,, ,

Nistagmus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağlık 03.01.2024 - 10:53, Güncelleme: 03.01.2024 - 10:53 3567+ kez okundu.
 

Nistagmus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nistagmus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nistagmus gözlerin istemsiz ve ritmik bir şekilde hareket etmesidir. Bu hareketler, genellikle yatay, dikey veya dairesel olabilir. Nistagmus bir veya her iki gözde görülebilir. Nistagmus doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir. Doğuştan nistagmus, genellikle beyin ve gözler arasındaki sinyallerin koordinasyonundaki bir sorundan kaynaklanır. Sonradan edinilmiş nistagmus, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunlar şunlardır: Beyin hasarı veya yaralanması İç kulak sorunları Sinir sistemi hastalıkları Diyabet Alkolizm Düzensiz uyku Stres Nistagmus genellikle görmede bozulmaya neden olur. Bu bozulma, bulanık görme, çift görme ve derinlik algısında bozukluk şeklinde olabilir. Nistagmus, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir. Nistagmus tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Doğuştan nistagmus tedavisinde, genellikle gözlük veya kontakt lensler kullanılır. Bu sayede, nesnelerin net bir şekilde görülmesine yardımcı olunur. Sonradan edinilmiş nistagmus tedavisinde, altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. Örneğin, beyin hasarı veya yaralanması nedeniyle oluşan nistagmusta, fizik tedavi veya ilaç tedavisi uygulanabilir. Nistagmus tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar şunlardır: B12 vitamini Beta blokerler Antikonvülsanlar Göz kaslarını gevşeten ilaçlar Nistagmus tedavisinde kullanılan bazı cerrahi yöntemler şunlardır: Göz kaslarının yeniden konumlandırılması ameliyatı Görme sinirlerinin uyarılması ameliyatı Nistagmus tedavisinin amacı, görmeyi ve yaşam kalitesini iyileştirmektir.
Nistagmus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nistagmus gözlerin istemsiz ve ritmik bir şekilde hareket etmesidir. Bu hareketler, genellikle yatay, dikey veya dairesel olabilir. Nistagmus bir veya her iki gözde görülebilir.

Nistagmus doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir. Doğuştan nistagmus, genellikle beyin ve gözler arasındaki sinyallerin koordinasyonundaki bir sorundan kaynaklanır. Sonradan edinilmiş nistagmus, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, bunlar şunlardır:

  • Beyin hasarı veya yaralanması
  • İç kulak sorunları
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Diyabet
  • Alkolizm
  • Düzensiz uyku
  • Stres

Nistagmus genellikle görmede bozulmaya neden olur. Bu bozulma, bulanık görme, çift görme ve derinlik algısında bozukluk şeklinde olabilir. Nistagmus, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir.

Nistagmus tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Doğuştan nistagmus tedavisinde, genellikle gözlük veya kontakt lensler kullanılır. Bu sayede, nesnelerin net bir şekilde görülmesine yardımcı olunur. Sonradan edinilmiş nistagmus tedavisinde, altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. Örneğin, beyin hasarı veya yaralanması nedeniyle oluşan nistagmusta, fizik tedavi veya ilaç tedavisi uygulanabilir.

Nistagmus tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar şunlardır:

  • B12 vitamini
  • Beta blokerler
  • Antikonvülsanlar
  • Göz kaslarını gevşeten ilaçlar

Nistagmus tedavisinde kullanılan bazı cerrahi yöntemler şunlardır:

  • Göz kaslarının yeniden konumlandırılması ameliyatı
  • Görme sinirlerinin uyarılması ameliyatı

Nistagmus tedavisinin amacı, görmeyi ve yaşam kalitesini iyileştirmektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.