,, ,

Tayyar Rahmiye Kimdir? Tayyar Rahmiye Hanım Hayatı

Kimdir 15.01.2024 - 13:11, Güncelleme: 15.01.2024 - 13:11 9787+ kez okundu.
 

Tayyar Rahmiye Kimdir? Tayyar Rahmiye Hanım Hayatı

Tayyar Rahmiye, Türk Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından biri. Cesur ve gözüpek, düşman hattında savaştı ve vatanını savundu.
Tayyar Rahmiye 1890 yılında Osmaniye 'nin Kayalı köyünde doğdu. Asıl adı Rahmiye , takma adı ise "uçan" anlamındaki Tayyar'dır. Tayyar Rahmiye henüz küçük yaştayken babasının vefatından sonra annesiyle birlikte yaşamaya başladı. Annesinin desteğiyle okuma yazma öğrendi ve kısa sürede çevresi tarafından sevilen ve sayılan bir genç kadın oldu. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyi, Fransızlar tarafından işgal edildi. Tayyar Rahmiye bu işgali kabullenmedi ve milli mücadeleye katılmaya karar verdi. 1920 yılında, Osmaniye'de bulunan Kuvay-i Milliye'ye katıldı. 9. Tümen'in bir müfrezesine komutanlık yapmaya başladı. Tayyar Rahmiye cesur ve gözü pek bir kadındı. Silah kullanmayı çok iyi bilirdi ve düşman hattında savaşmaktan hiç korkmazdı. Osmaniye yakınlarındaki demiryolu tünelini patlatarak düşmanın cephane ikmalini büyük sekteye uğrattı. Ayrıca, siperinden çıkıp düşman hattında şehit düşen askerleri sırtında kendi bölgelerine getirmesiyle "uçan" anlamındaki "Tayyar" lakabını aldı. Tayyar Rahmiye 5 Ağustos 1920 tarihinde, Osmaniye'deki Fransız karargâhına yapılan hücum sırasında vurularak şehit düştü. Tayyar Rahmiye Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli kadın kahramanlarından biridir. Cesareti, fedakarlığı ve vatanseverliğiyle Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. Tayyar Rahmiye 'nin hayatı, Türk kadınlarının tarih boyunca her zaman vatan savunmasında ön saflarda yer aldığının bir kanıtıdır.
Tayyar Rahmiye, Türk Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından biri. Cesur ve gözüpek, düşman hattında savaştı ve vatanını savundu.

Tayyar Rahmiye 1890 yılında Osmaniye 'nin Kayalı köyünde doğdu. Asıl adı Rahmiye , takma adı ise "uçan" anlamındaki Tayyar'dır.

Tayyar Rahmiye henüz küçük yaştayken babasının vefatından sonra annesiyle birlikte yaşamaya başladı. Annesinin desteğiyle okuma yazma öğrendi ve kısa sürede çevresi tarafından sevilen ve sayılan bir genç kadın oldu.

I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyi, Fransızlar tarafından işgal edildi. Tayyar Rahmiye bu işgali kabullenmedi ve milli mücadeleye katılmaya karar verdi.

1920 yılında, Osmaniye'de bulunan Kuvay-i Milliye'ye katıldı. 9. Tümen'in bir müfrezesine komutanlık yapmaya başladı.

Tayyar Rahmiye cesur ve gözü pek bir kadındı. Silah kullanmayı çok iyi bilirdi ve düşman hattında savaşmaktan hiç korkmazdı.

Osmaniye yakınlarındaki demiryolu tünelini patlatarak düşmanın cephane ikmalini büyük sekteye uğrattı. Ayrıca, siperinden çıkıp düşman hattında şehit düşen askerleri sırtında kendi bölgelerine getirmesiyle "uçan" anlamındaki "Tayyar" lakabını aldı.

Tayyar Rahmiye 5 Ağustos 1920 tarihinde, Osmaniye'deki Fransız karargâhına yapılan hücum sırasında vurularak şehit düştü.

Tayyar Rahmiye Türk Kurtuluş Savaşı'nın en önemli kadın kahramanlarından biridir. Cesareti, fedakarlığı ve vatanseverliğiyle Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur.

Tayyar Rahmiye 'nin hayatı, Türk kadınlarının tarih boyunca her zaman vatan savunmasında ön saflarda yer aldığının bir kanıtıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.