,, ,

İYİ Parti Mardin il Başkan Yrd Fuat Kızmaz bir kez daha engelli öğretmenlerizi gündeme getirdi.

Siyaset 29.07.2022 - 13:34, Güncelleme: 29.07.2022 - 13:35 5616+ kez okundu.
 

İYİ Parti Mardin il Başkan Yrd Fuat Kızmaz bir kez daha engelli öğretmenlerizi gündeme getirdi.

Sayın Yetkililer, ENGELLİ ÖĞRETMEN adayları
Türkiye’de engellilere yönelik istihdam politikaları başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelerle belirlenmiş durumdadır. Anayasanın getirmiş olduğu eşitlik ilkesinin yanı sıra düzenlemelerin öngördüğü pozitif ayrımcılık esasları engellilere yönelik istihdam politikalarının temelini oluşturmaktadır. Anayasada yer alan hükümlerle birlikte Temmuz 2005’te yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun ayrımcılık karşıtı ve engellilere yönelik önemli bir hak belgesi olmuştur. Engelliler Hakkında Kanun, doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dâhil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığı yasaklamakta, eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınmasını talep etmekte ve engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik alınacak özel tedbirlerin ayrımcılık olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulamaktadır.  KIZMAZ; 2011 yılında TÜİK tarafından yapılan Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre en az bir engeli (görme, duyma, konuşma, yürüme ve merdiven inme-çıkma, taşıma-tutma, öğrenme-hatırlama) olan nüfusun (3 ve daha yukarı yaş) oranı %6,9 (yaklaşık 4,9 milyon)’dur. Bu oran erkeklerde %5,9 iken (yaklaşık 2,1 milyon), kadınlarda ise %7,9 (yaklaşık 2,8 milyon) olarak gerçekleşmiştir (TÜİK, 2013: 90). Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son verilerine göre Halen Bakanlığımıza bağlı kurumlarda 6.751'i eğitim öğretim hizmetleri sınıfında, 16.160'ı diğer hizmet sınıflarında olmak üzere toplam 22.911 engelli çalışan bulunmaktadır. (16 Kas 2018) Anayasal çerçevede belirtilen  dezavantaj sahibi vatandaşlara yönelik kolaylık ve sosyal devlet ilkesi gereğince uygulama da olması beklenen %3 kota zorunluluğu da yerine getirilmektedir. Engelli bireylerin istihdam dışında kalmaları durumunda kendilerine bakmak zorunda kalan aile bireylerinden en az birinin, çalışma gücüne sahip olmasına rağmen çalışma hayatı içerisinde yer alması engellenmektedir. Engelli memur sayısında sürekli artış yaşanmasına rağmen halen daha kamuda çok sayıda açık kontenjan bulunmaktadır.Özellikle mevcut kota sistemine göre kamu ve özel işyerlerindeki açık kontenjanların ivedilikle doldurulması gerekmektedir. Devletin, zorunlu istihdam yöntemi olan kota  yükümlülüğünü EKSİKSİZ bir şekilde yerine getirmesi ve özel sektöre örnek olması gerekirken kamuda 13.917 açık engelli memur kontenjanı mevcuttur. Özel sektörde ise engelli açık kontenjanı 20.336’dır.(1) ENGELLİ ÖĞRETMENLER ADAYLARI kamuda ve özelde önlerine çıkan engellerden/barikatlardan ön yargılardan bahsetmeye çalıştık.  Bu minval üzeri, başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere devlet organlarımızdan ricamız bir an önce ivedilikle ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİNİN yayınlanmasıdır.
Sayın Yetkililer, ENGELLİ ÖĞRETMEN adayları


Türkiye’de engellilere yönelik istihdam politikaları başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasal düzenlemelerle belirlenmiş durumdadır. Anayasanın getirmiş olduğu eşitlik ilkesinin yanı sıra düzenlemelerin öngördüğü pozitif ayrımcılık esasları engellilere yönelik istihdam politikalarının temelini oluşturmaktadır. Anayasada yer alan hükümlerle birlikte Temmuz 2005’te yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun ayrımcılık karşıtı ve engellilere yönelik önemli bir hak belgesi olmuştur. Engelliler Hakkında Kanun, doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dâhil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığı yasaklamakta, eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınmasını talep etmekte ve engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik alınacak özel tedbirlerin ayrımcılık olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulamaktadır. 

KIZMAZ; 2011 yılında TÜİK tarafından yapılan Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre en az bir engeli (görme, duyma, konuşma, yürüme ve merdiven inme-çıkma, taşıma-tutma, öğrenme-hatırlama) olan nüfusun (3 ve daha yukarı yaş) oranı %6,9 (yaklaşık 4,9 milyon)’dur. Bu oran erkeklerde %5,9 iken (yaklaşık 2,1 milyon), kadınlarda ise %7,9 (yaklaşık 2,8 milyon) olarak gerçekleşmiştir (TÜİK, 2013: 90).

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son verilerine göre Halen Bakanlığımıza bağlı kurumlarda 6.751'i eğitim öğretim hizmetleri sınıfında, 16.160'ı diğer hizmet sınıflarında olmak üzere toplam 22.911 engelli çalışan bulunmaktadır.
(16 Kas 2018)
Anayasal çerçevede belirtilen  dezavantaj sahibi vatandaşlara yönelik kolaylık ve sosyal devlet ilkesi gereğince uygulama da olması beklenen %3 kota zorunluluğu da yerine getirilmektedir. Engelli bireylerin istihdam dışında kalmaları durumunda kendilerine bakmak zorunda kalan aile bireylerinden en az birinin, çalışma gücüne sahip olmasına rağmen çalışma hayatı içerisinde yer alması engellenmektedir.
Engelli memur sayısında sürekli artış yaşanmasına rağmen halen daha kamuda çok sayıda açık kontenjan bulunmaktadır.Özellikle mevcut kota sistemine göre kamu ve özel işyerlerindeki açık kontenjanların ivedilikle doldurulması gerekmektedir. Devletin, zorunlu istihdam yöntemi olan kota 
yükümlülüğünü EKSİKSİZ bir şekilde yerine getirmesi ve özel sektöre örnek olması gerekirken kamuda 13.917 açık engelli memur kontenjanı mevcuttur. Özel sektörde ise engelli açık kontenjanı 20.336’dır.(1)
ENGELLİ ÖĞRETMENLER ADAYLARI kamuda ve özelde önlerine çıkan engellerden/barikatlardan ön yargılardan bahsetmeye çalıştık. 
Bu minval üzeri, başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)
olmak üzere devlet organlarımızdan ricamız bir an önce ivedilikle ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİNİN yayınlanmasıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.