,, ,

Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel Kimdir, Nerelidir? Cengiz Topel Hayatı ve Biyografisi

Kimdir 21.12.2023 - 18:00, Güncelleme: 21.12.2023 - 18:00 5241+ kez okundu.
 

Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel Kimdir, Nerelidir? Cengiz Topel Hayatı ve Biyografisi

Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel Kimdir, Nerelidir? Cengiz Topel Hayatı ve Biyografisi
Cengiz Topel , 2 Eylül 1934 tarihinde İzmit'te doğmuştur. Babası Trabzonlu (Çaykara) Tekel tütün eksperi Hakkı Bey, annesi Mebuse Hanım'dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür. Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderildi. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 1964 yılında Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Rumlar tarafından işkence gördükten sonra 8 Ağustos 1964 tarihinde şehit edildi. Cengiz Topel Türk Hava Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihindeki ilk savaş kaybıdır. Kahramanlığı ve cesareti ile Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. Cengiz Topel'in hayatı ve kahramanlıkları, birçok filme ve belgesele konu olmuştur. Ayrıca, adı birçok okula, caddeye ve parka verilmiştir. Cengiz Topel Türk milletinin bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin simge isimlerinden biridir. Kahramanlığı ve cesareti ile Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur.
Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel Kimdir, Nerelidir? Cengiz Topel Hayatı ve Biyografisi

Cengiz Topel , 2 Eylül 1934 tarihinde İzmit'te doğmuştur. Babası Trabzonlu (Çaykara) Tekel tütün eksperi Hakkı Bey, annesi Mebuse Hanım'dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderildi. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı.

1964 yılında Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı.

Rumlar tarafından işkence gördükten sonra 8 Ağustos 1964 tarihinde şehit edildi.

Cengiz Topel Türk Hava Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihindeki ilk savaş kaybıdır. Kahramanlığı ve cesareti ile Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur.

Cengiz Topel'in hayatı ve kahramanlıkları, birçok filme ve belgesele konu olmuştur. Ayrıca, adı birçok okula, caddeye ve parka verilmiştir.

Cengiz Topel Türk milletinin bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin simge isimlerinden biridir. Kahramanlığı ve cesareti ile Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.