,, ,

Halil Halid kimdir?

Kimdir 19.07.2023 - 09:06, Güncelleme: 19.07.2023 - 09:06 3886+ kez okundu.
 

Halil Halid kimdir?

Halil Halid kimdir gerçek hayatta var mıydı?
Halil Halid Bey, Osmanlı Devleti ’nin son döneminde yaşamış önemli bir siyasetçi, yazar, gazeteci ve akademisyendir. Horasan’dan gelerek Çankırı’ya yerleşmiş bir ulema ailesine mensuptur. Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra amcasının yanında medrese eğitimi almıştır. İstanbul’da Ebuzziya Tevfik Bey’le tanışarak yazı yazmaya başlamıştır. Yeni Osmanlılarla görüştüğü için hafiyelerin takibine uğramış ve 1894’te İngiltere’ye kaçmıştır. Halil Halid Bey İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde Türkçe hocası olarak tayin edilmiştir. Aynı zamanda Osmanlı Devleti ’nin Londra konsolos yardımcılığına getirilmiştir. İngiltere’de kaldığı süre boyunca İslam dünyasının sorunlarına duyarlı olmuş, emperyalizme karşı mücadele etmiş, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde olmalarını savunmuştu2. Abdülhamit Han ’a karşı muhalefet eden Jön Türklerin ihanetini görünce Sultan’ın yanında yer almıştır. 1912’de Ankara milletvekili seçilmesi üzerine Türkiye’ye dönmüştür. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya’ya giden heyetin içinde yer almıştır. Bu dönemde Avrupa’yı dolaşarak İngiliz emperyalizminin aleyhinde çalışmalar yürütmüştür. Halil Halid Bey 1924’te Ankara’da vefat etmiştir
Halil Halid kimdir gerçek hayatta var mıydı?

Halil Halid Bey, Osmanlı Devleti ’nin son döneminde yaşamış önemli bir siyasetçi, yazar, gazeteci ve akademisyendir. Horasan’dan gelerek Çankırı’ya yerleşmiş bir ulema ailesine mensuptur. Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra amcasının yanında medrese eğitimi almıştır. İstanbul’da Ebuzziya Tevfik Bey’le tanışarak yazı yazmaya başlamıştır. Yeni Osmanlılarla görüştüğü için hafiyelerin takibine uğramış ve 1894’te İngiltere’ye kaçmıştır.

Halil Halid Bey İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde Türkçe hocası olarak tayin edilmiştir. Aynı zamanda Osmanlı Devleti ’nin Londra konsolos yardımcılığına getirilmiştir. İngiltere’de kaldığı süre boyunca İslam dünyasının sorunlarına duyarlı olmuş, emperyalizme karşı mücadele etmiş, Müslümanların birlik ve beraberlik içinde olmalarını savunmuştu2. Abdülhamit Han ’a karşı muhalefet eden Jön Türklerin ihanetini görünce Sultan’ın yanında yer almıştır.

1912’de Ankara milletvekili seçilmesi üzerine Türkiye’ye dönmüştür. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya’ya giden heyetin içinde yer almıştır. Bu dönemde Avrupa’yı dolaşarak İngiliz emperyalizminin aleyhinde çalışmalar yürütmüştür. Halil Halid Bey 1924’te Ankara’da vefat etmiştir

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.