,, ,

Galaktore Belirtileri Nelerdir?

Yaşam 04.01.2024 - 18:06, Güncelleme: 04.01.2024 - 18:12 20343+ kez okundu.
 

Galaktore Belirtileri Nelerdir?

Galaktore Belirtileri Nelerdir? Galaktorenin Sebebi Nedir? Galaktore Nasıl Teşhis Edilir? Galaktore Nasıl Tedavi Edilir?
Galaktore Belirtileri Galaktore , meme uçlarından süt veya süt benzeri bir sıvı gelmesi durumudur. Emzirme döneminde olmayan kadınlarda veya erkeklerde görülen galaktore, genellikle bir tıbbi durumun belirtisidir. Galaktorenin en yaygın belirtisi, meme uçlarından süt veya süt benzeri bir sıvı gelmesidir. Bu sıvı, beyaz veya şeffaf renkte olabilir ve tek veya çift memeden gelebilir. Sıvı genellikle ağrısızdır ve kadınlar bu durumda genellikle meme uçlarının hassaslaştığını veya şiştiğini bildirirler. Galaktore, aşağıdaki belirtilerle birlikte de görülebilir: Adet düzensizliği Kısırlık Baş ağrısı Görme sorunları Yorgunluk Depresyon Libido azalması Galaktorenin Nedeni Galaktorenin nedeni, prolaktin adı verilen bir hormonun seviyesinin artmasıdır. Prolaktin, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur ve süt üretimini kontrol eder. Galaktoreye neden olabilecek tıbbi durumlar şunlardır: Hipofiz bezi tümörleri Böbrek hastalıkları Karaciğer hastalıkları Tiroid bezi hastalıkları Bazı ilaçlar (örneğin, antidepresanlar, antipsikotikler, tansiyon ilaçları) B12 vitamini eksikliği Hipotiroidi   Galaktore Nasıl Teşhis Edilir? Galaktore olan kişiler, bir doktora görünmelidir. Doktor, galaktorenin nedenini belirlemek için bir fizik muayene yapacak ve bazı testler yapacaktır. Bu testler, kan testleri, görüntüleme testleri ve bazen de meme biyopsisini içerebilir. Kan testleri, prolaktin seviyesini ölçmek için kullanılır. Prolaktin seviyesi yüksekse, doktor galaktorenin nedenini belirlemek için daha fazla test yapacaktır. Görüntüleme testleri, hipofiz bezi veya diğer tıbbi durumların olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Bu testler, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrasonografiyi içerebilir. Meme biyopsisi, meme dokusunda kanser veya başka bir anormallik olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Galaktore Nasıl Tedavi Edilir? Galaktorenin nedeni belirlendikten sonra, tedavi buna göre planlanır. Tedavi, genellikle altta yatan tıbbi durumun tedavisini içerir. Örneğin, hipofiz bezi tümörünün neden olduğu galaktore için, tümörün ameliyatla veya radyasyonla çıkarılması gerekebilir. Altta yatan tıbbi durum tedavi edilemiyorsa, galaktore için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu ilaçlar, prolaktin seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Galaktorenin tedavisinin amacı, meme uçlarından süt gelmesini durdurmak ve altta yatan tıbbi durumu tedavi etmektir.        
Galaktore Belirtileri Nelerdir? Galaktorenin Sebebi Nedir? Galaktore Nasıl Teşhis Edilir? Galaktore Nasıl Tedavi Edilir?

Galaktore Belirtileri

Galaktore , meme uçlarından süt veya süt benzeri bir sıvı gelmesi durumudur. Emzirme döneminde olmayan kadınlarda veya erkeklerde görülen galaktore, genellikle bir tıbbi durumun belirtisidir.

Galaktorenin en yaygın belirtisi, meme uçlarından süt veya süt benzeri bir sıvı gelmesidir. Bu sıvı, beyaz veya şeffaf renkte olabilir ve tek veya çift memeden gelebilir. Sıvı genellikle ağrısızdır ve kadınlar bu durumda genellikle meme uçlarının hassaslaştığını veya şiştiğini bildirirler.

Galaktore, aşağıdaki belirtilerle birlikte de görülebilir:

  • Adet düzensizliği
  • Kısırlık
  • Baş ağrısı
  • Görme sorunları
  • Yorgunluk
  • Depresyon
  • Libido azalması

Galaktorenin Nedeni

Galaktorenin nedeni, prolaktin adı verilen bir hormonun seviyesinin artmasıdır. Prolaktin, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur ve süt üretimini kontrol eder.

Galaktoreye neden olabilecek tıbbi durumlar şunlardır:

  • Hipofiz bezi tümörleri
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Bazı ilaçlar (örneğin, antidepresanlar, antipsikotikler, tansiyon ilaçları)
  • B12 vitamini eksikliği
  • Hipotiroidi

 

Galaktore Nasıl Teşhis Edilir?

Galaktore olan kişiler, bir doktora görünmelidir. Doktor, galaktorenin nedenini belirlemek için bir fizik muayene yapacak ve bazı testler yapacaktır. Bu testler, kan testleri, görüntüleme testleri ve bazen de meme biyopsisini içerebilir.

Kan testleri, prolaktin seviyesini ölçmek için kullanılır. Prolaktin seviyesi yüksekse, doktor galaktorenin nedenini belirlemek için daha fazla test yapacaktır.

Görüntüleme testleri, hipofiz bezi veya diğer tıbbi durumların olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Bu testler, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya ultrasonografiyi içerebilir.

Meme biyopsisi, meme dokusunda kanser veya başka bir anormallik olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

Galaktore Nasıl Tedavi Edilir?

Galaktorenin nedeni belirlendikten sonra, tedavi buna göre planlanır. Tedavi, genellikle altta yatan tıbbi durumun tedavisini içerir. Örneğin, hipofiz bezi tümörünün neden olduğu galaktore için, tümörün ameliyatla veya radyasyonla çıkarılması gerekebilir.

Altta yatan tıbbi durum tedavi edilemiyorsa, galaktore için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu ilaçlar, prolaktin seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

Galaktorenin tedavisinin amacı, meme uçlarından süt gelmesini durdurmak ve altta yatan tıbbi durumu tedavi etmektir.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.