,, ,

CHP'li Öztürk: ÇEDES, çocukların gelişimi açısından riskli

Siyaset 25.10.2023 - 15:32, Güncelleme: 25.10.2023 - 15:32 4857+ kez okundu.
 

CHP'li Öztürk: ÇEDES, çocukların gelişimi açısından riskli

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, MEB’in ‘ÇEDES’ projesinin çocukların gelişimi için riskli olduğunu belirtti ve projenin tüm yönleriyle araştırılması için önerge verdi.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk , Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" ( ÇEDES ) projesinin, çocukların gelişimi açısından risk içerdiğini iddia etti. Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, projenin anayasanın birçok maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü. "ÇEDES, gerek içerik gerek uygulamasıyla riskli bir proje" diyen Öztürk, "Bu proje ile çeşitli kurum ve kuruluşlar milli eğitim sistemine dahil olacak. Okul hayatına yeni başlayan çocuklarımıza daha alfabeyi, yaşamı öğrenmeden, bilimle tanışmadan, ruhsal gelişimlerini tamamlamadan diyanet görevlileri tarafından ne öğretileceğini soruyoruz. Bu talep kimden gelmektedir?" diye konuştu. Anayasanın ilgili maddesi gereği kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını belirten Öztürk, eğitim ve öğretimin devletin başta gelen ödevlerinden olduğunu söyledi. Eğitim ve öğretimin milli eğitimin dışındaki kurumlara devrinin endişe verici olduğunu savunan Öztürk, "ÇEDES faaliyetleri dışında çocuklarımızın önüne müfredat dışı meselelerin getirileceği aşikardır. Buradaki amacın Diyanet İşleri Başkanlığını ve iktidar çevresinde kümelenen tarikatları Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla okul içerisine dahil edilmesi olduğu net görülmektedir." diye konuştu. Öztürk, ÇEDES projesinin tüm yönleriyle araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdiğini de sözlerine ekledi. ÇEDES Projesi nedir? MEB tarafından hazırlanan ÇEDES projesi, öğrencilerin çevreye duyarlı ve değerlerine sahip bireyler olarak yetişmelerini amaçlayan bir proje. Proje kapsamında, öğrenciler çevre bilinci, ahlaki değerler ve milli değerler gibi konularda eğitim alacak. Proje, çeşitli kurum ve kuruluşları da bünyesinde barındıracak. Diyanet İşleri Başkanlığı, vakıflar ve dernekler gibi kurumlar, proje kapsamında öğrencilere eğitim verecek. Proje, bazı kesimler tarafından eleştiriliyor. Eleştirilerin odağında, projenin çocuklara din eğitimi verilmesini içermesi ve milli eğitimin dışındaki kurumların milli eğitim sistemine dahil edilmesi yer alıyor.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, MEB’in ‘ÇEDES’ projesinin çocukların gelişimi için riskli olduğunu belirtti ve projenin tüm yönleriyle araştırılması için önerge verdi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk , Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" ( ÇEDES ) projesinin, çocukların gelişimi açısından risk içerdiğini iddia etti.

Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, projenin anayasanın birçok maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

"ÇEDES, gerek içerik gerek uygulamasıyla riskli bir proje" diyen Öztürk, "Bu proje ile çeşitli kurum ve kuruluşlar milli eğitim sistemine dahil olacak. Okul hayatına yeni başlayan çocuklarımıza daha alfabeyi, yaşamı öğrenmeden, bilimle tanışmadan, ruhsal gelişimlerini tamamlamadan diyanet görevlileri tarafından ne öğretileceğini soruyoruz. Bu talep kimden gelmektedir?" diye konuştu.

Anayasanın ilgili maddesi gereği kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağını belirten Öztürk, eğitim ve öğretimin devletin başta gelen ödevlerinden olduğunu söyledi.

Eğitim ve öğretimin milli eğitimin dışındaki kurumlara devrinin endişe verici olduğunu savunan Öztürk, " ÇEDES faaliyetleri dışında çocuklarımızın önüne müfredat dışı meselelerin getirileceği aşikardır. Buradaki amacın Diyanet İşleri Başkanlığını ve iktidar çevresinde kümelenen tarikatları Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla okul içerisine dahil edilmesi olduğu net görülmektedir." diye konuştu.

Öztürk, ÇEDES projesinin tüm yönleriyle araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdiğini de sözlerine ekledi.

ÇEDES Projesi nedir?

MEB tarafından hazırlanan ÇEDES projesi, öğrencilerin çevreye duyarlı ve değerlerine sahip bireyler olarak yetişmelerini amaçlayan bir proje. Proje kapsamında, öğrenciler çevre bilinci, ahlaki değerler ve milli değerler gibi konularda eğitim alacak.

Proje, çeşitli kurum ve kuruluşları da bünyesinde barındıracak. Diyanet İşleri Başkanlığı, vakıflar ve dernekler gibi kurumlar, proje kapsamında öğrencilere eğitim verecek.

Proje, bazı kesimler tarafından eleştiriliyor. Eleştirilerin odağında, projenin çocuklara din eğitimi verilmesini içermesi ve milli eğitimin dışındaki kurumların milli eğitim sistemine dahil edilmesi yer alıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.