşılıklı destek, gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla daha da gelişmektedir. Nitekim son olarak, Aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı ve Türkiye- Macaristan Kültür Yılı açılışı vesilesiyle gerçekleştirdiği Budapeşte ziyareti de ikili ilişkilerdeki bu yakın işbirliğinin teyidi niteliğindedir.

 

İki ülke arasındaki JETCO mekanizması, 19 Nisan 2022 tarihinde, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter SZIJJÁRTÓ’nun ülkemizi ziyareti vesilesiyle imzalanmıştır.

 

Türkiye- Macaristan JETCO I. Dönem Toplantısında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik konular tüm veçheleri ile görüşülmüştür. Bu kapsamda; enerji, ulaştırma, sanayi ve teknoloji, Yeşil Mutabakat, çevre ve şehircilik konularındaki iş birliği ve ortak yatırım imkânları hakkında verimli bir görüş alışverişinde bulunulmuş; ayrıca, ticarette karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik tedbirler üzerinde de istişarelerde bulunulmuştur.

 

İki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonunda, üzerinde mutabık kalınan hususları içeren Türkiye- Macaristan JETCO I. Dönem Toplantısı Protokolü, Sayın Bakanlar tarafından imzalanmıştır. Protokolün imzasını müteakiben Sayın Bakanlar, Türk ve Macar iş çevrelerinin katılımlarıyla, Türkiye- Macaristan Yuvarlak Masa İş İnsanları Toplantısına iştirak etmişler ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da derinleştirilmesi adına iş insanlarının kıymetli görüşlerini dinleyerek atılacak adımlar hususunda görüş birliğine varmışlardır.

 

2023 yılında, Macaristan’a ihracatımız bir önceki yıla göre %1,2 artarak 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş; ithalatımız ise %26 artış göstererek 2,3 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. İkili ticaret hacmimiz, 2023 yılı sonu itibariyle yaklaşık 4 milyar dolara ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımız ve Macaristan Başbakanı Sayın Viktor ORBÁN tarafından belirlenen 6 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefine en kısa sürede ulaşılması adına gerekli adımların atılması konusundaki karşılıklı irade teyit edilmiştir.

 

Öte yandan; Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin bir diğer önemli sac ayağı konumundaki yatırımlar konusunda ise, Macaristan’da gerçekleştirilen Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da dikkate alındığında, yaklaşık 800 milyon Dolar düzeyine ulaşmakta; önümüzdeki dönemde ise halihazırda devam eden ve planlanan yatırımların da devreye alınması ile bu rakamın çok üzerinde bir seviyeye ulaşılması öngörülmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.