,, ,

Dr. Hakan Çınar: Türkiye’deki Firmalar İçin Yurt Dışında Cazip Finansman Fırsatları Var

Gündem 13.05.2024 - 11:18, Güncelleme: 13.05.2024 - 11:20 7619+ kez okundu.
 

Dr. Hakan Çınar: Türkiye’deki Firmalar İçin Yurt Dışında Cazip Finansman Fırsatları Var

DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye’deki firmalar için yurt dışında cazip finansman fırsatlarına dikkat çekiyor.
Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar , Türkiye’de uygun koşullarda finansmana erişimde zorlanan firmalar için yurt dışında cazip fırsatların olduğunu söyledi. Çınar, yüksek maliyet nedeniyle ya da teminat bulmakta zorlandığı için finansmana ulaşamayan firmalara yurt dışı kaynakları önerdi.   Türkiye’de borçlanmanın en pahalı olduğu dönemlerden birinin yaşadığına dikkat çeken Çınar, şunları söyledi:   “Sermaye ihtiyacı olan pek çok firma teminat bulmakta sıkıntı yaşıyor. Teminat bulunabilse bile faiz oranları çok yüksek olduğu için işletmeler krediye erişimde zorlanıyor. Oysa yurt dışında ucuz, üstelik teminat şartı aranmayan, hatta ihracatçılarımız için kendi satışlarını finanse etmek anlamına gelen factoring gibi bir fırsat var. Türkiye’deki işletmelerin özellikle Avrupa’dan gerçekleştirdikleri ham madde ve yatırım malzemeleri ithalatlarında, başta İngiltere’nin UKEF’i (Birleşik Krallık İhracat Finansmanı) olmak üzere, Almanya, İsviçre, İtalya veya Güney Kore merkezli finansman kredilerine ulaşmaları zor değil. Üstelik bu kredilerdeki faiz oranları, Türkiye’deki bankalar ile kıyaslandığında tek haneli ve tüm kredilerden daha cazip. Ülkemizden bir firma, herhangi bir satıcıdan doğrudan ithalat yapması durumunda işlemin finansmanı için ilgili ülkenin nihai kredi limitini tahsis edecek finans kurumu aracılığıyla krediye erişebilir. Yalnızca UKEF değil, Hermes, Serv, Sace gibi kuruluşlar da yine önemli finansman fırsatları sunuyor. Üstelik bu kuruluşlar herhangi bir teminat talep etmeden uzun vadeli ve ucuz kredi sağlayabiliyorlar. İhratçılarımız da aynı kanallar vasıtasıyla uluslararası factoringlerden yararlanarak kendi alacakları üzerinden finansman sağlayabilir ve riski de sıfıra indirebilirler. Maliyetleri ülkemizdeki döviz kredilerinin bir hayli altında olan bu finansman modelini ihracatçılarımız fırsata dönüştürebilirler.”   Dr. Çınar, Türkiye’de özellikle yeşil dönüşüm için yatırım yapmayı planlayan işletmeler için de yurt dışındaki finansman olanaklarının büyük fırsatlar sunduğunu sözlerine ekledi.
DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye’deki firmalar için yurt dışında cazip finansman fırsatlarına dikkat çekiyor.

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar , Türkiye’de uygun koşullarda finansmana erişimde zorlanan firmalar için yurt dışında cazip fırsatların olduğunu söyledi. Çınar, yüksek maliyet nedeniyle ya da teminat bulmakta zorlandığı için finansmana ulaşamayan firmalara yurt dışı kaynakları önerdi.

 

Türkiye’de borçlanmanın en pahalı olduğu dönemlerden birinin yaşadığına dikkat çeken Çınar, şunları söyledi:

 

“Sermaye ihtiyacı olan pek çok firma teminat bulmakta sıkıntı yaşıyor. Teminat bulunabilse bile faiz oranları çok yüksek olduğu için işletmeler krediye erişimde zorlanıyor. Oysa yurt dışında ucuz, üstelik teminat şartı aranmayan, hatta ihracatçılarımız için kendi satışlarını finanse etmek anlamına gelen factoring gibi bir fırsat var. Türkiye’deki işletmelerin özellikle Avrupa’dan gerçekleştirdikleri ham madde ve yatırım malzemeleri ithalatlarında, başta İngiltere’nin UKEF’i (Birleşik Krallık İhracat Finansmanı) olmak üzere, Almanya, İsviçre, İtalya veya Güney Kore merkezli finansman kredilerine ulaşmaları zor değil. Üstelik bu kredilerdeki faiz oranları, Türkiye’deki bankalar ile kıyaslandığında tek haneli ve tüm kredilerden daha cazip. Ülkemizden bir firma, herhangi bir satıcıdan doğrudan ithalat yapması durumunda işlemin finansmanı için ilgili ülkenin nihai kredi limitini tahsis edecek finans kurumu aracılığıyla krediye erişebilir. Yalnızca UKEF değil, Hermes, Serv, Sace gibi kuruluşlar da yine önemli finansman fırsatları sunuyor. Üstelik bu kuruluşlar herhangi bir teminat talep etmeden uzun vadeli ve ucuz kredi sağlayabiliyorlar. İhratçılarımız da aynı kanallar vasıtasıyla uluslararası factoringlerden yararlanarak kendi alacakları üzerinden finansman sağlayabilir ve riski de sıfıra indirebilirler. Maliyetleri ülkemizdeki döviz kredilerinin bir hayli altında olan bu finansman modelini ihracatçılarımız fırsata dönüştürebilirler.”

 

Dr. Çınar, Türkiye’de özellikle yeşil dönüşüm için yatırım yapmayı planlayan işletmeler için de yurt dışındaki finansman olanaklarının büyük fırsatlar sunduğunu sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.