,, ,

Yörük Ali Efe Kimdir?

Kimdir 15.07.2023 - 12:02, Güncelleme: 15.07.2023 - 12:02 3320+ kez okundu.
 

Yörük Ali Efe Kimdir?

Yörük Ali Efe Kimdir?
Yörük Ali Efe , Türk Kurtuluş Savaşı ’nda Aydın yöresinde düşmana karşı mücadele eden bir efe ve komutandı. 1895 yılında Sultanhisar’da doğdu. Babası Sarıtekeli aşiretinden Abdi, annesi Atmaca aşiretinden Fatma’yıdı. Yörük Ali Efe  Askerlik görevini Kafkas Cephesi’nde yaptıktan sonra dağa çıktı ve Alanyalı Molla Ahmet Efe ’nin zeybek grubuna katıldı. Yörük Ali Efe Grubun başına geçtikten sonra halkın sevgisini kazandı ve eşkıyalık yaptı. İzmir’in işgalinden sonra Kuvâ-yi Milliye’ye katıldı ve 16 Haziran 1919’da Malgaç Baskını ile işgalcilere ilk darbeyi vurdu. Yörük Ali Efe Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve millî şuurla işgalcilere yapılan ilk baskın olarak kabul edilir. Daha sonra düzenli orduya katılan Yörük Ali Efe, albay rütbesine yükseldi. Cumhuriyet’in ilanından sonra ordudan istifa etti ve Yenipazar’a yerleşti. 1951 yılında Bursa’da vefat etti
Yörük Ali Efe Kimdir?

Yörük Ali Efe , Türk Kurtuluş Savaşı ’nda Aydın yöresinde düşmana karşı mücadele eden bir efe ve komutandı. 1895 yılında Sultanhisar’da doğdu. Babası Sarıtekeli aşiretinden Abdi, annesi Atmaca aşiretinden Fatma’yıdı. Yörük Ali Efe  Askerlik görevini Kafkas Cephesi’nde yaptıktan sonra dağa çıktı ve Alanyalı Molla Ahmet Efe ’nin zeybek grubuna katıldı. Yörük Ali Efe Grubun başına geçtikten sonra halkın sevgisini kazandı ve eşkıyalık yaptı. İzmir’in işgalinden sonra Kuvâ-yi Milliye’ye katıldı ve 16 Haziran 1919’da Malgaç Baskını ile işgalcilere ilk darbeyi vurdu.

Yörük Ali Efe Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve millî şuurla işgalcilere yapılan ilk baskın olarak kabul edilir. Daha sonra düzenli orduya katılan Yörük Ali Efe, albay rütbesine yükseldi. Cumhuriyet’in ilanından sonra ordudan istifa etti ve Yenipazar’a yerleşti. 1951 yılında Bursa’da vefat etti

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.