,, ,

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler neler?

Sağlık 03.01.2024 - 11:50, Güncelleme: 03.01.2024 - 11:50 4632+ kez okundu.
 

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler neler?

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler neler?
Çölyak hastalığı , buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glütene karşı bağışıklık sisteminin anormal bir tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çölyak hastalarının bu tahılları tüketmesi, ince bağırsaklarında hasara neden olur. Bu hasar, besinlerin emilimini bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler şunlardır: Güvenli besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, sebzeler ve meyveler Pirinç, patates, mısır, kinoa, karabuğday, amaranth ve teff Glutensiz un, glutensiz ekmek, glutensiz makarna, glutensiz kurabiye, glutensiz kek vb. Yasaklı besinler: Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren tüm ürünler Buğday, arpa, çavdar ve yulaf unu içeren tüm ürünler Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren tüm hazır gıdalar Çölyak hastaları, beslenmelerinde glütensiz ürünlere dikkat etmelidir. Glutensiz ürünler, etiketlerinde "glutensiz" ibaresi bulunan ürünlerdir. Çölyak hastaları, glütensiz ürünler tüketerek ince bağırsaklarının sağlığını koruyabilir ve çeşitli sağlık sorunlarının gelişmesini önleyebilirler. Çölyak hastaları, beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı noktalar şunlardır: Yiyeceklerin etiketlerini dikkatlice okumak Restoranlarda ve kafelerde yemek sipariş ederken glütensiz seçenekleri tercih etmek Yemek hazırlarken kullandıkları malzemelerin glüten içermediğinden emin olmak Çölyak hastalığı tanısı alan kişilerin, beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenler konusunda bir diyetisyen veya beslenme uzmanından bilgi almaları faydalı olacaktır.
Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler neler?

Çölyak hastalığı , buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glütene karşı bağışıklık sisteminin anormal bir tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çölyak hastalarının bu tahılları tüketmesi, ince bağırsaklarında hasara neden olur. Bu hasar, besinlerin emilimini bozarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çölyak hastaları için güvenli ve yasaklı besinler şunlardır:

Güvenli besinler:

  • Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, sebzeler ve meyveler
  • Pirinç, patates, mısır, kinoa, karabuğday, amaranth ve teff
  • Glutensiz un, glutensiz ekmek, glutensiz makarna, glutensiz kurabiye, glutensiz kek vb.

Yasaklı besinler:

  • Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren tüm ürünler
  • Buğday, arpa, çavdar ve yulaf unu içeren tüm ürünler
  • Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren tüm hazır gıdalar

Çölyak hastaları, beslenmelerinde glütensiz ürünlere dikkat etmelidir. Glutensiz ürünler, etiketlerinde "glutensiz" ibaresi bulunan ürünlerdir. Çölyak hastaları, glütensiz ürünler tüketerek ince bağırsaklarının sağlığını koruyabilir ve çeşitli sağlık sorunlarının gelişmesini önleyebilirler.

Çölyak hastaları, beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Yiyeceklerin etiketlerini dikkatlice okumak
  • Restoranlarda ve kafelerde yemek sipariş ederken glütensiz seçenekleri tercih etmek
  • Yemek hazırlarken kullandıkları malzemelerin glüten içermediğinden emin olmak

Çölyak hastalığı tanısı alan kişilerin, beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenler konusunda bir diyetisyen veya beslenme uzmanından bilgi almaları faydalı olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.