,, ,

PLT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

Sağlık 22.08.2023 - 13:11, Güncelleme: 22.08.2023 - 13:11 7380+ kez okundu.
 

PLT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

PLT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?
Trombositler , kanın pıhtılaşmasında rol oynayan hücrelerdir. Normalde kandaki trombosit sayısı 150.000-400.000 hücre/mm3 arasındadır. Trombosit sayısının 400.000 hücre/mm3'ün üzerinde olması trombositoz olarak adlandırılır. Trombositoz, birçok hastalığın belirtisi olabilir. En yaygın nedenleri şunlardır: Kronik hastalık: Kronik hastalıklar, özellikle böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi hastalıklar, trombositoza neden olabilir. Enfeksiyon: Enfeksiyonlar, özellikle bakteriyel enfeksiyonlar, trombositoza neden olabilir. Kan kanseri: Kan kanserleri, özellikle lösemi ve miyelofibrozis, trombositoza neden olabilir. İlaçlar: Bazı ilaçlar, özellikle aspirin, ibuprofen ve kortikosteroidler, trombositoza neden olabilir. Hamilelik: Hamilelikte, Trombosit sayısı artabilir. Bu durum genellikle zararsızdır ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Trombositoz aşağıdaki belirtilere neden olabilir: Baş ağrısı Bulantı ve kusma Karın ağrısı Nefes darlığı Görme bozuklukları Nöbetler Beyin kanaması Trombositoz tanısı, kan sayımı ile konulabilir. Kan sayımında trombosit sayısı, normalin üzerindeyse trombositoz tanısı konulabilir. Trombositoz tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde, trombosit sayısı da normale döner.
PLT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

Trombositler , kanın pıhtılaşmasında rol oynayan hücrelerdir. Normalde kandaki trombosit sayısı 150.000-400.000 hücre/mm3 arasındadır. Trombosit sayısının 400.000 hücre/mm3'ün üzerinde olması trombositoz olarak adlandırılır. Trombositoz, birçok hastalığın belirtisi olabilir. En yaygın nedenleri şunlardır:

  • Kronik hastalık: Kronik hastalıklar, özellikle böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve kalp hastalığı gibi hastalıklar, trombositoza neden olabilir.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyonlar, özellikle bakteriyel enfeksiyonlar, trombositoza neden olabilir.
  • Kan kanseri: Kan kanserleri, özellikle lösemi ve miyelofibrozis, trombositoza neden olabilir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçlar, özellikle aspirin, ibuprofen ve kortikosteroidler, trombositoza neden olabilir.
  • Hamilelik: Hamilelikte, Trombosit sayısı artabilir. Bu durum genellikle zararsızdır ancak bazı durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir.

Trombositoz aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • Baş ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Görme bozuklukları
  • Nöbetler
  • Beyin kanaması

Trombositoz tanısı, kan sayımı ile konulabilir. Kan sayımında trombosit sayısı, normalin üzerindeyse trombositoz tanısı konulabilir. Trombositoz tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde, trombosit sayısı da normale döner.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.