,, ,

Ayşe Çavuş kimdir?

Kimdir 27.08.2023 - 14:52, Güncelleme: 27.08.2023 - 14:52 5476+ kez okundu.
 

Ayşe Çavuş kimdir?

Ayşe Çavuş kimdir? Ayşe Çavuş kaç yaşındaydı, nereli? Ayşe Çavuş'un kahramanlıkları?
Ayşe Çavuş , Milli Mücadele kahramanı bir kadın efedir. 1894 yılında Aydın Merkez İmamköy’de doğmuştur. Babasının adı Mustafa’dır. 1910 yılında Kayacık Köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa adlı kişi ile evlenmiş, bu evlilikten iki kız çocuğu olmuştur. Eşi Mustafa 1915 yılında Çanakkale Cephesinde askere alınmış ve bu cephede şehit düşmüştür. Efe Ayşe , eşinin şehit düşmesi üzerine tekrar İmamköy’e yerleşmiştir. Yunanlıların 1919 yılında Aydın’ı işgali sırasında İmamköy’ü ele geçirmeleri üzerine silahlanarak Umurlu’da ki Sancaktar Ali Efe grubuna katılmıştır. Aynı gruptaki Çiftlikli Kübra ve Ayşe Çavuş ile birlikte ilk olarak Kepez sırtlarında düşmanla savaşmış, daha sonra Aydın Cephesinde yer almıştır. Düşmanın Aydın’dan birinci kez çıkartılması üzerine köyüne geri dönmüştür. Aydın’ın Yunanlılar tarafından ikinci kez işgali üzerine Yörük Ali Efe grubuna katılarak Köşk Cephesindeki muharebelerde yer almış ve Milli Mücadelenin sonuna kadar savaşmıştır. Efe Ayşe Milli Mücadeledeki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın teklifi ile TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklal Madalyasına layık görülmüştür. Bu madalyayı alan ilk kadın efe olduğu söylenmektedir2. Efe Ayşe, madalyasını aldıktan sonra da köyünde yaşamaya devam etmiştir. 1972 yılında 78 yaşında vefat etmiştir. Efe Ayşe Türk tarihindeki önemli kadın kahramanlardan biridir. Kurtuluş Savaşı ’nda gösterdiği cesaret, fedakarlık ve vatanseverlik ile örnek olmuştur. Onun hikayesi, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir parçasıdır. Efe Ayşe’nin anısını yaşatmak için İmamköy’de bir anıt mezar yapılmıştır3. Ayrıca, Aydın Valiliği tarafından her yıl Efe Ayşe Şenlikleri düzenlenmektedir
Ayşe Çavuş kimdir? Ayşe Çavuş kaç yaşındaydı, nereli? Ayşe Çavuş'un kahramanlıkları?

Ayşe Çavuş , Milli Mücadele kahramanı bir kadın efedir. 1894 yılında Aydın Merkez İmamköy’de doğmuştur. Babasının adı Mustafa’dır. 1910 yılında Kayacık Köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa adlı kişi ile evlenmiş, bu evlilikten iki kız çocuğu olmuştur. Eşi Mustafa 1915 yılında Çanakkale Cephesinde askere alınmış ve bu cephede şehit düşmüştür.

Efe Ayşe , eşinin şehit düşmesi üzerine tekrar İmamköy’e yerleşmiştir. Yunanlıların 1919 yılında Aydın’ı işgali sırasında İmamköy’ü ele geçirmeleri üzerine silahlanarak Umurlu’da ki Sancaktar Ali Efe grubuna katılmıştır. Aynı gruptaki Çiftlikli Kübra ve Ayşe Çavuş ile birlikte ilk olarak Kepez sırtlarında düşmanla savaşmış, daha sonra Aydın Cephesinde yer almıştır. Düşmanın Aydın’dan birinci kez çıkartılması üzerine köyüne geri dönmüştür. Aydın’ın Yunanlılar tarafından ikinci kez işgali üzerine Yörük Ali Efe grubuna katılarak Köşk Cephesindeki muharebelerde yer almış ve Milli Mücadelenin sonuna kadar savaşmıştır.

Efe Ayşe Milli Mücadeledeki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın teklifi ile TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklal Madalyasına layık görülmüştür. Bu madalyayı alan ilk kadın efe olduğu söylenmektedir2. Efe Ayşe, madalyasını aldıktan sonra da köyünde yaşamaya devam etmiştir. 1972 yılında 78 yaşında vefat etmiştir.

Efe Ayşe Türk tarihindeki önemli kadın kahramanlardan biridir. Kurtuluş Savaşı ’nda gösterdiği cesaret, fedakarlık ve vatanseverlik ile örnek olmuştur. Onun hikayesi, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir parçasıdır. Efe Ayşe’nin anısını yaşatmak için İmamköy’de bir anıt mezar yapılmıştır3. Ayrıca, Aydın Valiliği tarafından her yıl Efe Ayşe Şenlikleri düzenlenmektedir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.