,, ,

HDL kolesterol nedir?

Sağlık 16.08.2023 - 15:26, Güncelleme: 16.08.2023 - 15:28 7162+ kez okundu.
 

HDL kolesterol nedir?

HDL kolesterol nedir?
HDL kolesterol , "iyi" kolesterol olarak da bilinir. HDL, kandaki kötü kolesterol (LDL) miktarını azaltarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. HDL, kolesterolü karaciğere taşır ve burada parçalanır. HDL seviyeleri ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riski o kadar düşük olur. HDL seviyenizi artırmanın yolları şunlardır: Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı bir diyet uygulayın. Sigara içmeyin. Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin. HDL seviyenizi kontrol etmek için doktorunuza kan testi yaptırın. HDL Nedir? HDL , yüksek yoğunluklu lipoproteinler olarak da bilinir. Kandaki kolesterolün taşınmasında görev yapan bir tür yağdır. HDL, kolesterolü karaciğere taşır ve burada parçalanır. HDL seviyeleri ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riski o kadar düşük olur. HDL Nasıl Artırılır? HDL seviyenizi artırmanın yolları şunlardır: Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz, HDL seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Haftada en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapın. Sağlıklı bir diyet uygulayın. Sağlıklı bir diyet, HDL seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Diyetinize bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein ekleyin. Doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol alımını sınırlayın. Sigara içmeyin. Sigara içmek, HDL seviyelerini düşürür ve kalp hastalığı riskini artırır. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için bir plan yapın. Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin. Aşırı kilolu veya obez olmak, HDL seviyelerini düşürür ve kalp hastalığı riskini artırır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için sağlıklı bir diyet uygulayın ve düzenli egzersiz yapın. HDL Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir? HDL seviyenizi kontrol etmek için doktorunuza kan testi yaptırın. HDL seviyeniz 40 mg/dL'nin altındaysa, kalp hastalığı riskiniz yüksektir. HDL seviyenizi artırmak için yukarıdaki önerileri uygulayın.
HDL kolesterol nedir?

HDL kolesterol , "iyi" kolesterol olarak da bilinir. HDL, kandaki kötü kolesterol (LDL) miktarını azaltarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. HDL, kolesterolü karaciğere taşır ve burada parçalanır. HDL seviyeleri ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riski o kadar düşük olur.

HDL seviyenizi artırmanın yolları şunlardır:

  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir diyet uygulayın.
  • Sigara içmeyin.
  • Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin.

HDL seviyenizi kontrol etmek için doktorunuza kan testi yaptırın.

HDL Nedir?

HDL , yüksek yoğunluklu lipoproteinler olarak da bilinir. Kandaki kolesterolün taşınmasında görev yapan bir tür yağdır. HDL, kolesterolü karaciğere taşır ve burada parçalanır. HDL seviyeleri ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riski o kadar düşük olur.

HDL Nasıl Artırılır?

HDL seviyenizi artırmanın yolları şunlardır:

  • Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz, HDL seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Haftada en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir diyet uygulayın. Sağlıklı bir diyet, HDL seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Diyetinize bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız protein ekleyin. Doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol alımını sınırlayın.
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, HDL seviyelerini düşürür ve kalp hastalığı riskini artırır. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için bir plan yapın.
  • Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin. Aşırı kilolu veya obez olmak, HDL seviyelerini düşürür ve kalp hastalığı riskini artırır. Fazla kilolarınızdan kurtulmak için sağlıklı bir diyet uygulayın ve düzenli egzersiz yapın.

HDL Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir?

HDL seviyenizi kontrol etmek için doktorunuza kan testi yaptırın. HDL seviyeniz 40 mg/dL'nin altındaysa, kalp hastalığı riskiniz yüksektir. HDL seviyenizi artırmak için yukarıdaki önerileri uygulayın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.