,, ,

CHP'li Murat Emir, 35 yaş üstü kontenjanını eleştirdi

Siyaset 22.08.2023 - 11:32, Güncelleme: 22.08.2023 - 11:32 4741+ kez okundu.
 

CHP'li Murat Emir, 35 yaş üstü kontenjanını eleştirdi

CHP’li Emir, YKS’de sağlık bölümlerine barajı kıl payı geçenlerin yerleştiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a soru önergesi verdi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir , Yükseköğretim Kurumları Sınavı ’nda (YKS) 166 puan alan bir kişinin Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiğinin ortaya çıkmasının ardından yeni bir skandalı daha gündeme getirdi. Sınav sonucunda 325 kişinin düşük puanlarla sağlıkla ilgili bölümlere yerleştirildiğine dikkati çeken Emir, “Sınavda barajı kıl payı geçenler hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde öğrenim görecek. Her açılan kontenjan iyi niyetli dahi olsa sonuç olarak gencecik hayatının başında bir insanın hayallerinin elinden alınması demek” dedi.    CHP’li Murat Emir, kamuoyunda tartışma yaratan, “Yükseköğretimde 35 yaş üstü kontenjan” kapsamında üniversite yerleştirme sonuçlarına mercek tuttu. Halk sağlığı açısından kritik önemdeki bölümlere, barajı kıl payı geçenlerin yerleştiğini belirten Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi de sundu.    SAĞLIK BÖLÜMLERİ DOLDU   Devlet üniversitelerindeki sağlıkla ilgili bölümlere yapılan yerleştirmeleri inceleyen Emir, sağlık bölümlerine 35 yaş üstü kontenjan kapsamında toplam 325 öğrencinin yerleştiğini kaydetti. Emir,  hemşirelik bölümlerine 89, ebelik bölümlerine 36, acil yardım ve afet yönetimi bölümlerine 12, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerine 35, çocuk gelişimi bölümlerine de 16 kişin yerleştiğini ifade etti.   Emir, kritik önemdeki sağlık bölümlerine 35 yaş üstü kadınlara sağlanan kontenjan kapsamında en düşük puanla yerleşenlere örnekleri şöyle sıraladı: >> Sivas Cumhuriyet Üniversitesi hemşirelik bölümü 162.  >> İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ebelik bölümü 160 puan.  >> Ardahan Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü 168 puan.  >> Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 170 puan.  >> Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü 190 puan.   İYİ NİYETLİ DE OLSA GENÇLERİN HAYALLERİ ELİNDEN ALINIYOR   Yerleştirmelere yönelik değerlendirmelerde bulunan Emir, şunları söyledi: “Sınavda barajı kıl payı geçenler hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde öğrenim görecek. Uygulama her ne kadar iyi niyetli olsa da sonuç olarak hayatının başında gencecik bir insanın hayallerinin elinden alınması da demek. AKP, ‘İyi bir şey yapıyoruz’ anlayışıyla hayata geçirdiği her şey topluma zarar veriyor. Plansızlık hemen her alanda kendini gösteriyor. Toplum ve halk sağlığı açısından böylesine önemli bölümlere öğrenci alırken daha hassas davranılması gerekiyor.”   AYNI UYGULAMA DEVAM EDECEK Mİ?   Emir, Cumhurbaşkanı Yılmaz’a da şu soruları yöneltti:  “35 yaş üstü kontenjan uygulaması hangi gerekçelerle başlatılmıştır? 35 yaş üstü kontenjan kapsamında kaç kişi devlet üniversitelerine yerleştirilmiştir? Sağlıkla ilgili bölümlere yönelik yeni bir düzenleme düşünülmekte midir? 2024 yılında düzenlenecek YKS sınavında aynı uygulama devam edecek midir?”
CHP’li Emir, YKS’de sağlık bölümlerine barajı kıl payı geçenlerin yerleştiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a soru önergesi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir , Yükseköğretim Kurumları Sınavı ’nda (YKS) 166 puan alan bir kişinin Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiğinin ortaya çıkmasının ardından yeni bir skandalı daha gündeme getirdi. Sınav sonucunda 325 kişinin düşük puanlarla sağlıkla ilgili bölümlere yerleştirildiğine dikkati çeken Emir, “Sınavda barajı kıl payı geçenler hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde öğrenim görecek. Her açılan kontenjan iyi niyetli dahi olsa sonuç olarak gencecik hayatının başında bir insanın hayallerinin elinden alınması demek” dedi. 

 

CHP’li Murat Emir, kamuoyunda tartışma yaratan, “Yükseköğretimde 35 yaş üstü kontenjan” kapsamında üniversite yerleştirme sonuçlarına mercek tuttu. Halk sağlığı açısından kritik önemdeki bölümlere, barajı kıl payı geçenlerin yerleştiğini belirten Emir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi de sundu. 

 

SAĞLIK BÖLÜMLERİ DOLDU

 

Devlet üniversitelerindeki sağlıkla ilgili bölümlere yapılan yerleştirmeleri inceleyen Emir, sağlık bölümlerine 35 yaş üstü kontenjan kapsamında toplam 325 öğrencinin yerleştiğini kaydetti. Emir,  hemşirelik bölümlerine 89, ebelik bölümlerine 36, acil yardım ve afet yönetimi bölümlerine 12, fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerine 35, çocuk gelişimi bölümlerine de 16 kişin yerleştiğini ifade etti.  

Emir, kritik önemdeki sağlık bölümlerine 35 yaş üstü kadınlara sağlanan kontenjan kapsamında en düşük puanla yerleşenlere örnekleri şöyle sıraladı:

>> Sivas Cumhuriyet Üniversitesi hemşirelik bölümü 162. 

>> İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ebelik bölümü 160 puan. 

>> Ardahan Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü 168 puan. 

>> Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 170 puan. 

>> Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü 190 puan.

 

İYİ NİYETLİ DE OLSA GENÇLERİN HAYALLERİ ELİNDEN ALINIYOR

 

Yerleştirmelere yönelik değerlendirmelerde bulunan Emir, şunları söyledi:

“Sınavda barajı kıl payı geçenler hemşirelik, ebelik gibi bölümlerde öğrenim görecek. Uygulama her ne kadar iyi niyetli olsa da sonuç olarak hayatının başında gencecik bir insanın hayallerinin elinden alınması da demek. AKP, ‘İyi bir şey yapıyoruz’ anlayışıyla hayata geçirdiği her şey topluma zarar veriyor. Plansızlık hemen her alanda kendini gösteriyor. Toplum ve halk sağlığı açısından böylesine önemli bölümlere öğrenci alırken daha hassas davranılması gerekiyor.”

 

AYNI UYGULAMA DEVAM EDECEK Mİ?

 

Emir, Cumhurbaşkanı Yılmaz’a da şu soruları yöneltti: 

“35 yaş üstü kontenjan uygulaması hangi gerekçelerle başlatılmıştır? 35 yaş üstü kontenjan kapsamında kaç kişi devlet üniversitelerine yerleştirilmiştir? Sağlıkla ilgili bölümlere yönelik yeni bir düzenleme düşünülmekte midir? 2024 yılında düzenlenecek YKS sınavında aynı uygulama devam edecek midir?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve newsfindy.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.