,, ,

Faust Operası İstanbul'da Heyecanla İzlendi

Kültür-Sanat 10.10.2023 - 09:14, Güncelleme: 10.10.2023 - 09:17 34138+ kez okundu.
 

Faust Operası İstanbul'da Heyecanla İzlendi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Goethe’nin eserinden uyarlanan ‘Faust’ operasını sahneledi. Eser, sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.
Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun  başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Eser sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu’nda sahnelenen “Faust” operası, görkemli rejisi ve prodüksiyonu ile dikkat çekti.  Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir özeti olarak kabul edilen “Faust”un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré tarafından kaleme alınmış. Recep Ayyılmaz ’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Zdravko Lazarov, koro şefi ise Paolo Villa. Dekor tasarımı Efter Tunç , kostüm tasarımı Gizem Betil , ışık tasarımı Yakup Çartık ’a ait olan eserin dans koreografisi ise Beyhan Murphy imzalı. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan eserin oldukça sürükleyici olan konusu ise şöyle; İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır: Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar; “Para mı, ün mü?” Yaşlı doktor Faust ise hiç birini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır.  Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar.  Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Méphistophélès’nin ellerine bırakır… Temsilde  Faust rolünü Hüseyin Likos , Marguerite rolünü Ayten Telek Méphistophélès rolünü  Gökhan Ürben , Valentin rolünü Alper Göçeri , Siébel rolünü E. Tuğba Tekışık , Wagner rolünü Burak Kul , Marthe rolünü Neslişah Pekin üstlendi. Eser, 21 Ekim 2023 Cumartesi günü tekrar, Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Sahnesi’nde sanatseverler ile buluşacak.  
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Goethe’nin eserinden uyarlanan ‘Faust’ operasını sahneledi. Eser, sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.

Alman yazar J. W. Goethe’nin aynı adlı eserinden uyarlanan, Fransız besteci Charles-François Gounod’nun  başyapıtı “Faust” operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Eser sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü.

Beyoğlu Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu’nda sahnelenen “Faust” operası, görkemli rejisi ve prodüksiyonu ile dikkat çekti.  Goethe’nin edebiyat, politika ve doğa bilimleri üzerine yazdığı tüm eserlerinin bir özeti olarak kabul edilen “Faust”un librettosu, Jules Paul Barbier ile Michel Florentin Carré tarafından kaleme alınmış.

Recep Ayyılmaz ’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefi Zdravko Lazarov, koro şefi ise Paolo Villa. Dekor tasarımı Efter Tunç , kostüm tasarımı Gizem Betil , ışık tasarımı Yakup Çartık ’a ait olan eserin dans koreografisi ise Beyhan Murphy imzalı. Dramatik bir yapıya ve çarpıcı görselliğe sahip olan eserin oldukça sürükleyici olan konusu ise şöyle;

İhtiyar Doktor Faust, kasvetli, karanlık odasında gençliğinin özlemini duymaktadır: Dua da etse derdine çare bulacağından emin değildir. Bu nedenle şeytanı çağırmaya karar verir. Şeytan Méphistophélès yüzünde alaycı gülümseyişiyle gelir ve Faust’a ne istediğini sorar; “Para mı, ün mü?” Yaşlı doktor Faust ise hiç birini istemez, o sadece gençliğini arzulamaktadır.  Şeytan ona gençliğini verecektir ancak buna karşılık ondan ruhunu ister. Ve Méphistophélès kozunu oynar.  Aniden güzel bir kız hayali belirir, bu Marguerite’dir. Marguerite’i gören Faust heyecanla pazarlığı kabul eder. Böylece olaylar gelişir ve Faust genç bir delikanlı olarak kaderini Şeytan Méphistophélès’nin ellerine bırakır…

Temsilde  Faust rolünü Hüseyin Likos , Marguerite rolünü Ayten Telek Méphistophélès rolünü   Gökhan Ürben , Valentin rolünü Alper Göçeri , Siébel rolünü E. Tuğba Tekışık , Wagner rolünü Burak Kul , Marthe rolünü Neslişah Pekin üstlendi.

Eser, 21 Ekim 2023 Cumartesi günü tekrar, Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Sahnesi’nde sanatseverler ile buluşacak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.