,, ,

Leyla Erbil Kimdir?

Kimdir 19.07.2023 - 14:33, Güncelleme: 19.07.2023 - 14:33 4524+ kez okundu.
 

Leyla Erbil Kimdir?

Leyla Erbil Kimdir, Nerelidir? Leyla Erbil Hayatı ve Biyografisi
Leyla Erbil , 1931-2013 yılları arasında yaşamış Türk yazar ve edebiyatçıdır. Türk edebiyatının 1950 kuşağı yazarlarından biri olarak kabul edilir. Eserlerinde orta sınıf ahlakını, bireyleşmeyi, bireyin iç dünyasındaki psikanalitik derinliği ve kadın-erkek ilişkilerini ele almıştır. Dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kurallarını değiştirerek kendine özgü bir üslup geliştirmiştir. Leyla Erbil İstanbul’da üç kız kardeşten ortancası olarak doğmuştur. Annesi Emine Huriye Hanım, Balkan Savaşı mübadelesi sırasında İzmir’e taşınmış Arnavut kökenli, Selânik doğumlu bir kadındır. Babası Hasan Tahsin Bey ise Trabzon’a yerleşmiş Rumeli kökenli bir ailenin oğlu olan vapur baş makinistidir. Çocukluğunda babasının görevli olduğu şileple dünya seyahatine çıkma imkanı bulmuş ve bu seyahat onun dünya görüşüne, bilgi ve algısına katkı sağlamıştır . Leyla Erbil eğitim hayatına Esma Sultan İlkokulu’nda başlamış, Beşiktaş İkinci Kız Ortaokulu’nu ve Kadıköy Kız Lisesi’ni bitirmiştir. Lisede döneminde kısa öyküler ve şiirler yazmaya başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü’nde öğrenim görmeye başlamış ancak son sınıfta evlenerek okulu bırakmıştır. Üniversitede öğrenci iken Sait Faik ile tanışmış ve onun etkisiyle şiir yerine düzyazıya yönelmiştir . Ayrıca Ahmet Arif ile de mektuplaşmış ve yakın arkadaş olmuştur. Leyla Erbil 1954 yılında mühendis Mehmet Erbil ile evlenmiş ve Ankara’ya yerleşmiştir. Çeşitli işlerde çalışmış ve Ankara’da Vüs’at O. Bener, Nezihe Meriç, Can Yücel, Orhan Peker ve İlhan Berk gibi birçok sanatçı ile tanışmıştır. 1956 yılında ilk yayınlanan hikâyesi ‘Uğraşsız’; Seçilmiş Hikâyeler dergisinde çıkmıştır. Yazarın hikâye ve yazıları sonraki yıllarda da çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Leyla Erbil 1961 yılında tekrar İstanbul’a taşınmış ve Türkiye İşçi Partisi üyesi olmuştur. Türkiye Sanatçılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştır. 1979’da Iowa Üniversitesi onur üyesi seçilmiştir. 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Erbil, Türkiye’den bu ödüle aday gösterilen ilk kadın yazardır. Leyla Erbil 19 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir. Eserleri arasında Tuhaf Bir Kadın, Karanlığın Günü, Cüce, Hallaç, Üç Başlı Ejderha, Tuhaf Bir Erkek, Eski Sevgili, Kötü Çocuk Türk gibi romanlar; Uğraşsız, Gecede, Bir Düş Gördüm Geceleyin, Tuhaf Bir Zaman Dilimi gibi öykü kitapları; Mektup Aşkları gibi bir mektup derlemesi; Yarın Yarın gibi bir günlük; Kırk Oda gibi bir deneme kitabı bulunmaktadır
Leyla Erbil Kimdir, Nerelidir? Leyla Erbil Hayatı ve Biyografisi

Leyla Erbil , 1931-2013 yılları arasında yaşamış Türk yazar ve edebiyatçıdır. Türk edebiyatının 1950 kuşağı yazarlarından biri olarak kabul edilir. Eserlerinde orta sınıf ahlakını, bireyleşmeyi, bireyin iç dünyasındaki psikanalitik derinliği ve kadın-erkek ilişkilerini ele almıştır. Dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kurallarını değiştirerek kendine özgü bir üslup geliştirmiştir.

Leyla Erbil İstanbul’da üç kız kardeşten ortancası olarak doğmuştur. Annesi Emine Huriye Hanım, Balkan Savaşı mübadelesi sırasında İzmir’e taşınmış Arnavut kökenli, Selânik doğumlu bir kadındır. Babası Hasan Tahsin Bey ise Trabzon’a yerleşmiş Rumeli kökenli bir ailenin oğlu olan vapur baş makinistidir. Çocukluğunda babasının görevli olduğu şileple dünya seyahatine çıkma imkanı bulmuş ve bu seyahat onun dünya görüşüne, bilgi ve algısına katkı sağlamıştır .

Leyla Erbil eğitim hayatına Esma Sultan İlkokulu’nda başlamış, Beşiktaş İkinci Kız Ortaokulu’nu ve Kadıköy Kız Lisesi’ni bitirmiştir. Lisede döneminde kısa öyküler ve şiirler yazmaya başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü’nde öğrenim görmeye başlamış ancak son sınıfta evlenerek okulu bırakmıştır. Üniversitede öğrenci iken Sait Faik ile tanışmış ve onun etkisiyle şiir yerine düzyazıya yönelmiştir . Ayrıca Ahmet Arif ile de mektuplaşmış ve yakın arkadaş olmuştur.

Leyla Erbil 1954 yılında mühendis Mehmet Erbil ile evlenmiş ve Ankara’ya yerleşmiştir. Çeşitli işlerde çalışmış ve Ankara’da Vüs’at O. Bener, Nezihe Meriç, Can Yücel, Orhan Peker ve İlhan Berk gibi birçok sanatçı ile tanışmıştır. 1956 yılında ilk yayınlanan hikâyesi ‘Uğraşsız’; Seçilmiş Hikâyeler dergisinde çıkmıştır. Yazarın hikâye ve yazıları sonraki yıllarda da çeşitli dergilerde yayınlanmıştır.

Leyla Erbil 1961 yılında tekrar İstanbul’a taşınmış ve Türkiye İşçi Partisi üyesi olmuştur. Türkiye Sanatçılar Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği’nin kurucuları arasında yer almıştır. 1979’da Iowa Üniversitesi onur üyesi seçilmiştir. 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Erbil, Türkiye’den bu ödüle aday gösterilen ilk kadın yazardır.

Leyla Erbil 19 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir. Eserleri arasında Tuhaf Bir Kadın, Karanlığın Günü, Cüce, Hallaç, Üç Başlı Ejderha, Tuhaf Bir Erkek, Eski Sevgili, Kötü Çocuk Türk gibi romanlar; Uğraşsız, Gecede, Bir Düş Gördüm Geceleyin, Tuhaf Bir Zaman Dilimi gibi öykü kitapları; Mektup Aşkları gibi bir mektup derlemesi; Yarın Yarın gibi bir günlük; Kırk Oda gibi bir deneme kitabı bulunmaktadır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.