,, ,

Tansiyonu ne düşürür, nasıl düşer? Tansiyonu düşürmek için yapılması gerekenler

Sağlık 27.07.2023 - 13:53, Güncelleme: 27.07.2023 - 13:56 5306+ kez okundu.
 

Tansiyonu ne düşürür, nasıl düşer? Tansiyonu düşürmek için yapılması gerekenler

Tansiyonu ne düşürür, nasıl düşer? Tansiyonu düşürmek için yapılması gerekenler
Yüksek tansiyon ( hipertansiyon ), sistolik kan basıncının (kalbin kasılması sırasında kan damarlarına pompalanan kan basıncı ) 140 mmHg'nin üzerinde veya diyastolik kan basıncının (kalbin gevşemesi sırasında kan damarlarına pompalanan kan basıncı) 90 mmHg'nin üzerinde olması durumudur. Yüksek tansiyon, genellikle belirti vermez ve bu nedenle "sessiz katil" olarak adlandırılır. Ancak, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek tansiyonu düşürmek için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır: Sağlıklı bir diyet yemek: Diyetinize, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler ve düşük yağlı süt ürünleri dahil edin. Tuz, şeker ve doymuş yağ tüketimini sınırlayın. Düzenli egzersiz yapmak: Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapın veya haftada en az 75 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapın. Kilo vermek: Fazla kilolu veya obezseniz, kilo verin. Her 5 kiloluk kilo kaybı, kan basıncında yaklaşık 5 mmHg'lik bir düşüşe neden olabilir. Stresi yönetmek: Stres, kan basıncını yükseltebilir. Stresi yönetmek için yoga, meditasyon veya diğer rahatlama teknikleri kullanın. Sigarayı bırakmak: Sigara içmek, kan basıncını yükseltir. Sigarayı bırakmak, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacaktır. Alkol sınırlandırması: Aşırı alkol tüketimi, kan basıncını yükseltebilir. Alkol tüketimini günde bir veya iki içki ile sınırlayın. Yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak alın. İlaçların yanı sıra, yukarıda belirtilen yaşam tarzı değişikliklerini de yaparak kan basıncınızı düşürebilirsiniz.
Tansiyonu ne düşürür, nasıl düşer? Tansiyonu düşürmek için yapılması gerekenler

Yüksek tansiyon ( hipertansiyon ), sistolik kan basıncının (kalbin kasılması sırasında kan damarlarına pompalanan kan basıncı ) 140 mmHg'nin üzerinde veya diyastolik kan basıncının (kalbin gevşemesi sırasında kan damarlarına pompalanan kan basıncı) 90 mmHg'nin üzerinde olması durumudur. Yüksek tansiyon, genellikle belirti vermez ve bu nedenle "sessiz katil" olarak adlandırılır. Ancak, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yüksek tansiyonu düşürmek için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:

  • Sağlıklı bir diyet yemek: Diyetinize, meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler ve düşük yağlı süt ürünleri dahil edin. Tuz, şeker ve doymuş yağ tüketimini sınırlayın.
  • Düzenli egzersiz yapmak: Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapın veya haftada en az 75 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapın.
  • Kilo vermek: Fazla kilolu veya obezseniz, kilo verin. Her 5 kiloluk kilo kaybı, kan basıncında yaklaşık 5 mmHg'lik bir düşüşe neden olabilir.
  • Stresi yönetmek: Stres, kan basıncını yükseltebilir. Stresi yönetmek için yoga, meditasyon veya diğer rahatlama teknikleri kullanın.
  • Sigarayı bırakmak: Sigara içmek, kan basıncını yükseltir. Sigarayı bırakmak, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacaktır.
  • Alkol sınırlandırması: Aşırı alkol tüketimi, kan basıncını yükseltebilir. Alkol tüketimini günde bir veya iki içki ile sınırlayın.

Yüksek tansiyonunuz varsa, doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak alın. İlaçların yanı sıra, yukarıda belirtilen yaşam tarzı değişikliklerini de yaparak kan basıncınızı düşürebilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.