,, ,

Leman Bozkurt Altınçekiç. Türkiye ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu.

Kimdir 27.03.2022 - 13:06, Güncelleme: 27.03.2022 - 13:06 14659+ kez okundu.
 

Leman Bozkurt Altınçekiç. Türkiye ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu.

Leman Bozkurt Altınçekiç. Türkiye ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu.
Leman Bozkurt Altınçekiç. İlk Türk Kadın Jet Pilotu. NATO’nun ilk ve tek kadın jet pilotu.   Leman Bozkurt Altınçekiç 1932 Yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gelmiştir. Liseyi bitirdikten sonra Türkkuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimleri almıştır. Daha sonra Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak başvurmuştur. Silahlı Kuvvetler’e 1954 yılında kadınların alınması ile ilgili karar çıkartıldıktan sonra İzmir Hava Harp Okulu’na başvurmuş ve 1955’in Ekim ayında buradaki eğitimlerine başlamıştır. İzmir Hava Harp Okulu’nda pervaneli uçaklarla ilgili aldığı eğitimi 30 Ağustos 1957’de tamamlamış ve buradan mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Leman Bozkurt Altınçekiş daha yüksek uçma isteği üzerine jet pilotluğu eğitimi almak istemiştir.   1958’in Ağustos ayında Eskişehir’de bulunan jet eğitim filosuna katılmış ve buradaki eğitimini çok kısa sürede tamamlamıştır. 1958’in kasım ayında ise jet pilotu brövesini almıştır. Brövesinden sonraki ilk 9 yıl boyunca F-87 ve T-33 jet uçakları ile uçmuş ve sonraki yıllarda Hava Kuvvetler karargah hizmetlerinde görev almıştır. Hava Kuvvetler karargah’ında Personel Plan Şube Müdürlüğü görevini yapmış ve daha sonra Merkez Şube Müdürlüğü görevini yerine getirmiştir. 1985 Yılında hizmetleri son bulan Leman Bozkurt Altınçekiç Kıdemli Albay rütbesi ile Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olmuştur.   NATO’nun da İlk Kadın Jet Pilotu ünvanını kazanan Leman Bozkurt Altınçekiç NATO tarafından verilen Altın Bröve ile bu ünvanını tescillemiştir.   Leman Bozkurt Altınçekiş 4 Mayıs 2001 yılında, 69 yaşında, İzmir’de hayata gözlerini yummuştur.
Leman Bozkurt Altınçekiç. Türkiye ve NATO'nun ilk kadın jet pilotu.

Leman Bozkurt Altınçekiç. İlk Türk Kadın Jet Pilotu. NATO’nun ilk ve tek kadın jet pilotu.

 

Leman Bozkurt Altınçekiç 1932 Yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya gelmiştir. Liseyi bitirdikten sonra Türkkuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimleri almıştır. Daha sonra Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak başvurmuştur. Silahlı Kuvvetler’e 1954 yılında kadınların alınması ile ilgili karar çıkartıldıktan sonra İzmir Hava Harp Okulu’na başvurmuş ve 1955’in Ekim ayında buradaki eğitimlerine başlamıştır. İzmir Hava Harp Okulu’nda pervaneli uçaklarla ilgili aldığı eğitimi 30 Ağustos 1957’de tamamlamış ve buradan mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Leman Bozkurt Altınçekiş daha yüksek uçma isteği üzerine jet pilotluğu eğitimi almak istemiştir.

 

1958’in Ağustos ayında Eskişehir’de bulunan jet eğitim filosuna katılmış ve buradaki eğitimini çok kısa sürede tamamlamıştır. 1958’in kasım ayında ise jet pilotu brövesini almıştır. Brövesinden sonraki ilk 9 yıl boyunca F-87 ve T-33 jet uçakları ile uçmuş ve sonraki yıllarda Hava Kuvvetler karargah hizmetlerinde görev almıştır. Hava Kuvvetler karargah’ında Personel Plan Şube Müdürlüğü görevini yapmış ve daha sonra Merkez Şube Müdürlüğü görevini yerine getirmiştir. 1985 Yılında hizmetleri son bulan Leman Bozkurt Altınçekiç Kıdemli Albay rütbesi ile Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli olmuştur.

 

NATO’nun da İlk Kadın Jet Pilotu ünvanını kazanan Leman Bozkurt Altınçekiç NATO tarafından verilen Altın Bröve ile bu ünvanını tescillemiştir.

 

Leman Bozkurt Altınçekiş 4 Mayıs 2001 yılında, 69 yaşında, İzmir’de hayata gözlerini yummuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.